Bakalář Ceteris Paribus

3. 11. 2002 | | Nezařazené

Vstřícný krok vůči studentům pětiletého magisterského studia připravila akreditační komise VŠE. Studenti těchto programů, kteří po splnění studijních povinností prvních třech let nezískávají bakalářský diplom, obdrží alespoň titul náhradní, tzv. Bakalář ekvivalent. „Tlak studentů se již nedal vydržet. Razítko v indexu a můj upřímný obdiv jim nestačí.

Vstřícný krok vůči studentům pětiletého magisterského studia připravila akreditační komise VŠE. Studenti těchto programů, kteří po splnění studijních povinností prvních třech let nezískávají bakalářský diplom, obdrží alespoň titul náhradní, tzv. Bakalář ekvivalent. „Tlak studentů se již nedal vydržet. Razítko v indexu a můj upřímný obdiv jim nestačí. Všichni chtějí bakalářský diplom,“ osvětluje pohnutky k razantnímu rozhodnutí akreditační komise studijní referentka Jasmína Mnohonehtá, dlouholetá poradkyně orgánu. Podle ní studentům ve skutečnosti nejde o titul jako takový, ale spíš o oslavy s jeho získáním spojenými: „Všichni jsou stejní…, chtějí mít jen zamínku, aby se mohli ožrat, já je znám,“ uzavírá nekompromisně.

Z tohoto úsudku Mnohonehté se nakonec odvíjelo veškeré rozhodování akreditační komise. Titul Bakalář ekvivalent tedy nebude mít prakticky žádný význam, nebude mezinárodně ani republikově uznávaný a tisknout se bude na recyklovaném papíře. „Jde nám o to, vyjít studentům maximálně vstříc,“ podotýká doc. Ing. Kamil Rozšafný, PhD., předseda akreditační komise: „Ti, kteří by měli na bakalářském stupni ceteris paribus nárok na diplom, získají Bce., tedy bakalář ekvivalent. Uspořádáme pro ně klasickou šaškárnu v Nové aule, vytiskneme pozvánky, pozveme babičky a dědečky a zamluvíme restauraci U Houdků. Další využití pseudodiplomů je pak plně na fantazii studentů. Díru do světu s nimi ale rozhodně neudělají,“ usmívá se Rozšafný.

Nejpikantnější na celé záležitosti je fakt, že své vlastní diplomy nebude uznávat ani samotná VŠE: „Pokud bude student vyloučen až po získání Bce., bude muset začít studovat školu úplně od začátku. Zákon nám nedává jinou možnost, nemůžeme uznávat tak nesmyslné diplomy, že,“ vysvětluje prorektorka pro pedagogiku Vana Zavraždilová. Předem je tak zcela jasné, že bez akademického vzdělání zůstanou například studenti druhé fakulty, kteří mají v současné době stoprocentní neúspěšnost v kurzech Makroekonomie II. a jejich další studium na VŠE je tedy zcela bezpředmětné: „Ano, to je pravda,“ potvrzuje naši tezi Zavraždilová: „Těchto studentů je mi líto. Mohou ke mně přijít na kávu, ráda se s nimi osobně rozloučím. Na ptáky jsme holt krátký.“

Mohlo by tě zajímat: