Stojíte-li na Žižkově před VŠE, máte tak hodinu a půl čas i chuť si jít sednout do příjemné malé kavárny, mám pro vás zajímavý tip. Stačí počkat si na pětku a svézt se na Dlouhou třídu. Zabere vám to asi osm minut a dostanete se takřka přímo před Café bar u Fílů. Tento nenápadný podnik na rohu Revoluční a Klimentské vás určitě překvapí útulným interiérem, přátelskými cenami, velkým výběrem jídel a specifickým odérem.
Klimentská 2, Praha 1
Stojíte-li na Žižkově před VŠE, máte tak hodinu a půl čas i chuť si jít sednout do příjemné malé kavárny, mám pro vás zajímavý tip. Stačí počkat si na pětku a svézt se na Dlouhou třídu. Zabere vám to asi osm minut a dostanete se takřka přímo před Café bar u Fílů. Tento nenápadný podnik na rohu Revoluční a Klimentské vás určitě překvapí útulným interiérem, přátelskými cenami, velkým výběrem jídel a specifickým odérem, všudypřítomným a v průběhu celého dne pořád stejně intenzivním. V jedné malé místnosti je zhruba čtyřicet míst k sezení, zavřená okna a prastará ventilace. Tato místnost navíc přímo sousedí s kuchyní, která bohužel není oddělená dveřmi, takže poměrně dobře rozpoznáte, které jídlo kuchař právě připravuje. Toto a nekompromisní otevírací doba jsou ale jediné nevýhody této kavárny.
Café bar u Fílů otevírá ve všední dny v devět, ale zavírá se tu vždy a přesně už ve dvacet tři hodin. V praxi to vypadá tak, že úderem jedenácté vám už převlečená servírka přinese účet, hadrem utře stůl a zvedne kolem vás židle. Na jakoukoliv další žádost pak slyšíte tvrdou odpověď, že je opravdu zavřeno a že ona opravdu spěchá. Pokud ale nechcete kávově pařit do rána, určitě budete spokojeni. A to především díky velikému výběru nápojů i jídel. Najdete tu spoustu druhů káv jako například karamelové či čokoládové latté, alžírskou, irskou nebo dělnickou kávu (což je káva s rumem a dohromady to chutná jako kofila), z nekofeinových nápojů tu mají například kakao, svařák, grog z rumu, griotky, jablečného nebo hruškového džusu a malou specialitou je takzvaný nápoj alpských lyžařů. Jmenuje se Bombardino a mimo jiné se tato horká hustá tekutina skládá z brandy, vaječného likéru a šlehačky. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je to velmi sladké, velmi silné a po požití bych rozhodně sjíždění Alp nedoporučovala. Veliký je i výběr studených nápojů, a to jak nealkoholických, tak alkoholických. Pokud máte rádi víno, určitě si nezapomeňte dát k jídlu například rozlévané Veltlínské nebo Ryzlink. Mají ho tu v půllitrových a litrových keramických džbáncích. Pro znalce tu jsou k dispozici lahve s nápisem pozdní sběr z roku 2002 a pro opravdové specialisty i nějaké archivní klenoty z roku 1994 a starší.
Kromě toho, že ji cítíte hned u vchodu, je kuchyně opravdu bohatá, chuťově výborná a mezinárodní. Najdete tady velikou nabídku snídaní, od kontinentální s marmeládou po opileckou s párkem a slaninou. Každý den se v této kavárně nabízí jiný typ domácí polévky. Všechny bývají skvělé a kromě vývaru mají jednu společnou vlastnost – stojí v nich lžíce. Pro ty, kteří si chtějí dát jen něco menšího k vínu nebo pivu je tu připravený naložený sýr. Není to klasický hospodský hermelín, nýbrž ovčí sýr Feta. Vegetariány určitě potěší bezmasá jídla a dívky na dietě mají k dispozici několik velkých mís salátu. V menší míře je tu zastoupeno i sladké v podobě palačinek, ovocných salátů a zmrzlinových pohárů. Pokud máte náhodou stravenky, tak tady je určitě uplatníte. Zato s platební kartou moc nepochodíte. Takže pokud máte rádi dobré jídlo, příjemnou atmosféru a máte doma ještě čisté oblečení, do kterého se pak budete moci převléknout, rozhodně vám návštěvu Café baru u Fílů můžu doporučit.
presso, turek, bez kofeinu – 26 korun
vídeň, cappuccino – 33 korun
horká čokoláda – 36 korun
grog, bombardino – 39 korun
cola – 27 korun
dvojka vína – 29 korun
jídla od 60 korun