Café bar u Fílů

Café bar u Fílů

Stojíte-li na Žižkově před VŠE, máte tak hodinu a půl čas i chuť si jít sednout do příjemné malé kavárny, mám pro vás zajímavý tip. Stačí počkat si na pětku a svézt se na Dlouhou třídu. Zabere vám to asi osm minut a dostanete se takřka přímo před Café bar u Fílů. Tento nenápadný podnik na rohu Revoluční a Klimentské vás určitě překvapí útulným interiérem, přátelskými cenami, velkým výběrem jídel a specifickým odérem.

Klimentská 2, Praha 1

Stojíte-li na Žižkově před VŠE, máte tak hodinu a půl čas i chuť si jít sednout do příjemné malé kavárny, mám pro vás zajímavý tip. Stačí počkat si na pětku a svézt se na Dlouhou třídu. Zabere vám to asi osm minut a dostanete se takřka přímo před Café bar u Fílů. Tento nenápadný podnik na rohu Revoluční a Klimentské vás určitě překvapí útulným interiérem, přátelskými cenami, velkým výběrem jídel a specifickým odérem, všudypřítomným a v průběhu celého dne pořád stejně intenzivním. V jedné malé místnosti je zhruba čtyřicet míst k sezení, zavřená okna a prastará ventilace. Tato místnost navíc přímo sousedí s kuchyní, která bohužel není oddělená dveřmi, takže poměrně dobře rozpoznáte, které jídlo kuchař právě připravuje. Toto a nekompromisní otevírací doba jsou ale jediné nevýhody této kavárny.

Café bar u Fílů otevírá ve všední dny v devět, ale zavírá se tu vždy a přesně už ve dvacet tři hodin. V praxi to vypadá tak, že úderem jedenácté vám už převlečená servírka přinese účet, hadrem utře stůl a zvedne kolem vás židle. Na jakoukoliv další žádost pak slyšíte tvrdou odpověď, že je opravdu zavřeno a že ona opravdu spěchá. Pokud ale nechcete kávově pařit do rána, určitě budete spokojeni. A to především díky velikému výběru nápojů i jídel. Najdete tu spoustu druhů káv jako například karamelové či čokoládové latté, alžírskou, irskou nebo dělnickou kávu (což je káva s rumem a dohromady to chutná jako kofila), z nekofeinových nápojů tu mají například kakao, svařák, grog z rumu, griotky, jablečného nebo hruškového džusu a malou specialitou je takzvaný nápoj alpských lyžařů. Jmenuje se Bombardino a mimo jiné se tato horká hustá tekutina skládá z brandy, vaječného likéru a šlehačky. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je to velmi sladké, velmi silné a po požití bych rozhodně sjíždění Alp nedoporučovala. Veliký je i výběr studených nápojů, a to jak nealkoholických, tak alkoholických. Pokud máte rádi víno, určitě si nezapomeňte dát k jídlu například rozlévané Veltlínské nebo Ryzlink. Mají ho tu v půllitrových a litrových keramických džbáncích. Pro znalce tu jsou k dispozici lahve s nápisem pozdní sběr z roku 2002 a pro opravdové specialisty i nějaké archivní klenoty z roku 1994 a starší.

Kromě toho, že ji cítíte hned u vchodu, je kuchyně opravdu bohatá, chuťově výborná a mezinárodní. Najdete tady velikou nabídku snídaní, od kontinentální s marmeládou po opileckou s párkem a slaninou. Každý den se v této kavárně nabízí jiný typ domácí polévky. Všechny bývají skvělé a kromě vývaru mají jednu společnou vlastnost – stojí v nich lžíce. Pro ty, kteří si chtějí dát jen něco menšího k vínu nebo pivu je tu připravený naložený sýr. Není to klasický hospodský hermelín, nýbrž ovčí sýr Feta. Vegetariány určitě potěší bezmasá jídla a dívky na dietě mají k dispozici několik velkých mís salátu. V menší míře je tu zastoupeno i sladké v podobě palačinek, ovocných salátů a zmrzlinových pohárů. Pokud máte náhodou stravenky, tak tady je určitě uplatníte. Zato s platební kartou moc nepochodíte. Takže pokud máte rádi dobré jídlo, příjemnou atmosféru a máte doma ještě čisté oblečení, do kterého se pak budete moci převléknout, rozhodně vám návštěvu Café baru u Fílů můžu doporučit.

presso, turek, bez kofeinu – 26 korun
vídeň, cappuccino – 33 korun
horká čokoláda – 36 korun
grog, bombardino – 39 korun
cola – 27 korun
dvojka vína – 29 korun
jídla od 60 korun

Diskuze

Jak anonymně přispívat do diskuze? Stačí zaškrtnout "Chci zveřejnnit jako host" a vyplnit náhodné jméno a e-mail

Mohlo by vás zajímat

marcus-ng-ZbbhkQ0M2AM-unsplash

Povinný tělocvik na vysoké škole: ano nebo ne? Zeptali jsme se studentů VŠE.

Když se řekne Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE), většina lidí si představí učebny plné studentů, kteří pilně studují ekonomii, management, finance a spoustu dalších užitečných předmětů, ale ne vždy studenti VŠE tráví svůj čas v učebně či v posluchárně. Někteří z nich musí svůj čas alokovat i do nějakého z povinně volitelných kurzů tělocviku,...

tznbkNOcokUTpWKV

Divadlo pro Gen Z? Vybrali jsme 7 pražských scén, kde kultura není nuda.

Zapomeňte na školní představení s tvrdými lavicemi a monology, které vás uspí dřív než druhý akt. Praha nabízí divadla, která voní industriálem, adrenalinem i pořádnou dávkou punku. Místa, kde se do příběhu nezaboříte jen očima, ale i všemi smysly. Kultura tady není kulisa – je to jízda. Tady je 7 scén, které byste (fakt) měli...

brooke-cagle-g1Kr4Ozfoac-unsplash

Do platnosti vstoupila novela o VŠ: Doktorandi si přilepší!

Dne 1. 3. 2025 nabyla účinnosti novela zákona o vysokých školách. Kromě několika dílčích změn přináší významnou podporu studentům doktorského studia. Zvyšuje také pokutu za neoprávněné užívání akademických titulů a zkracuje lhůtu pro odvolání na 15 dní. Doktorandi si polepší Podle novely budou mít vysoké školy povinnost zajistit, aby od 1. 9. 2025 dosahoval studijní...

Messenger_creation_480D3702-E418-4B65-BCCA-BE827FFE50D6

Jakub Kuneš: Ševčík na přednáškách šířil dezinformace, musel jsem se ozvat. Za „Národo“ se stydím.

Proč ve světě upadá klasický liberalismus a naopak nabývají na síle populismus a extremismus? Co vedlo k udělení ceny Liberálního institutu argentinskému prezidentovi Javieru Mileiovi? A je Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) odsouzena k zániku? Na tyto a další otázky jsme se v rozhovoru ptali Jakuba Kuneše, ředitele Liberálního institutu, absolventa...