Sportovci VŠE dovezli z akademických her několik cenných kovů

4. 7. 2016 | | Sport, Studentský život, Zprávy ze školy 13517515_10154247741110782_8259359192326940637_o

České akademické hry, které se konaly minulý týden v Pardubicích, přinesly několik medailových umístění i pro Vysokou školu ekonomickou (VŠE). Z ekonomky cestovalo do české kolébky dostihových závodů 112 studentů-sportovců. Posluchači pražské univerzity zazářili hlavně ve fotbale, futsalu, házené, plavání, stolním tenise a florbale.

Studenti VŠE reprezentovali školu ve fotbale, futsalu, stolním tenise, tenise, plavání a plavání s ploutvemi, basketbale, házené a ve florbale. Ze čtyřiceti jedna univerzit se ekonomka v celkovém pořadí umístila díky výkonu svých reprezentantů na osmém místě se 41,5 body.

Letošní akademické hry začaly již v neděli 26. července a v prvním dni se představil futsalový tým VŠE. Po vyhraných zápasech ve skupině nad Masarykovou univerzitou (MU) 5:2 a Technickou univerzitou v Liberci 4:3 postoupili do semifinále, kde poté podlehli Olomoucké univerzitě 2:0. V boji o třetí místo se ale vyvarovali chyb a znovu porazili MU, tentokrát ještě jasnějším rozdílem – 7:2.

Futsalisté věřili ve zlato

„Na turnaj jsme jeli s cílem získat medaili. Nedělní zápasy jsme vyhráli s přehledem a postoupili do semifinále z prvního místa. Tam jsme bohužel prohráli s Olomoucí. Doplatili jsme na neproměňování šancí a důrazný styl hry soupeře. Utkání o třetí místo jsme už režírovali my a bez problémů jsme získali bronzovou medaili. Byli jsme trošku zklamaní, jelikož jsme věřili ve zlato, ale i za třetí místo jsme nesmírně rádi,“ říká Martin Kučera, kapitán futsalové reprezentace VŠE.

ČAH 2016 Futsal

Na medailový úspěch futsalistů se podařilo navázat i fotbalistům. Hráčí se bohužel nemohli spolehnout na aktivní účast kapitána Davida Podzimka, který je po operaci kolene. „Nebylo to pro mě příjemné, chtěl jsem klukům na hřišti pomoct. Snažil jsem se ale fungovat s týmem aspoň jako trenér. Sice jsem se před zápasy rozcvičoval a měl připravený dres, ale naskočit do hry by bylo riskantní, koleno není stále stoprocentní. Takže jsem byl kouč, kustod a lékarník v jedné osobě,“ shrnuje David.

První skupinový zápas proti domácí Univerzitě Pardubice zvládl tým ekonomky na jedničku – soupeře smetl nekompromisně 5:0. Ve druhém zápase se hráči snažili držet tempo s Masarykovou univerzitou, nakonec jim ale podlehli 3:1 a mohli bojovat už jen o třetí místo. Nenavázali tak na svůj zlatý úspěch z minulého roku.

Fotbalistům sebral finále kvalitní soupeř

„Brno mělo skvělý tým, kluci jim nestačili hlavně rychlostně. Dominovali jsme ale v jiných herních činnostech a to přineslo vedoucí gól. Po poločase se nám ale nepodařilo bránit rychlé výpady soupeře a během dvou minut jsme bohužel dvakrát inkasovali, což nás stálo zápas,“ říká kapitán David Podzimek. „Trochu jsme také bojovali se sestavou, cely turnaj jsme odehráli víceméně v jedenácti lidech a to v útoku nastupoval gólman Martin Kučera. Musím říct, že Brno bylo kvalitou hráčů lepší, my to opět rvali tou naší týmovostí a srdíčkem, bohužel to ale nestačilo,“ dodává útočník Lukáš Dejl.

Fotbalová reprezentace VŠE

O další medaili do sbírky se už ale hráči ekonomky připravit nenechali. V zápase o třetí místo s Technickou univerzitou v Liberci se sice ze začátku trápili, nedařilo se jim proměňovat žádnou z šancí, které měl především útočník Filip Labuda nebo Ondřej Měska. Hrálo se také v uvolněnější atmosféře, která přinesla i několik zábavných herních momentů. V druhém poločase ale reprezentanti ekonomky jasně kontrolovali zápas, a jak Ondřej Měska, tak Filip Urbánek proměnili své šance v rychlé góly.

„Boj o bronz jsme brali vážně, chtěli jsme medaili. Soupeř v podobě Liberce byl hodně silný. Přesto jsme zkusili zamíchat sestavou a prohodit brankáře. Vyplynulo to z týmové dohody, aby si i Kůča (Martin Kučera, pozn. red.) zachytal a Filip (Urbánek, brankář reprezentace pozn.red.) zahrál, protože nebylo moc kde brát. Bylo nás vlastně akorát jedenáct, neměli jsme koho střídat. Nakonec to přineslo ovoce a zápas jsme zvládli,“ dodává David. „Velký dík patří především vedení školy, hlavně paní rektorce Machkové a panům Pádivému a Pachlovi a samozřejmě všem fanouškům, kteří nás jezdili osobně podporovat na zápasy,“ uzavírá Lukáš Dejl.

Zlato získala plavkyně

Kromě fotbalistů a futsalistů přivezli bronz i házenkáři a florbalisté. Další cenný kov, tentokrát stříbrný, přidala Petra Zýková ve smíšené čtyřhře ve stolním tenise. Tradičně se dařilo i plavcům. David Urban z Fakulty informatiky a statistiky vybojoval  tři stříbrné medaile a jeden bronz. Katharina Asterová z Fakulty mezinárodních vztahů vyhrála disciplínu 50m znak. V závodě na 100m znak obsadila druhé místo, když za vítězným časem zaostala pouze o tři setiny sekundy. Z plavání s ploutvemi si z dvoustovky odnesla bronz. Zúčastnila se i štafety VŠE, která doplavala jako druhá.

házenkáři AH Pardubice 2016

Celkem se letošních Českých akademických her zúčastnilo 1594 studentů ze 41 univerzit, kteří se utkali ve 21 sportech. Jako první skončila Univerzita Karlova se 114 body, kterou reprezentovalo 182 sportovců.

Všechny fotografie z fotbalových a futsalových utkání naleznete zde.

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: