Chystáš se na Work and Travel? Máme tipy, co zabalit do příručního zavazadla

20. 12. 2016 | | Cestování, PR články, Studentský život 1936234_1085867258125761_7563115582754540432_n

Pro ty z vás, kteří se jako já vydávají na nějaký work and travel program, jsem připravila pár tipů na to, co byste si určitě měli sbalit do vašeho příručního zavazadla. Vedle řízků od maminky existuje několik věcí, které zpříjemní dlouhou cestu a pomohou tě udržet v klidu a pohodě při hraničních kontrolách. Myslela jsem i na situace, kdy nejde vše podle plánu. Díky tomu budeš připraven přečkat čekání na zpožděný let a poradíš si i při ztrátě hlavního zavazadla.

  1. Obálka s životně důležitými dokumenty

Na cesty se hodí průsvitná plastová obálka na zapínání, ve které lze přehledně držet pohromadě vše, na čem v podstatě závisí tvůj život. Tím máme na mysli především pas, letenky, víza, peníze a jiné dokumenty. Do této obálky určitě přibal popis cesty z letiště do cílové destinace, odjezdy autobusů, adresy a telefonní kontakty, kdyby bylo potřeba někomu dát vědět, že se tvé letadlo zpozdilo. Hodit se bude i jedna či dvě propisky, protože při vstupu do jiných států občas musíš vyplňovat formuláře. I během pobytu se obálka se vším zásadním pokupě určitě vyplatí.

  1. Extra oblečení

Zkušení cestovatelé letadly mají v příručním zavazadle vždy nějaké to oblečení navíc. Obzvlášť při delším letu s přestupem se tvoje zavazadlo může někde zatoulat. Po dvaceti hodinách na letišti a v letadle budeš toužit po sprše a posteli, a proto je dobré být připraven na situaci, že tvé zavazadlo nedorazilo a ty jsi odkázán jen na příruční zavazadlo. Je fajn mít u sebe extra spodní prádlo, tričko, teplejší oblečení a mít tak vyřešeno „co kdyby“.

20160616_1301460-1

  1. Kartáček na zuby i žvýkačky

Do batohu je v podstatě vhodné si vzít vše, co si nelze jen tak od někoho půjčit. Během některých letů musí člověk přečkat několik hodin na letišti a je příjemné mít možnost se osvěžit. Někteří turisté si také oblíbili vozit malé lahvičky s dezinfekcí na ruce či vlhčené ubrousky. V drogerii si můžeš pořídit skládací cestovní kartáček na zuby s mini pastou, která nezabere moc místa. Kolega sedící vedle tebe to určitě ocení. Nezapomeň vše tekuté (s maximálním objemem do 100 ml/ks) zabalit do průhledného uzavíratelného sáčku „dealeráku“.

  1. Time killers aneb knihy, hudba či práce

Osmihodinový let z Evropy do Ameriky je ideální doba například pro dočtení knížky, co tak dlouho leží na tvém nočním stolku, nebo pro pilné studium průvodce země, kam právě míříš. Mnoho lidí také využívá čas v letadle k práci na počítači. Přibal si s sebou jakoukoliv věc, co tě baví, protože budeš mít kupu času. V letadle na tebe budou čekat filmy i hudba, můžeš si však připravit svoji hitparádu. S dobrou knihou a kávou se dá příjemně vydržet kdejaká dlouhá čekačka. Nezapomeň mít u sebe i nabíječky na elektroniku a příslušnou redukci, abys kvůli hraní her nepřišel o nabitý telefon pro případ nouze.

  1. Deník

Žádnému cestovateli by neměl chybět deníček na cesty. Dříve nebo později většina lidí pocítí touhu si zaznamenat dobrodružství a zážitky, které je potkaly. Stejně tak do něj lze schovávat vstupenky, různé účtenky i lístky a napsat si do něj adresy, kam poslat kamarádům a rodině pohledy. Do deníku patří i kontakty na nové kamarády z cest či například vzkazy v různých jazycích. Deníček tě může podržet, pokud se na začátku své cesty budeš cítit trochu osaměle a budou ti chybět přátelé. Vypiš se do něj ze všeho, co ti bude ležet v hlavě. Deníček je v neposlední řadě super místem pro nákresy plánků a map. Největší radost ti udělá, když jej po návratu domů vezmeš do ruky a projedeš si své vzpomínky. Doporučujeme zaznamenávat hlášky a vtípky!

Andrea Mocmannová, účastnice work and travel programu od Smallerearth.cz

Přemýšlíš o tom, že vyjedeš na Work and Travel? Deset důvodů, proč vyjet na Work and Travel čti zde.

Chceš vyhrát léto v Americe zadarmo? Smallerearth vyhlásilo soutěž, která trvá až do konce prosince 2016. Nepropásni svou příležitost!

Mohlo by tě zajímat: