Deset důvodů proč vycestovat na Work and Travel

5. 10. 2016 | | PR články 12657438_1022112177834603_6378948303504810437_o

Amerika byla pro předchozí generace často nedosažitelná. To už je ale minulostí. Smaller Earth a jejich Work and Travel pobyty vám pomohou se do Ameriky podívat a zamilovat si ji. Je to zkušenost, ze které budete těžit celý život a nikdy na ni nezapomenete. Work and Travel je navíc nejjednodušší cesta, jak získat pracovní i turistické vízum v jednom. Poznáte kus světa i nové lidi a zdokonalíte si angličtinu. Přečtete si všech deset důvodů, proč vycestovat.

1. Protože Amerika! Je to velmoc, je to místo, kde se rodí Hollywood, Marilyn, Elvis, a je to Spielberg. Je to Apollo 11 na Měsíci. Kovbojové a Indiáni. Když se řekne Amerika, představujeme si Grand Canyon, Las Vegas, sochu Svobody a desítky jiných milníků společnosti. Amerika je místem, kde je vše oproti České republice trošinku kupředu. A taky všichni známe hamburgery, steaky, pancaky, hory slaniny, American Dream či heslo dreams come true. Amerika je jedinečná a pokud vás láká místo, kde anything is possible, musíte to prostě zažít na vlastní kůži.

2. Jednoduchost programu. Work and Travel je nejjednodušší cesta, jak získat pracovní i turistické vízum v jednom. Díky vízu J-1 si budete moci během léta vydělávat mezi Američany i studenty z celého světa. Vydělané peníze pak použijete během měsíce cestování, na který máte po práci nárok. Jet načerno a zkusit pracovat ilegálně se nevyplatí. Bez Social Security Number (tj. číslo sloužící pro daňové a jiné účely) vás nikdo nebude chtít zaměstnat, navíc riskujete pokutu desítek tisíc dolarů (v přepočtu až půl milionu korun) a zákaz vstupu na území USA. Work and Travel je opravdu nejsnazší a nejbezpečnější způsob jak vycestovat do Ameriky jako mladý dobrodruh. Vše jsme pro vás připravili a vy už se můžete jen přihlásit díky následujícím odkazům.

Zajímá tě práce v hotelovém resortu v USA? Klikni na http://www.resortleaders.com/cz/jedes-poprve

Chceš strávit léto v americkém campu s mezinárodní partou? Přihlaš se na http://www.campleaders.com/cz/

Zajímají tě další důvody a zkušenosti, kvůli kterým stojí za to na Work and Travel jet? Čti tedy dál.

3. Američani jsou jiní. Ve velké většině případů potkáte usměvavé lidi, kteří vás vždy pozdraví a zeptají se, jak se máte. Sami od sebe nabízejí pomoc, jsou rádi, když vám můžou poradit či asistovat například při dofukování pneumatik u auta. Pokud tápete, zapředou s vámi rozhovor a pomohou vám se zorientovat. Svezou vás, pokud nemáte auto. Ne každý v Americe je vysmátý a super naladěný, ale rozhodně tahle easy-going pozitivní nátura převládá. Mezi nejkrásnější důkazy americké vlídnosti během mého cestování po východním pobřeží patří vzpomínka na cizí slečnu, afro-američanku, která nám na autobusovém nádraží koupila horkou čokoládu. Jen tak, protože viděla, že ta naše nevypadla z automatu.

4. Poznáte svět. Potkáte se s lidmi ze všech kontinentů, z desítek zemí a rozšíříte si své obzory. Kromě srandovních zážitků pochopíte souvislosti historie i současných problémů. Díky cestování jsem poznala a naučila se mnoho věcí, jako například to, že v Americe neseženete povlak na peřinu. Mimo tento objev jsem se dozvěděla více o tom, jak fungují různá náboženství, protože jsem žila například s muslimy z Turecka či Indonésie. Osobně se potkala s bělochy pocházející z Jihoafrické republiky a mluvící úplně jinou angličtinou, než jsem znala. Nasmažila jsem řízky pro rodinu mé americké kamarádky podávané s bramborovým salátem. Celé léto jsem okukovala velkou ortodoxní židovskou komunitu, která si u mě v práci půjčovala koloběžky. Všechna setkání s lidmi různých národností, vyznání, věků, ras a povah mě obohatila a naučila především otevřenosti, toleranci k odlišnému a respektu k neznámému.

12794871_947002385395402_1215236599582856909_o5. Peníze a nakupování. Jedním z vašich cílů během léta bude jistě vydělání si peněz na cestování, nákupy či novou výbavu. V Americe nakoupíte levněji, kvalitněji a budete mít větší výběr. Většina účastníků proto pořizuje nové telefony, notebooky, vysněné zrcadlovky a málokdo odolá outletům s oblečením. Hodí se vědět, že ve Spojených státech je minimální mzda ve většině států mezi 7-8 dolary na hodinu. Oproti české brigádě, kde si vyděláte mezi 60-100 korunami na hodinu, v Americe můžete vydělávat například okolo 170 korun. Připočtěte dýška pro číšníky a barmany či zvedněte hodinovou sazbu pro jiné pozice a jste třeba i na 200 korunách za hodinu. I s minimálním počtem hodin si můžete vydělat okolo 300 dolarů za týden (zaokrouhleně 7000 korun). Samozřejmě, že vás něco bude stát ubytování a strava, ale ke všem zážitkům a zkušenostem můžete připočítat i výdělek, který je vyšší než v Čechách. Mezi pozice, které vydělávají nejvíce, patří ty, které dostávají dýška – číšníci, barmani, tzv. bussers (pomocní číšníci), bellboys a někdy i pokojské naleznou v pokoji za odměnu dýško. Pokud je pro vás důležitý co nejvyšší výdělek, nezapomeňte se zeptat na možnost přesčasů či nějakou doplňkovou práci jako extra hours například v prádelně. Další možností je druhá práce, která se samozřejmě nesmí krýt s tou první. Čím větší zaměstnavatel (například hotelový resort), tím větší pravděpodobnost, že bude vždy potřeba pomocná síla na různé akce, svatby či konference.

6. Angličtina. Každý, kdo pobýval i pár měsíců v zahraničí, s námi bude souhlasit, že nic neposune vaši angličtinu tak, jako nonstop pobyt v anglicky mluvící zemi. Každodenní kontakt s cizinci, Američany, a k tomu veškeré pokyny, nápisy, pravidla, doprava, zábava či večer v restauraci vám obohatí slovní zásobu a snáze si zafixujete to, “jak že to ta gramatika teda funguje”. Místní vás naučí spoustu frází a vtípků, nějaký ten slang a určitě ocení, když je na oplátku naučíte Ahoj a nějakou tu sprosťárnu. Je dobré připravit se na to, že první týdny mohou být trochu náročnější – každý stát používá jiný přízvuk a chvilku trvá, než se i vám rozváže jazyk. Postupem času se ale i pracovní komunikace stane rutinou a nebudete se už vůbec stydět. Nebojte se přiznat, pokud nerozumíte, ostatní budou ochotní větu zopakovat jinými a trochu jednoduššími slovy.

7. Skills. Vycestování do ciziny vás naučí mnoho nejenom o okolním světě, ale i o vás samotných. Naučíte se o sebe postarat v cizí zemi, v cizím jazyce, zařídit každodenní záležitosti jako jsou nákupy či cestování do okolí. Budete komunikovat s Vašimi managery, personálním oddělením či vaší agenturou. Osvojíte si angličtinu i manipulaci s dolary, naučíte se přepočítávat ceny a později se vyznat v cenových nabídkách. Získáte nové dovednosti a praxi, to všechno navíc v angličtině. Dozvíte se mnoho o tom, jak funguje například hotelový resort a technologie vašeho oddělení. Můj nejsilnější pracovní zážitek? Nácvik evakuace lanovky a to hned první den v práci – byla jsem z toho vyjukaná, a nerozuměla jsem polovině odborných pojmů a pokynů (slaňovat, horolezecký postroj apod.). Zachraňování kolegy z “jako zaseklé lanovky” rozhodně patří k mým nejlepším zkušenostem na WaT. V neposlední řadě se pro vás WaT může stát zkouškou dospělosti a samostatnosti, bez rodiny a přátel zjistíte, jak si stojíte na vlastních nohou, a navíc rozšíříte své známé o partu mezinárodních přátel.

12803188_1036042809774873_8256547524536305014_n

8. Položka do životopisu. Všechny získané zkušenosti se vám budou hodit nejen do života osobního, ale i pracovního. Pro zaměstnavatele jsou zahraniční zkušenosti vždy výhodou, jelikož vypovídají o vašich schopnostech. Je to praktický doklad, že máte komunikační schopnosti v anglickém jazyce a že jste se nezalekli vyřizování víz, letenek a dalších formalit. Svého předchozího zahraničního zaměstnavatele můžete vždy v budoucnu požádat o referenci – a že se hodí! Navíc, tápete-li například po vysoké škole, kam směřovat dál, několik měsíců mimo domovinu a zajeté koleje může zásadně pomoci.

9. Kontakty. Získané kontakty a přátele můžete využít v budoucnu různými způsoby. Možná pracovně vycestujete příští léto znovu nebo přes známého zkusíte pozici v jiném státě USA. Taky můžete během pozdějšího cestování navštívit americké přátele či je pozvat do České republiky, jelikož Evropa je snem pro mnoho Američanů a Praha je přeci jejím srdcem! Díky známým z celého světa získáte možnost vycestovat do jiných zemí s tím, že tam budete znát někoho, kdo vás provede a určitě vám rád ukáže svou rodnou zem. Není výjimkou, že se účastníci podívají do Jižní Ameriky či Asie a na oplátku pohostí ve své rodné vsi například kamarádku z Peru. Na některé čekají i letní romance, ale pozor na zlomená srdce při odjezdech domů! K udržování kontaktů skvěle poslouží sociální sítě.

10. Příroda. Posledním neméně podstatným lákadlem Ameriky je rozhodně její příroda a všeobecná rozmanitost prostředí. Pro cestování a objevování se nabízí známá velkoměsta, ale i malebná městečka a k nim hory, pouště, vodopády, jezera, řeky, oceány, pusté planiny i zelená údolí. Smaller Earth pro vás maximálně zjednoduší a zpříjemní celý program Work and Travel a je jen na vás, co chcete zažít a vyzkoušet. Nabízí se písčité pláže na ty nejlepší koupačky, dechberoucí hory na sledování západů slunce či návštěva fantastických architektonických klenotů jako je například Golden Gate Bridge v San Franciscu či celý New York.

Mohlo by tě zajímat: