Co mě naučil iList? Nebát se zeptat

29. 8. 2017 | | Názory, Studentský život 7021-336

Nikdy by mě nenapadlo, že se budu věnovat žurnalistice. Nikdy jsem si nemyslela, že píši tak, abych své články nechala přečíst stovkám lidí. Přesto je to pět let, co žiji v pětitýdenních cyklech – od zadání tématu po vydání nového čísla. A nelituji!

Jako prvák jsem si připadala oproti ostatním v redakci hloupá. Neznala jsem cizí ekonomická slovíčka, neměla názor na to, jak by se měl k Ševčíkovým aférám postavit rektor, jak se jmenuje jiný děkan než ten můj nebo komu zavolat, když potřebuji informace o senátu. Styděla jsem se ptát. Bála jsem se, co si o mně budou ostatní myslet.

Starší redaktoři mě tohoto pocitu rychle zbavili. Neumíš psát? My tě to naučíme. Nevíš? Tak se zeptej. Žádná otázka najednou nebyla hloupá. Zvědavost a spousta dotazů naopak byly výhodou, znakem zájmu. Dodnes děkuji za den, kdy jsem tento fakt pochopila. Nikdo neví všechno, nikdo nezná všechny. Možná vám to přijde normální a běžné, že se zeptáte, pro mě to byl ale zásadní krok dopředu.

Toho znám!

Na ekonomce jsem díky novinařině potkala řadu schopných a ambiciózních lidí. Někteří z nich se stali mými přáteli, se kterými se vídám i mimo dosah diktafonů. Díky nim jsem se dostala k zajímavým pracovním příležitostem, akcím i na nepříliš snadno navštěvovaná místa. Na ministerstvu zahraničních věcí jsem pila kávu s Martinem Tlapou. Splnila jsem si sen a sešla jsem se s frontmanem skupiny Chinaski Michalem Malátným, který nám s Týnou vyrazil dech svou upřímností, zájmem o iList i Vysokou školu ekonomickou.

Je fajn sedět u televize, rádia, internetu a říct si: Toho znám! S tím jsem dělala rozhovor. Najednou je člověk hrdý na to, co dělá. Vidí v neplacené práci smysl. Když jsem letos četla v časopise Forbes o yoyerovi Vaškovi Kroutilovi, byla jsem pyšná, že jsme s úspěšným podnikatelem ve freestylových sportech vydali velký rozhovor ještě před tím, než ho sepsali oni.

iList není jenom psaní

Víte, z jaké fakulty je nejvíce lidí v redakci? Z Fakulty informatiky a statistiky. Tvoření novin není totiž jenom o psaní, právě naopak. Jsme výjimeční v tom, že u nás si může zájemce projít všechny oblasti ve fungující organizaci. Zjistí, jak je kreativní v propagaci, jaké má organizační schopnosti v distribuci, sociální cítění v personalistice nebo šikovnost, cit pro design při sázení. Nechybí ani tvorba videí, správa webu nebo sociálních sítí, účetnictví. Uplatnění se najde pro každého.

Máme se rádi, a proto nás to baví

iList ale není pouze práce. Je to hlavně místo plné legrace, skvělé atmosféry, přátelství na celý život. První naše „dítě“ bylo vydáno před devatenácti lety. Od té doby se vyměnilo ve vedení několik šéfredaktorů, časopis tvořily desítky absolventů a četly tisíce studentů. Přijď nám pomoct tvořit iList. Neboj se udělat krok do neznáma, oceníš ho. Napiš na e-mail: redakce@ilist.cz, přijď se na nás podívat a zažít adrenalin na vlastní kůži.

Foto: archiv kapely Chinaski, Jan Černý

Mohlo by tě zajímat: