Diplomaté pracují i na večírku

13. 5. 2005 | | Kariéra titulní obrázek

Nahlédnout pod pokličku mezinárodní diplomacie mi umožnila stáž u stálého zastoupení Slovenska u Organizace Spojených národů v jejím newyorském sídle. Před odletem do Spojených států jsem ještě absolvoval třítýdenní ministáž na slovenském ministerstvu zahraničí. Ostatně ministerstva zahraničí jak na Slovensku, tak i v České republice pro studenty některých vysokých škol, nabízejí řadu stáží.

Nahlédnout pod pokličku mezinárodní diplomacie mi umožnila stáž u stálého zastoupení Slovenska u Organizace Spojených národů v jejím newyorském sídle. Před odletem do Spojených států jsem ještě absolvoval třítýdenní ministáž na slovenském ministerstvu zahraničí. Ostatně ministerstva zahraničí jak na Slovensku, tak i v České republice pro studenty některých vysokých škol, nabízejí řadu stáží, většinou na šest měsíců. Je ale dobré hlásit se s předstihem. To víte. Byrokracie.

Kutloch na Manhattanu za pětistovku

Do New Yorku jsem letěl přímo z Washingtonu, kde jsem byl stážistou ve Světové bance. Trochu jsem všechny překvapil, že jsem si vybral let 11. září loňského roku. V Big Apple mě ale nečekalo tak útulné ubytování jako v hlavním městě, kde jsem se staral o dům, kočku a čtyři rybky v akváriu. Tam jsem sice bydlel asi 45 minut od centra, zato zadarmo. Po vzoru baby-sittingu se tomuto způsobu bydlení říká house-sitting. Oproti tomu v New Yorku na okraji Manhattanu vás i ten nejmenší kutloch s popelnicemi před okny vyjde minimálně na pět set dolarů za měsíc. A to se o něj ještě dělíte s nějakým milým spolubydlícím. Až otřesy na trhu s nemovitostmi mi pomohly získat skvělý pokojík v srdci Manhattanu hned vedle New York University jen za 700 dolarů.

Hned druhý den po ubytování, jsem si vyšlápl směr prvá avenue, abych zjistil, jestli trasu od domu do sídla OSN budu zvládat na kole. Šetřit jsem totiž musel, kde se dalo, jelikož stáž nebyla vůbec placena a čerpal jsem finanční zásoby ze svého washingtonského pobytu.

Diplomaté pracují i na večírku

Na dohled od OSN jsem procházel kolem slovenské mise, která se nacházela na druhé avenue (Češi měli svoji o dost dál) a hned za ní, po průchodu úzkou UN Way, se přede mnou otevřel pohled na mohutnou funkcionalistickou budovu OSN ze 40. let minulého století, kterou jsem pak řádně „prošmejdil“.

Při rozhodování o typu stáže volíte mezi Sekretariátem OSN a Stálou misí své země, případně se můžete dostat do specializovaných agentur, jako jsou UNESCO, UNDP nebo UNICEF. Rozdíl je v obsahu práce, také získáváte rozdílný statut a v návaznosti na to i typ identifikační karty a s ní i volnost pohybu v rámci komplexu OSN. Stážisté Sekretariátu mohou požádat o stipendium. Platí základní poučka: Líná huba, holé neštěstí. A proto: ptejte se a nenechte se odbýt.

Beer Party vede

Vybral jsem si slovenskou misi, kde jsem působil jako delegát 59. zasedání Valného shromáždění. Mým úkolem bylo monitorovat a připravovat zprávy z plenárních zasedání Valného shromáždění, reprezentovat misi na pracovních i oficiálních zasedáních Hospodářského a finančního výboru. Okrajově jsem se zabýval také agendou Rady bezpečnosti. Další poznatky z diplomacie a mezinárodních vztahů mi přinesla také oficiální návštěva prezidenta Ivana Gašparoviče u OSN, kterou jsem spolupřipravoval.

K životu diplomata patří také společenské akce. Poté, co dostanete tři až čtyři různé pozvánky na jeden večer, přestanete uvažovat o tom, jak dobře se kde najíte. Spíše zvažujete možnosti, koho tam můžete potkat a o čem s ním potřebujete mluvit. A protože vlastně pracujete i na večírku, je lepší se najíst doma. Tam to nestihnete.

Z oficiálních večírků jsou oblíbené české Beer Party. Velvyslankyni jisté země na jedné z nich české pivo zachutnalo natolik, že se v decentním opojení rozhodla na oplátku zorganizovat vlastní Beer Party. Tentokrát ale s prezentací piv z celého světa. Vstupenkou by tak byla zřejmě basa domácího piva.

Richard Hansko
redakčně upraveno

Mohlo by tě zajímat: