Dobrá zpráva pro studenty VŠE. Po škole vydělávají nejvíce

25. 1. 2016 | | Kariéra Peníze ilustrace

Čerství absolventi Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) na tom nejsou lépe jen ve srovnání s mladými lidmi, kteří vystudovali ekonomický obor na nějaké jiné škole. Jejich průměrná mzda patří k nejvyšším i mezi všemi absolventy v Česku.

Ukazuje to mezinárodní průzkum Reflex, který srovnává výdělky absolventů českých vysokých škol.

Průměrná nástupní mzda absolventa VŠE se podle autorů pohybuje kolem 27 846 korun hrubého, což je o více než pět tisíc méně, než kolik dle mezinárodního průzkumu společnosti Deloitte český vysokoškolák očekává. Po třech až pěti letech praxe však tento průměrný měsíční plat roste až na 48 356 korun hrubého.

Podobně jako absolventi VŠE jsou na tom čerstvě po vystudování ještě ekonomové z Institutu ekonomických studií na Karlově univerzitě. Ti si v průměru vydělají zhruba 26 900 korun a po třech až pěti letech se dostanou na 45 300 korun. U dalších vysokých škol s ekonomickým zaměřením pak již následuje velký propad – po tří až pětileté praxi se například průměrný měsíční plat absolventů České zemědělské univerzity nebo Masarykovy univerzity pohybuje kolem 35 500 korun, absolventi Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně by si pak měli přijít již pouze na 31 272 korun.

Jan Koucký, ředitel Střediska vzdělávací politiky Univerzity Karlovy, které průzkum provádělo, dále podotýká: „Stále více zaměstnavatelů hledí na to, z jaké školy absolvent přichází. Výhodu mají samozřejmě ti ze známých univerzit.“

Že VŠE mezi prestižní ekonomické univerzity patří, ukazuje například i „titul“ nejlepší ekonomické univerzity sve východoevropském regionu, který získala v mezinárodním hodnocení Eduniversal v roce 2015. Dalším důvodem, proč absolventi vydělávají více než ekonomové z regionálních škol, může být i fakt, že si častěji hledají práci v metropoli, kde jsou platy obecně vyšší než ve zbytku republiky.

ČTĚTE TAKÉ:

Absolventi Multimédií míří do praxe i do Zlína. Magistr na VŠE je neláká

Nejsnáze se na trhu práce uplatňují absolventi VŠE

Nejrychleji na světě „datluje“ absolventka VŠE

 

Mohlo by tě zajímat: