Hledáš kamaráda ze země, kterou jsi navštívil jenom prstem na mapě? Staň se buddíkem

27. 6. 2018 | | PR články Beze jména

Přemýšlíš, jak si zpestřit svůj příští zimní semestr? Máme pro tebe jeden skvělý způsob, jak toho dosáhnout. Staň se buddíkem a dostaneš se do kontaktu se svými vrstevníky z různých koutů světa.

Každý semestr na naši školu přijíždějí studenti z celého světa – od evropských sousedů přes studenty z Ameriky, z Asie nebo od protinožců. Při podání přihlášky o buddíka si můžeš zvolit preference země i univerzity, ale párování je automatický proces, takže to ne vždy vyjde na sto procent podle preferencí.

Buddíkování je jedinečnou příležitostí skamarádit se se zajímavými mladými lidmi, podělit se s nimi o naše zvyky a kulturu, a oni ti na oplátku představí tu svoji. Bez toho, abys musel překročit hranice naší země, ti buddíkovaní dává možnost zdokonalit si jazykové znalosti či se naučit úplně nový jazyk o mnoho zábavnější formou než sezením v lavici. V případě, že už víš, na jakou zahraniční školu bys chtěl vyjet za studiem, můžeš prostřednictvím buddíkování získat informace z první ruky přímo od studenta, který studuje na tvojí budoucí univerzitě.

Studentská organizace Buddy System pořádá během semestru rovněž různé akce, kterých se můžeš zúčastnit spolu se svým novým zahraničním kamarádem. Tam se nejenom lépe poznáš s ním, ale máš také příležitost se seznámit s dalšími zahraničními studenty a jejich českými buddíky.

Například každý úterý můžete jít společně „zapařit“ na Nation2Nation party. Každá party je tematicky věnovaná jiné zemi, jejíž studenti si připraví i malé pohoštění – takže kromě skvělé hudby a tančení až do rána můžeš i ochutnat něco z cizí kultury.

Pro ty, kteří si chtějí rozšířit své gastronomické obzory ještě více, organizuje Buddy System International Dinner, která se vždy nese ve skvělé atmosféře s množstvím dobrého jídla a pití. Language Tandem nebo Café Language jsou hlavně o příjemném posezení a zapojení kterýchkoli cizích jazyků – ať už je skvěle ovládáš, nebo z nich znáš jenom pár základních slovíček.

V rámci projektu SocialErasmus, který je společný pro všechny sekce Erasmus Student Network, je možné se spolu se členy Buddy Systemu a zahraničními studenty podílet i na dobročinných akcích, jako je například „Cooking4Homeless“ spočívající v přípravě a následném rozdávání jídla lidem bez domova nebo „Walk the dogs“ na pomoc psům z útulku formou vycházky a také materiální pomoci. Buddy System před sedmi lety začal spolupracovat také s Organizací pro uprchlíky a již každoročně organizuje Soccer Day. Jedná se o sportovní den, kde – jak již vyplývá z názvu akce – hraje prim fotbal, doplněný i o jiné sporty. Členové soutěžících týmů již tradičně pocházejí z řad mladých uprchlíků, kteří si přijdou zahrát společně s českými i zahraničními studenty.

Buddy System organizuje také různé výlety po České republice i po Evropě, kterých se jako domácí student se svým buddíkem můžeš v případě volných kapacit také zúčastnit a zažít tak víkend plný zábavy.

V neposlední řadě je důležité zmínit, že za vzorné „buddíkovaní“ můžeš získat 10 bodů pro tvou přihlášku na zahraniční pobyt, které mohou být při výběrovém řízení rozhodující. A co je k zisku bodů potřeba udělat? Není to nic složitého. Každý student by měl navázat kontakt se svým buddíkem, pomoci mu s organizačními věcmi na začátku semestru a ulehčit mu zorientovat se v novém prostředí. Ostatní aktivity se zahraničním studentem jsou zcela na tobě, ale je důležité zůstat v kontaktu. Podstatné je, abyste si se svým buddíkem semestr co nejvíce užili!

Přihlašování běží do konce června, tak ho nepropásni! Stačí se zaregistrovat na naší stránce a pak si vyplnit přihlášku!

V případě jakýchkoli dotazů pište na bp@buddysystem.cz

Mohlo by tě zajímat: