Jak se stát virtuálním boháčem?

7. 1. 2008 | | Kariéra, Rozhovory

Tuto věčnou lidskou touhu vám umožní internetová hra MarketiX. Jde o celkem věrně zpracovanou simulaci ekonomického trhu práce, situaci ve výrobě a v obchodu. Autorem projektu je student Vysoké školy ekonomické Ondřej Vojta, který Studentskému listu poskytl rozhovor na toto téma.

Tuto věčnou lidskou touhu vám umožní internetová hra MarketiX. Jde o celkem věrně zpracovanou simulaci ekonomického trhu práce, situaci ve výrobě a v obchodu. Autorem projektu je student Vysoké školy ekonomické Ondřej Vojta, který Studentskému listu poskytl rozhovor na toto téma.

Můžeš nám přiblížit charakteristiku tvé internetové hry MarketiX?

MarketiX je online hra, ve které se hráči snaží vydělat peníze prostřednictvím svých podniků, které vyrábějí různé produkty. Tyto výrobky si kupují ostatní hráči, kteří si na ně vydělávají prací v podnicích. Hra probíhá v kolech, která se opakují každou hodinu. Ovšem, aby to nebylo jednoduché, musí každý hráč nejprve herně dosáhnout požadovaného vzdělání. Hra nabízí mnoho kromě ekonomické činnosti i jiné možnosti jako jsou krádeže, sabotáže, soutěže či losování.

Není rozvoj virtuálního podnikatele v tvém světě příliš zdlouhavý?

Ne, to si nemyslím. Doba rozvoje se odvíjí od toho, kolik času je hráč ochoten hře věnovat a jak moc sleduje situaci na trhu. Výhodou hry je právě to, že si její tempo určuje každý hráč sám.

Kdy a za jakých podmínek hra vznikla?

Zpočátku mělo jít o klasickou počítačovou hru, ovšem později se ukázalo, že bude lepší jít cestou online hry. Vznikla první verze, která se postupně vylepšovala o nové možnosti. Později hra dostala vlastní doménu (www.marketix.cz). Dalšímu rozvoji hry pomohla i vydatná podpora hráčů, kteří měli neustále nápady a připomínky.

Kolik lidí MarketiX hraje a z jakých věkových či profesních struktur pocházejí?

Těžko říct, protože každý člověk si ve hře může založit neomezeně účtů. Registrovaných hráčů je nyní okolo 700, ale reálný počet hráčů odhaduji na dvě až tři sta. Většinou se jedná o studenty vysokých škol, žáky, ale také o lidi, kteří pracují s počítačem.

Dá se v tvé hře reálně zbohatnout?

Vzhledem k tomu, že je to jen hra, tak ne, nedá.

Co myslíš, že MarketiX přináší svým hráčům?

Tak to by bylo lepší zeptat se nějakého hráče, ale podle mě je to příležitost vyzkoušet si, jaké je podnikání v konkurenčním prostředí.

Platí se nějaká částka za hraní MarketiXu?

Ne. Je to úplně, ale úplně zadarmo.

Jaký obor jsi studoval na VŠE?

Informatiku.

Slyšel jsem, že při studiu jsi vytvořil pár užitečných aplikací.

Myslíš ATVR? Vytvořil jsem takový prográmek, který ulehčí tvorbu rozvrhu. Je k dispozici na borcovi.

Čemu se v současné době věnuješ?

Teď se věnuji diplomce a pracuji jako programátor Lotus Notes.

Čím se bavíš ve volném čase?

Ve volném čase sportuju, čtu, cestuji. A taky programuji MarketiX.

Mohlo by tě zajímat: