Jak zůstat produktivní i během home office

28. 3. 2020 | | Kariéra, Studentský život Skladovani bakalarky vol. 2

V dnešní době (hlavně proto, že na každém rohu číhá Covid-19 a sluneční svit vidíme pouze při procházce na nákup do Alberta) je stále modernější pracovat z domova. Tato situace je ale pro hodně lidí novinkou a domácí prostředí , iList vám proto přináší pár tipů, jak tuhle výzvu zvládnout.

Plán CO, KDY, JAK

Než se odhodláte cokoliv udělat, je důležité si rozvrhnout úkoly, které chcete nebo potřebujete mít z krku co nejrychleji. Rozdělit si povinnosti na ty, co hoří a musí být neodkladně hotové, a ty, co počkají. V momentě, kdy máte jakýsi „jízdní řád“, povinnosti ubývají rychleji.

Drobnosti

Nejlepší radu, kterou můžete od kohokoliv, co se týká prokrastinace, dostat, je začít s nejjednoduššími úkoly. Odpovědět na e-mail, stáhnout si materiály k učení, dopsat ty tři odstavce do prezentace k čemu už se nutím 3 týdny. Toto slouží hlavně jako motivace. Mít se od čeho odpíchnout, nemyslet příliš kolik toho ještě zbývá, a spíše se ponořit do práce. Hlavně se ale neplácat moc dlouho po zádech, to už zas zavání prokrastinací.

Rutina

Vytvořit si rutinu je klíč snad u všeho. A může to začít něčím, co s hlavním úkolem na první pohled nemá nic společného. Jít si každé ráno zaběhat, přesně ve 14:00 jít na procházku se psem… Cokoliv. Hlavní ale je, že to není zadarmo, je to zkrátka něco k čemu se musíte přinutit, ale vždycky to uděláte. Pokud zvládnete poručit sám sobě a dodržovat svoje nastavená pravidla, pak práce doma bude efektivnější než nahodilé výbuchy energie s dlouhými přestávkami.

Systém odměn

Zelená fajfka v odevzdávárně nestačí, občas je potřeba se motivovat něčím větším. V práci se dá opřít o motivaci v podobě peněz, ve škole si ale budete muset odměnu najít v něčem jiném. Pro někoho funguje oříšková čokoláda, pro někoho další díl seriálu. Jen opatrně ať z toho není celá série.

Vypněte rušivé elementy

Telefon a sociální sítě jsou spolehlivými zabijáky produktivity. Naši pozornost spíše upoutají roztomilá videa se psy než to, co máme zrovna dělat. Vrátit se k práci, která už mohla být hotová, pak chce pořádně pevnou vůli. Všechnu elektroniku, kterou nepotřebujete, tak raději preventivně vypněte.

Extra tip, když všechno ostatní selže: Nechat všechno na poslední chvíli

Pokud patříte mezi ty, kterým seznam rad v tomto ohledu vůbec nepomůže, nezoufejte. Protože není lepší motivace, než dávka stresu pár hodin před uzávěrkou, když zjistíte, že nemáte nic hotovo.

Foto: redakce iList

Mohlo by tě zajímat: