Knihovna na Žižkově mění provozní dobu. Otevřena bude i přes noc

1. 4. 2016 | | Zprávy ze školy 20recenze kniha

Už v tomto zkouškovém období budou moct studenti ekonomky trávit nad odbornou literaturou neomezené množství času. Vedení Vysoké školy ekonomické jim po mnoha letech vyhoví a knihovna i studovna na Žižkově budou nově otevřené 24 hodin denně. Změna má začít platit od začátku května.

Nonstop přístup do knihovny bude zatím možný pouze v pracovní dny. V pondělí se knihovna i studovna otevřou vždy v sedm ráno – tedy o hodinu dříve než nyní. V pátek pak skončí provoz o půlnoci.

O víkendech se teprve rozhodne

„Pokud se ukáže, že studenti prostory knihovny využívají i v nočních hodinách, zvážíme víkendový provoz,“ stojí v březnovém zápisu odboru knihovníků na VŠE. Podle vedení školy by ale podobná změna byla reálná až v příštím akademickém roce. Do roku 2019 by se neomezené provozní doby mohli dočkat i čtenáři na Jižním Městě a na Fakultě managementu v Jindřichově Hradci.

„Prvně potřebujeme zjistit, zda je o rozšíření těchto služeb zájem, aby se nám uvedený krok skutečně vyplatil,“ vysvětluje prorektor VŠE pro vzdělání a odbornou literaturu Petr Zelený. Delší otevírací doba totiž bude znamenat vyšší náklady na energie – ať už světlo nebo vytopení Staré budovy. Zároveň bude třeba najmout další zaměstnance, kteří budou studentům během rozšířené provozní doby k dispozici.

Rektorku přesvědčil senát

Právě z finančních důvodů se rektorka VŠE Hana Machková delší otevírací době doposud bránila. „Prodloužení by bylo spojeno s dalšími náklady a já se domnívám, že studenti mají dostatek časového prostoru během dne,“ sdělila ještě na začátku roku v rozhovoru pro časopis iList. O tom, že je o delší provozní dobu skutečně zájem, ji ale nakonec přesvědčili akademičtí senátoři.

„Vadí nám, že část akademické obce stále hovoří hlavně o mandátu jednoho z našich členů. Pro nás je ale zásadní, aby se kvalita naší univerzity blížila zahraničním standardům,“ říká jeden ze studentských senátorů, který nechtěl být jmenován.

Neomezená otevírací doba je běžná například na vysokých školách ve Velké Británii, 24 hodin denně mají otevřeno knihovny na oxfordské univerzitě, Durham University, The University of Nottingham, University of Bristol. Stejně tak mohou studenti nonstop využívat školní literaturu například na University of Tasmania v Austrálii.

Desítky tisíc návštěv

Studenti VŠE si na omezenou otevírací dobu knihovny stěžovali dlouhodobě. „Možná,že to někomu přijde normální, ale já bych maximálně uvítal, kdyby knihovna byla otevřená ideálně 24 hodin denně nebo alespoň třeba do 23 hodin večer. Myslím si, že nejen ve zkouškovém, ale i v době psaní závěrečných prací by to mnozí lidé ocenili,“ napsal už v roce 2008 na server Všeborec.cz Ondřej z Fakulty mezinárodních vztahů. Nemožnost zůstat v knihovně déle vadí studentům hlavně v případě, že potřebují využít knihy, které zrovna není možné běžně zakoupit, ani si je nelze půjčit domů.

V současné době je čítárna a studovna na Žižkově otevřena v pracovní dny do 19 hodin, v pátek do 18 hodin. V minulosti přitom bývaly k dispozici déle – s výjimkou pátku do 21 hodin. Ke zkrácení provozní doby došlo v roce 2009.

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) z roku 2014 bylo v knihovně VŠE v Praze registrováno přes 10 tisíc uživatelů, studovnu podle zprávy CIKS využilo 58 160 osob. Jak ukazuje graf, nejvíce byla knihovna vytížena mezi 10. a 16. hodinou. Následný útlum lze ale zdůvodnit tím, že studenti – v případě prezenčních výpůjček – počítají s uzavírací dobou již v 19 hodin. To by se nyní mohlo změnit.

knihovna graf

Zdroj: Výroční zpráva CIKS za rok 2014

 

Mohlo by tě zajímat: