Nechci být nezvaným hostem. Jde mi o budoucí senátory

30. 3. 2016 | | Rozhovory, Zprávy ze školy Akademický senát VŠE

Získal student Jiří Trumpeš mandát v Akademickém senátu VŠE, nebo ne? Tato otázka zůstává v celoškolském senátu stále nezodpovězena.

Volby do AS VŠE proběhly už loni v dubnu a Trumpeš byl jedním ze zvolených senátorů za Fakultu podnikohospodářskou, následně se ovšem objevil problém. V době, kdy měl nabýt mandátu, ukončil bakalářské studium a do magisterského ještě zapsán nebyl.

Vzniklá situace se už od prvního zasedání senátu stala hlavním tématem jednání a rozvířila řadu emocí. Posudek, který si nechala škola vypracovat, zní jasně: Jiří Trumpeš na mandát nárok nemá. K tomuto názoru se přiklání většina senátorů z řad vyučujících, naopak koalice studentů je proti. Studenti se v prosinci proto obrátili na soud, aby pomohl patovou situaci vyřešit.

iList se krátce ptal Trumpeše, jak to s jeho mandátem vypadá nyní.

Proč jste se rozhodli o řešení situace v AS VŠE požádat soud?

Soud jsme požádali o vyjádření vzhledem k tomu, že není jasné, které řešení situace je správné. Doslovný výklad zákona může vést k názoru, že mi členství nevzniklo, jeho smysl, účel a použití analogie zase k názoru opačnému. Není to důležité jen pro vyjasnění tohoto konkrétního případu, ale také pro všechny budoucí (ne)senátory, kteří se mohou velice snadno dostat do stejné situace jako já. Proto toto řešení vidí jako rozumné i vedení školy, například včetně pana prorektora Fischera.

ČTĚTE TAKÉ:

V pondělí zasedne Akademický senát VŠE. Hlavní téma? Diskuze, kdo bude, či nebude senátorem

Do Akademického senátu dorazila velká politika

Co přesně po soudu chcete, aby přezkoumal? V jaký doufáte výsledek?

Soud žádáme o přezkoumání toho, zda mandát náleží mému náhradníkovi Jaroslavu Novákovi, který je senátem zván na zasedání, nebo mně. Zásadní otázkou tedy je, zda je možné ustanovení, která umožňují senátorovi přechod do navazujícího studia, použít i na případ studenta, který již byl za senátora zvolen, ale ještě mu nezačalo funkční období. Za sebe říkám jen to, že doufám ve spravedlivý výsledek.

Myslíš, že pokud by soud shledal vaši námitku opodstatněnou, tak se tím něco změní?

V takové situaci by akademický senát měl rozhodnutí soudu akceptovat. Věřím, že celá kauza je čistě „politická“, nicméně pokud bych některými senátory přesto nebyl i neformálně přijat jako jejich kolega, mandát bych pravděpodobně rovnou složil. Má motivace pro účast v senátu byla možnost spolupodílet se na dalším rozvoji již velice kvalitní univerzity, a nahlédnout tak do jejího fungování, avšak určitě mi to nestojí za to být někde nezvaným hostem. Velkou přidanou hodnotu žaloby tedy vidím právě i ve vyřešení této problematiky do budoucna.

Kdo všechno se na sepsání návrhu podílel?

Na návrhu se podílelo více studentských senátorů. Je jich podepsáno celkem devět a já. Proti podání návrhu ale nic nenamítal ani senát jako celek.

Kdy jste návrh k soudu podávali?

Návrh jsme k soudu podali v polovině prosince. Kdy obdržíme výsledek, zatím není známo.

ČTĚTE TAKÉ:

Komentář k volbám, hlasování, programu a jednání Akademického senátu VŠE

V Senátu vládne atmosféra strachu, napsal v dopise student

Zasedání AS: Řešil se podchod, mandát Trumpeše i podání žaloby na VŠE

Mohlo by tě zajímat: