Studentský senátor: S koalicí se obvykle shodneme, nemám ale potřebu být její součástí

21. 11. 2016 | | Rozhovory, Zprávy ze školy Vojtěch Prchal

Kromě devítičlenné koalice zastupuje studenty v Akademickém senátu VŠE i dvojice senátorů z Fakulty managementu v Jindřichově Hradci. Oba se ke koalici před rokem a půl odmítli přidat s tím, že chtějí mít možnost hlasovat tak, jak považují za správné, a ne tak jak rozhodne většina – což bylo, minimálně v době voleb, pravidlem v koalici. V té ale není ani Martin Vokálek, který nahradil senátorku Domorákovou jako zástupce Fakulty mezinárodních vztahů.

Jak se jim daří vzájemná spolupráce? Na tyto otázky jsme se ptali „hradeckého“ senátora Vojtěcha Prchala, který je zároveň místopředsedou AS VŠE.

Jak bys po roce zhodnotil spolupráci se studentskou koalicí?

Moji (ne)spolupráci s koalicí zvlášť nevnímám a při hlasování, které na senátu probíhají se řídím pouze sám sebou a svým rozumem. Vím, že se složení koalice z různých důvodů trochu změnilo. Myslím, že se snaží vystupovat jednotně, občas se prezentují slovy „my studentští senátoři“, čímž nás de facto zahrnují do koalice, ale neviděl bych mezi námi nějaké spory – naopak, myslím, že spolu aktivně pracujeme na studentských zájmech. Já se rozhoduji podle sebe na základě vlastního uvážení a nedá se říct, zda pro nebo proti koalici, to takto vůbec nevnímám. Pokud mi nějaký bod hlasování přijde, že by měl být schválen, hlasuji pro něj.

Více o změnách v koalici čtěte zde:
Zasedání AS: Řešil se podchod, mandát Trumpeše i podání žaloby na VŠE
Studentská koalice v senátu má o člena méně

Byl někdy ještě pokus přesvědčit tě, abys do koalice vstoupil?

Vzhledem k tomu, že koalice už není, co se týče členů ani jednoty, jaká bývala, a napětí v senátu po zvolení předsednictva značně opadlo, tak mě nikdo nepřesvědčuje. Samozřejmě nějaké pobídky byly. Nemyslím si ale, že je potřeba, abych byl ve studentské koalici, pokud chci reprezentovat studentské názory. Naopak by na mě potom mohlo být tlačeno, abych se rozhodoval jako většina. A proto v senátu nejsem – mám v tomto ohledu rád svojí svobodu.

Vnímáš nějak rozdíl, že vy jste sami dva z Jindřichova Hradce a vedle toho „velká“ jednotná koalice? Nebo v reálu každý vystupuje stejně hlavně sám za sebe?

Jediný rozdíl, který vnímám, je ten, že koalice mezi sebou nějakým způsobem komunikuje. Občas se objeví informace, o kterých nemám ani ponětí. Nikdy to ale nebylo nic zásadního a rozhodně nás nevnímám jako odloučenou dvojici – na většině podstatných bodů se jako studenti stejně shodneme. Necítím proto potřebu být členem koalice.

Došla někdy řeč na seznamovací kurzy, o které členům koalice podle informací iListu zpočátku také šlo?

Ne. Myslím, že kauzu seznamovacích kurzů nahradily jiné kauzy probírané na zasedáních Akademického senátu a už jsem o seznamovácích nějakou dobu neslyšel. Toto téma jde absolutně mimo mě.

Jaké kauzy máš konkrétně na mysli?

Třeba „kauzu Trumpeš“ o členství v akademickém senátu, kterou koalice dohnala až k soudu s VŠE. Tato bezpochyby nepříjemná situace se dle mého dala vyřešit lidštěji a bez soudů. Nicméně rozhodne soud a my poté musíme upravit stanovy tak, aby se to v budoucnu neopakovalo. Dále je možné zmínit i třeba špuntomaty. Hodně se řešil také podchod z nádraží, ke kterému je samozřejmě i díky iniciativě koalice velice blízko. Aktuálně například řešíme otázku odprodeje Rooseveltových kolejí. Podařilo se nám zajistit garanci ubytování na Rooseveltově koleji až do konce příštího akademického roku 2017/2018. Dále budou mít všichni současně ubytovaní na RK přednost při výběru koleje po případném prodeji. O samotném záměru prodeje se bude hlasovat navíc až v lednu, nikoliv teď v listopadu.

Mohlo by tě zajímat: