Moderní pojetí folklóru. Na vánočním představení se i rapovalo

22. 12. 2018 | | Studentský život, Zprávy ze školy IMG_4957

Tradiční písně, nesmělé úsměvy a vtipné scénky, které pohladí po duši. Tím zpestřil každoroční vánoční večer s VŠE folklórním souborem hostující dětský soubor Kytice. Dětská vystoupení pod taktovkou Mileny Kmentové příjemně doplnila téměř profesionální vystoupení dospělé skupiny absolventů a studentů VŠE ze souboru Gaudeamus. Děti k Vánocům neodmyslitelně patří, a tak neotřelé spojení dětského a dospělého světa sklidilo velké ovace.

Nejúspěšnější pasáží byla jistě pasáž Matematicko-fyzikální úlohy o vodě, kterou představily děti mladšího školního věku. Snad každý zavzpomínal a ty matematické úlohy, kdy těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou… Však to znáte. Podobně jako: Muž plave proti proudu rychlostí, žena po proudu vody jinou (samozřejmě menší) rychlostí. Kde se setkají?

Scénka o mladé lásce, kde se zpívá o hubičce zakončená schováním dvou děti za deštník, připomínala roztomilé pasáže z černobílých filmů. Děti také zazpívaly známé folklórní písně a na závěr jednu z nich dokonce pěkně od podlahy zarapovaly.

Zbylý program se nesl v tradiční vánoční atmosféře, kdy nechyběla Maria s Ježíškem v Betlémě a také Čertovská suita od Aleny Skálové. Ta se konala za záře červených reflektorů a velké spousty čertů, kdy i dospělí v první řadě museli zpozornět. Čerti se totiž v tomto pěveckém i tanečním čísle radovali z tradiční české nátury, která jim generuje hodně práce.

Závěrem se celý sál rozezněl vánočními koledami. Nadcházejíci rok je pro spolek Gaudeamus důležitý. V dubnu totiž oslaví sedmdesát let svého fungování.

 

Mohlo by tě zajímat: