Na setkání s rektorkou se mluvilo i anglicky

29. 5. 2003 | | Nezařazené

Ve středu 16. dubna se uskutečnilo pravidelné setkání rektorky se studenty. Tématem tentokrát bylo studium v zahraničí. Setkání se zúčastnila rektorka VŠE doc. Jaroslava Durčáková, prorektorka pro zahraniční styky doc. Bronislava Hořejší, vedoucí oddělení zahraničních styků ing. Dana Brázdová a hostující profesor James Goodnow. Diskuzi moderoval tajemník rektorky pro záležitosti studentů ing. Antonín Pavlíček.

Ve středu 16. dubna se uskutečnilo pravidelné setkání rektorky se studenty. Tématem tentokrát bylo studium v zahraničí.

Setkání se zúčastnila rektorka VŠE doc. Jaroslava Durčáková, prorektorka pro zahraniční styky doc. Bronislava Hořejší, vedoucí oddělení zahraničních styků ing. Dana Brázdová a hostující profesor James Goodnow. Diskuzi moderoval tajemník rektorky pro záležitosti studentů ing. Antonín Pavlíček.

Na úvod setkání promluvil profesor Goodnow, jehož domovskou univerzitou je Bradley University v Illinois. Hovořil o rozdílech mezi jeho univerzitou a VŠE. Velmi si prý váží partnerského vztahu obou škol, protože VŠE patří k tzv. „major research institutions“, kdežto Bradley University ne. Dotazy studentů se týkaly jeho zkušeností s uznáváním kurzů ze zahraničního studia a možností získání kreditů za praxi (tzv. internship) ve firmě.

V řadách studentů se objevili i zástupci Buddy systému (BS), kteří si stěžovali, že stále nemají žádnou místnost v prostorách VŠE. Pro jejich fungování je totiž nezbytně nutná. Bylo jim sděleno, že se s ní určitě počítá v Rajské budově, která by měla být dokončena v roce 2005. V současné době škola místnost pro BS nemá. Prorektorka Hořejší chce alespoň vyřešit způsob přístupu k počítači.

Doc. Hořejší a její tým se také chtějí zaměřit na zajištění společného ubytování studentů studujících české a mezinárodní studijní programy, které by mělo začít fungovat od přespříštího školního roku. Prorektorka také doporučí proděkanům pro pedagogiku všech fakult, aby uspořádali schůzky se studenty, kteří se vrátili ze zahraničí. Cílem by mělo být dosažení zpětné vazby pro fakultu. Studenti by také organizovali tematický týden země, ve které studovali. Dalším úkolem je zlepšení komunikace se studenty, kteří již v zahraničí jsou, především ve věcech finančního zajištění.

Informovanost o škole pro cizince by částečně měly zlepšit webové stránky VŠE v anglickém jazyce, které jsou již ve fázi realizace. Studenti by podle Hořejší také neměli zapomínat na to, že nejlepší propagaci škole mohou udělat právě oni na svých studijních pobytech.

Tajemník rektorky pro záležitosti studentů Antonín Pavlíček na setkání informoval, že se zabývá několika úkoly. Prvním z nich je zpřístupnění počítačů s limitovanou dobou přihlášení pro jednoho uživatele. Zvažuje se také možnost odpojení neefektivně nalogovaných studentů. Pavlíček říká, že není možné, aby studenti u počítačů třeba svačili a nepracovali.

Tajemník vidí další možnost zlepšení v otázce nedodržování konzultačních hodin. V nejbližší době budou mít učitelé povinnost zveřejnit konzultační hodiny na serveru http://pes.vse.cz/. Studenti si kromě toho často stěžují na negativní přístup studijních referentek a ostatních administrativních pracovníků školy. Proto bude na toto téma provedena elektronická anketa, jejíž výsledky mají mít konkrétní dopad.

Mohlo by tě zajímat: