Námahy nelitujeme, určitě se to vyplatilo

4. 11. 2008 | | Rozhovory

Na kolejích se rozjel nový projekt s názvem Vymaluj si sám. Zapojilo se do něj již několik pokojů. Mezi prvními byl pokoj číslo 507 na Blanici, ve kterém bydlí studentky prvního ročníku Mirka, Markéta, Míša, Martina, Nella a Eva.

Na kolejích se rozjel nový projekt s názvem Vymaluj si sám. Zapojilo se do něj již několik pokojů. Mezi prvními byl pokoj číslo 507 na Blanici, ve kterém bydlí studentky prvního ročníku Mirka, Markéta, Míša, Martina, Nella a Eva.

Váš pokoj byl vůbec první, který se do akce Vymaluj si sám na Blanici přihlásil. Jak jste se o této akci dozvěděly?
V „Příručce prváka“, kterou jsme dostaly emailem, byla tato akce avizována. Podrobnosti jsme si našly na webu Centrální kolejní rady. Pak už stačilo jenom oslovit člena Kolejní rady Blanice Michala Svobodu.

Co jste s Kolejní radou konzultovaly? Poradila vám?
Rozhodně ano. Díky naší kolejní radě jsme se teprve dozvěděly, co všechno můžeme a co nesmíme upravit a vymalovat. A taky jaké formuláře musíme předtím vyplnit.

Bylo ono vyplnění formulářů složité?
Vůbec ne. Šlo o to, abychom se všechny na pokoji sešly, domluvily si spolu barvy, kterými budeme malovat, a abychom všechny ty formuláře podepsaly. Netrvalo to dlouho.

Byl problém sehnat dostatečné množství barev tak, abyste se vešly do limitu 500 korun na jeden pokoj?
Nebyl problém ty barvy koupit, limit je nastavený přiměřeně. Problém byl jenom ty barvy dotáhnout na kolej. Nepotkaly jsme žádné gentlemany, kteří by nám s těmi kyblíky pomohli.

Pak jste začaly s malováním.
Napřed jsme musely strhat všechny tapety v pokojích, protože u nás na Blanici jsou většinou dost staré a roztrhané. To byla mravenčí práce, musely jsme je napřed navlhčit.

Pod tapetami byl holý panel? Nebyl problém na něj nanášet barvy?
Většinou ne. My jsme byly docela odhodlané. Navíc ne všechny zdi jsou panelové. Ty, které jsou ze sádrokartonu, nebyly tak problematické.

Narazily jste během malování na nějaké velké problémy?
Na některých místech byla rozbitá omítka. Ale koupily jsme si sádru a díry zasádrovaly. Nebyl to žádný problém. Teď už nikdo nepozná, která místa to byla.

Vypadá to, že jste zkušené malířky. Máte nějakou radu pro ty, kteří se do malování teprve pustí?
Doporučujeme všem, aby alespoň občas větrali, barvy tak rychleji zaschnou. Taky je dobré zakrýt podlahu novinami, ušetří to fůru práce s čištěním. I oblečení dostalo zabrat, ale barvy na něm jsme nakonec vypraly.

Myslíte si, že akce Vymaluj si sám má smysl? Doporučily byste ji i ostatním?
Rozhodně! Původní stav byl opravdu neutěšený, ale teď je náš pokoj daleko útulnější a hezčí. Naší námahy nelitujeme, určitě se to vyplatilo.

Mohlo by tě zajímat: