Nejen do času komunismu se dá vrátit v rámci Prahatonu

13. 4. 2018 | | Studentský život 11698655_848351551900286_1930693741767678992_n-768x576

V rámci Prahatonu mají účastníci objevit zašifrovaná místa po Praze nebo si užít plnění výzev, které jim připraví organizátoři nebo lidé z jiných týmů. Akci pořádá Michaela Löfflerová, studentka mezinárodních vztahů a evropských studií v Brně. Loňský ročník se nesl v duchu komunismu, letos přijdou na řadu báje, pověsti a pohádky.

Kde myšlenka Prahatonu vznikla?

V roce 2015 přišel s nápadem na projekt dobrovolník přes program Evropské dobrovolné služby Sercan, který byl v té době na stáži v AFS (nevládní nezisková organizace, která zprostředkovává výměnné pobyty pro středoškolské studenty, pozn. redaktorky). Na Facebook přidal nicneříkající fotku ledních medvědů a tučňáků s tím, že hledá lidi do týmu pro svůj nový projekt v Praze. To nás s kamarádkou zaujalo. Skončilo to tak, že jsme to celé zorganizovaly.

Jak vzpomínáš na začátky?

První ročník byl testovací. Nevěděli jsme, jak budou lidé reagovat a jak to celé vůbec dopadne. Ani jsme nevěřili, že nějací lidi přijdou. Nakonec jich přišlo čtyřicet a bylo to skvělé. Od té doby akci opakujeme každý rok.

Co tě na organizaci Prahatonu nejvíce baví?

Nejvíce mě naplňuje úžasná zpětná vazba, kterou dostáváme. Účastníky to ohromně baví. Díky Prahatonu mohou cestovatelé zjistit, že i v Praze je spoustu zajímavých míst, o kterých třeba nevěděli a mohou je tak objevovat. To mi přijde skvělé.

Jakou nejsilnější vzpomínku na Prahaton máš?

Hodně si pamatuji konec prvního ročníku. Vrátily se nám všechny týmy, prošli jsme s nimi správné odpovědi na otázky, rozklíčovali jsme místa a potom nám všichni děkovali. Říkali, jak to bylo super, že se jim to moc líbilo. Poté, co odešli, jsme si sami organizátoři řekli, že to bylo super. Fascinovalo nás, že Prahaton opravdu proběhl.

Kdo se může Prahatonu zúčastnit?

Kdokoliv, kdo má chuť poznávat Prahu a nové lidi. Myslím si, že akci vyhledávají ti, co mají rádi turistiku, poznávání, cestování nebo třeba escape rooms, šifrovačky a hádanky. Celý Prahaton je jedna velká šifra a výzva.

Jak se mohu přihlásit?

Zapojit se může jednotlivec nebo čtyř až šestičlenné týmy. Jednotlivce na místě smícháme s dalšími, utvoří tak tým a poznají nové lidi, o čemž Prahaton také je. Stačí vyplnit registrační formulář na stránkách Prahatonu.

Na co se mohou zájemci těšit? Co by měli ovládat?

Účastník by měl mít hlavně chuť poznávat Prahu a užít si fajn den. Prahaton není nijak fyzicky náročný, i když k tomu název trochu svádí. Záleží také na účastnících, jak si to sami udělají. Pokud budou používat městskou hromadnou dopravu, moc se nezapotí. Když si ale budou chtít zaběhat, příležitostí budou mít dost. Letos jsme si také pro Prahaton připravili téma pohádek, pověstí, filmů a příběhů. Účastníci se tak mohou těšit na úkoly ve stylu hledání potterovských brýlí či dětí v princeznovských šatičkách.

Jaké úkoly plnily týmy z minulých ročníků?

Minulý ročník se nesl v duchu komunismu. Soutěžící měli za úkol například zacvičit si spartakiádu a natajno při tom natočit jiný tým. Nebo jsme jim dali za úkol najít oblečení v dobovém stylu. Někdo šel do second handu, někdo do normálního obchodu a pár účastníků vzali svůj tým k sobě domů. Posílali nám pak skvělé fotky. Co se týče výzev, které si týmy vymýšlí mezi sebou, jeden rok vymysleli třeba strčení celého rohlíku do krku.

Každým rokem ze zvětšujeme o polovinu

Co by organizátor akce jako Prahaton měl mít?

Měl by mít zapálení pro věc, s ním jde všechno lépe. Já si třeba fotím zajímavá místa v Praze po celý rok, i když Prahaton pořádáme jen jednou za rok. Neustále přemýšlím, jak bychom mohli Prahaton zlepšit.

Máš pro další ročníky Prahatonu nějaký cíl?

Byla bych moc ráda, kdyby se nám podařilo udržet rostoucí číslo počtu účastníků a přicházelo jich stále víc. Zatím si držíme meziroční růst o 50 %. Bylo by fajn, kdyby se nám podařilo spojit síly dohromady s nějakým zajímavým místem nebo organizací v Praze, protože v den akce jsme limitováni svými lidskými silami.

Jak si tu spolupráci představuješ?

Loni, kdy jsme měli Prahaton na téma komunismu, byla jedním z úkolů  fronta na toaleťák. Byli jsme limitovaní tím, že frontu museli účastníci tvořit u budovy, kde jsme celý den opravovali jejich odpovědi. Byla bych moc ráda, kdybychom měli nějaká spřátelená místa v Praze, kde by mohly probíhat různé úkoly.

Proč myslíš, že se Prahaton lidem tak zalíbil?

Evidentně jsme přišli na „díru na trhu“. Podle mě to lidi hodně baví a stále akci rozšiřují mezi své přátele. Hlavně máme spoustu pravidelných účastníků. Zároveň Prahaton navazuje na vlnu geocachingu a escape rooms.

Foto: archiv Prahatonu, czechsouls.com

Mohlo by tě zajímat: