Obhájí ekonomka titul akademických mistrů ve fotbale?

10. 4. 2016 | | Rozhovory, Sport, Studentský život Fotbalová reprezentace

V loňském roce vyhráli fotbalisté Vysoké školy ekonomické (VŠE) kvalifikaci na akademické hry. V září formu potvrdili a stali se akademickými mistry České republiky.  Nyní před sebou mají turnaj UniCup. Když ho vyhrají, postoupí na České akademické hry do Pardubic. Jaké změny nastaly v týmu a jak se bude reprezentace připravovat, řekl iListu nový kapitán reprezentace David Podzimek.

Loňský rok bych zhodnotila jako nejúspěšnější fotbalový rok v historii VŠE. Stali jste se akademickými mistry České republiky. Jaké to je vést úspěšný tým jako nový kapitán? Cítíš tu obrovskou výzvu?

Ano, je to velká zodpovědnost vůči škole, mančaftu, klukům, protože práce, která se v reprezentaci udála za poslední roky je znát. Náš titul v Olomouci byl vyvrcholením té snahy a víceméně teď není, kam dál to posunout. Naší povinností je obhajoba. Samozřejmě jsme měli obrovské štěstí, že jsme titul vyhráli, ale byl to takový zážitek, že to chceme všichni zopakovat. Samozřejmě hlavní je zábava, zahrát si fotbal. Nejde o život, ale bylo by hezký udělat nějaký úspěch a dostat se na akademičky. To znamená: vyhrát UniCup.

Čím myslíš, že máte navrch oproti ostatním univerzitním týmům?

Naší hlavní devízou je týmovost. Za ty roky jsme se dobře poznali, skamarádili. Víme o sobě, bavíme se. Soudržnost týmu je úplně jinde než v jiných družstvech, která třeba více trénují nebo mají papírově kvalitnější fotbalisty. U nás kluci třeba ani nikde pořádně nehrají, ale doháníme to týmovým duchem a zdravým odhodláním. V tom je naše síla.

reprezentace

Tým opustily dvě velké posily: kapitán Luboš Morkus a Petr Pražák. Považuješ to za velké oslabení nebo máš za ně kvalitní náhrady?

Určitě je to znatelná ztráta, jak herně, tak i charakterově. Oba byli vůdčí osobnosti. Luboš byl kapitán, organizátor, stmelovací prvek, hrozně fajn kluk, který bude v týmu velmi chybět. On se ani osobnostně nahradit nedá. A Praži (Petr Pražák, pozn. red.) na svém postu stopera byl jeden z klíčových hráčů. Myslím si, že by měl i na vyšší soutěž, než na divizi, ve které působí. Mohl by hrát třeba u nás třetí ligu. Takže najít náhradu místo něj bude složité, ale jinak kostra týmu zůstala. Už mám v merku kluka na post stopera. Je podobně stavěný jako Praži. Věřím, že je dokážeme nahradit. Ale přiznávám, že mě hodně mrzí, že zrovna tihle dva kluci nemohou už reprezentovat. Pro ně je hezký, že skončili na vrcholu. Zasloužili si to za ty roky reprezentace. Doufám, že nás podpoří alespoň divácky.

Bude oficiální nábor hráčů nebo ne?

Máme skupinu na Facebooku, kde jsou všichni kluci, co reprezentovali. Třeba teď jsem přidal Dominika (náhrada za Petra Pražáka, pozn. red.), kterého jsem již zmiňoval. S tím počítám stoprocentně. Potom tam kluci píšou nějaká doporučení na další fotbalisty, takže to budu muset zmapovat. Musím vzít v potaz, jak na tom budou ostatní hráči z týmu. Je možné, že nebudou ten den moct, může se někdo zranit. Souhra v týmu fungovala, takže kromě těch dvou zmiňovaných, velkých person, které nás nemohou reprezentovat, se zbytek do reprezentace dostane. Doufejme, že se nám bude dařit nadále.

Plánuješ nějaký trénink před turnajem?

Určitě bych se rád sešel s klukama a nejlépe potrénoval. Musíme se domluvit, jak jsme na tom všichni časově, protože každý máme jiný rozvrh. Také bude těžké sehnat hřiště, ale to jsem si říkal, že by to šlo zařídit u nás na Lokádě (hřiště FK Loko Vltavín, pozn. red.). Máme dobré, travnaté hřiště, takže bychom mohli třeba hodinu trénovat a říct si, kdo bude hrát.

Zaměříte se i na penalty, které vás minulý rok trápily?

Jo, penalty jsou jedna věc, která by byla potřeba natrénovat, ale to není obtížné zorganizovat. V UniCupu je to možná i hodně důležitá věc, protože se hraje zkráceně. Remíza je tedy pravděpodobná. Naši kluci loni v turnaji prohráli na penalty v semifinále s Univerzitou Karlovou. Pak ta hranice mezi úspěchem a neúspěchem je tenká. Závisí třeba na jedné penaltě.

Turnaj UniCup proběhne 21. dubna na stadionu FK Viktoria Žižkov

16:30 – VŠE x ČZU

18:00 – ČVUT x UK

19:30 – zápas o 3. místo

20:30 – finále

Aktuální informace o fotbalové reprezentaci mohou fanoušci sledovat na VŠE na fotbal nebo na našem webu. Jsi fanoušek VŠE týmu? Přidej se k ostaním: zde.

Zbytek rozhovoru s kapitánem Davidem Podzimkem si mohou sportovní fanoušci přečíst v novém iListu, který vychází 18. dubna.

Foto: Filip Kubus, České akademické hry Olomouc

ČTĚTE TAKÉ:

Akademičtí mistři ve fotbale míří za obhajobou. První zastávka: UniCup

Nejlepší fotbal hrají na VŠE. Dvě zlata z Nizozemí jsou doma

Pět sekund dělilo ekonomy od finále, nakonec obsadili čtvrtou příčku

Mohlo by tě zajímat: