Pevně doufám, že se USA opět vydají k jednání z pozice síly

10. 11. 2016 | | Rozhovory Ladislav Tajovský

„Vsadil bych na to, že spíš než zásadní reformy můžeme od Trumpa čekat zařazení se do řady klasických prezidentů,“ říká Ladislav Tajovský, který vyučuje na katedře hospodářských dějin Národohospodářské fakulty VŠE.
V krátkém rozhovoru pro iList hodnotil výsledek aktuálních prezidentských voleb v USA.

Co bude výsledek prezidentských voleb znamenat pro světové uspořádání?

Pro světové uspořádání asi volby nic podstatného znamenat nebudou, respektive zatím nelze nic jasného vyvozovat. Nová vláda se bude snažit řešit neuralgické problémy, zejména na Blízkém východě, ale způsob, jakým by to mohla udělat, zatím není vůbec jasný. Pevně doufám, že USA se opět vydají k jednání z pozice síly, a pokusí se tak zaplnit vakuum, které dopustily tím, že na sílu rezignovaly – ukázkově v Sýrii a Iráku, kde je výsledkem expanze Islámského státu, v jiné podobě ve vztahu s Íránem.

Vrací se USA k izolacionismu? Skončila tak perioda, která začala po druhé světové válce?

Izolacionismus je v USA latentně přítomný neustále, poslední výrazné vzedmutí přišlo s nástupem G. W. Bushe – a vydrželo pár měsíců do září 2001. Myslím, že zásadní postup směrem k izolacionistické zahraniční politice se teď nedá očekávat. Posun směrem k větší zodpovědnosti evropských členů NATO považuji za rozumný a logický, čili pokud k tomu během vlády Donalda Trumpa dojde, bude jedině dobře.

Jak se bude podle vás vyvíjet vztah mezi USA a Ruskem?

Dovedu si představit oba možné scénáře dalšího vývoje, tedy sblížení či ostrý střet. Rusové budou zcela jistě testovat, zda si mohou k novému prezidentovi dovolit totéž, co k Baracku Obamovi. Výsledek si netroufnu odhadnout, nemám k tomu dost informací.

Které ze svých slibů Donald Trump zvládne podle vašeho názoru opravdu splnit?

Nejde o to, co zvládne, ale co bude chtít udělat. Má silné postavení v obou komorách Kongresu, a může tedy splnit mnohé z toho, co sliboval, namátkou třeba zdravotnickou reformu, kterou navrhoval suspendovat. Nejsem v tomto ohledu příliš velkým optimistou a spíš bych vsadil na to, že spíš než zásadní reformy můžeme od Trumpa čekat zařazení se do řady klasických prezidentů, kteří slibují a pak od slibů ustupují. Nepřišel s žádným koherentním programem změn, který by teď mohl realizovat. Je dost možné, že Trump bude operovat s tím, že musí být nadstranickým prezidentem, protože obdržel prakticky stejný počet hlasů jako jeho soupeřka, a nepřímo se na to bude vymlouvat. Takové případy z historie známe, za všechny například Kennedy po volbách v roce 1960.

Mohlo by tě zajímat: