Pivnice U Lažanských

30. 10. 2006 | | Nezařazené

Byl pátek odpoledne, venku už od rána pršelo, měl jsem několik hodin času a hlad. A tak jsem šel do Pivnice U Lažanských. Jednak proto, že mi to doporučil kamarád a taky proto, že jsem nemusel jet moc daleko – je to v samém centru, v budově FAMU na Smetanově nábřeží 2. Při čekání na obsluhu jsem si stačil prohlédnout interiér a řeknu vám, že na mě udělal příjemný dojem.

Smetanovo nábř. 2, Praha 1
Otevřeno denně od 11 do 23 hodin
http://www.restaurantparnas.cz/pivnice

Byl pátek odpoledne, venku už od rána pršelo, měl jsem několik hodin času a hlad. A tak jsem šel do Pivnice U Lažanských. Jednak proto, že mi to doporučil kamarád a taky proto, že jsem nemusel jet moc daleko – je to v samém centru, v budově FAMU na Smetanově nábřeží 2.

Při čekání na obsluhu jsem si stačil prohlédnout interiér a řeknu vám, že na mě udělal příjemný dojem. Nic křiklavého: cihlový sklep, sud s ubrousky a příbory hned u vchodu, a stoly různých tvarů. Pivnice je rozdělena na restauraci, salonek a bar. Mezi jedenáctou a šestnáctou hodinou se podávají obědy. V jídelním lístku jsem se rozhodně neztratil, ale podle mě si tu každý něco k pochutnání najde: pečená uzená krkovička, červené zelí, špekový knedlík. Zapečené rybí filé, rajčata, vařené brambory. Nebo kompletní oběd z polévky, hlavního jídla a dezertu? Je to na vás. A všechno je tu za příznivé ceny. Proč říkám „příznivé“? Protože Pivnice U Lažanských má stejnou kuchyni s asi nejznámější kavárnou v Praze, se Slavií, takže dostanete stejné jídlo za nižší cenu.

Nápojový lístek nabídne hojný počet alkoholických a nealkoholických nápojů. Například pivo Budweiser si koupíte za 18 korun. Z těch dražších je tu populární například absint. Já osobně jsem si objednal kávu. V restauraci ani salonku se nekouří. Kdo si chce zapálit, může uspokojit svoji nikotinovou potřebu u baru. Pro mně to byla špatná zpráva, protože si rád zapálím po výborném obědu nad šálkem skvělé kávy, ale na druhou stranu je to spravedlivé vůči nekuřákům. Jediné, s čím jsem nebyl úplně spokojen, byla obsluha. Nejdřív jsem čekal, zda si někdo vůbec všimne mého příchodu, pak až přijmou moji objednávku, dlouho trvala její samotná příprava a zaplacení účtu. Takže místo předpokládaných třiceti minut jsem byl v pivnici celých padesát. Třeba budete mít více štěstí.

Mohlo by tě zajímat: