Praha patří mezi třicet nejlepších studentských měst roku 2017

22. 3. 2017 | | Studentský život Pražský hrad

Každoročně vydávaný žebříček firmy Quacquarelli Symonds, Nejlepší studentská města, letos obyvatele „srdce Evropy“ příjemně překvapil. Praha se oproti loňskému ročníku posunula o třináct příček a skončila na 26. místě. Předběhla tak například Auckland, San Francisco či Madrid.

A jaké jsou podle žebříčku hlavní důvody úspěchu našeho hlavního města? Především to, že se zde nacházejí tři univerzity, které jsou hodnoceny jako jedny z nejlepších na světě. Jedná se o Univerzitu Karlovu, České vysoké učení technické v Praze a Vysokou školu ekonomickou v Praze. Dalším neméně významným faktem je podle hodnotitelů, několikaleté velmi dobré umístění Prahy v žebříčku European City-Break destinations.

Vysokého skóre dosáhla Praha také v části zvané Student View Indicator, kde skončila druhá za Ottawou, kanadským hlavním městem. Na otázku: „Co je nejlepší na tom studovat v Praze?“ odpovídali respondenti jen pozitivně. Průzkum jako příklad uvádí odpověď jednoho studenta: „Je cenově dostupná a žít v ní je pohodlné. Výborná kuchyně.“

Na prvním místě žebříčku Nejlepší studentská města se umístil Montréal, který poskočil nahoru ze sedmého místa. Druhou příčku obsadila Paříž, která po čtyřech letech klesla z první pozice. Třetí je Londýn, který si polepšil o dvě místa. V první stovce se umístilo také Brno, a to na 59. příčce a vylepšilo si tak svou pozici o čtrnáct míst.

Hodnocení měst provádí návštěvníci stránek, kteří jsou studenty nebo v posledních pěti letech vysokou školu úspěšně ukončili. Přidělují hvězdičky k „vlastnostem“ města jako například přátelskost, kulturní život, rozmanitost a tolerance. Žebříček se pak sestavuje podle celkového skóre, finanční dostupnosti, přitažlivosti a aktivity zaměstnavatelů v daných městech.

Ilustrace: Karolína Kantková

Mohlo by tě zajímat: