Přechod – konečně přednost

15. 1. 2001 | | Studentský život

Počínání neukázněných řidičů, kteří nedávají chodcům na přechodech přednost, se snaží omezit novela silničního zákona. S účinností od prvního ledna 2001 mají chodci na přechodu téměř absolutní přednost.

Počínání neukázněných řidičů, kteří nedávají chodcům na přechodech přednost, se snaží omezit novela silničního zákona. S účinností od prvního ledna 2001 mají chodci na přechodu téměř absolutní přednost. Toto platí i pro přechod před VŠE nebo pro přechod na cestě od tramvajové zastávky.

Řidič vozidla musí umožnit chodci, který je na přechodu pro chodce nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky. Iva Knalová z policie ČR uvádí, že pokud chodec vstoupí na přechod, automobil má povinnost zastavit a dát chodci přednost. Řidič vozidla se musí k přechodu přibližovat takovou rychlostí, aby mohl před přechodem pro chodce zastavit. „Avšak chodci nesmí svého postavení zneužívat. Je-li automobil v takové vzdálenosti, že již nemůže zastavit, nesmí mu chodec vstoupit do cesty a ohrozit jej,” dále dodává Knalová. Respekt musí být podle jejích slov na obou stranách, avšak je jisté, že nový zákon posiluje práva chodců. Chodec, kterého na přechodu ohrozí neukázněný řidič se může obrátit na policii ČR. „Pokud bude svědectví chodce dostačující, neukázněnému řidiči může být uložena pokuta a přestupek bude veden v údajích řidiče,” objasnila postavení chodců Knalová.

Mohlo by tě zajímat: