Přihlaš se na státnici!

1. 5. 1999 | | Nezařazené

Ten, kdo si myslí, že přihlásit se na státní zkoušku z ekonomie je záležitostí tří minut, je na omylu. Ač si již většina studentů naší školy zvykla, že heslem každého dne je „trpělivost“, po úspěšném složení státnice se patrně začne řídit heslem „dvojnásobné trpělivosti“.

Ten, kdo si myslí, že přihlásit se na státní zkoušku z ekonomie je záležitostí tří minut, je na omylu. Ač si již většina studentů naší školy zvykla, že heslem každého dne je „trpělivost“, po úspěšném složení státnice se patrně začne řídit heslem „dvojnásobné trpělivosti“.

Základním „nástrojem“, bez kterého se člověk neobejde je tzv. registrační list. Získáte jej tak, že se v „návštěvních hodinách“ vypravíte za studijní referentkou, která vám přísluší podle fakulty a stupně studia. Když ji zastihnete, hrdě ukážete zapsané zápočty z makroekonomie a mikroekonomie, bude vám předán papír s honosným názvem registrační list. Co s ním? Až se půjdete na katedru makroekonomie přihlašovat na státnici, předložíte ho studijní referentce, která na něj mrkne a hned je jí jasné, že kolegyně referentka už viděla vaše zápočty. Vy tedy musíte získat potvrzení, aby vám bylo potvrzeno, že můžete na zkoušku.Když jsem se sekretářky z katedry makroekonomie dotázala, proč nekontroluje zápočty sama, bylo mi sděleno, že by se zbláznila, kdyby měla prolistovat každému index.

Získání registračního listu je ta jednodušší záležitost celého přihlašovacího procesu. Jak dlouho bude trvat, než získáte termín na státnici záleží na tom, jestli je, nebo není zkouškové období. Během zkouškového období je vypsáno dostatečné množství termínů i na další týdny, takže se nemusíte obávat, že by se na vás nedostalo (kapacita 300-400 studentů). Jediným nedostatkem je nerovnoměrné rozdělení termínů. Když budou všechny vypsány ve třech zkouškových týdnech a krátce po nich a vy budete během tohoto období psát jeden test za druhým, nezvládnete do toho ještě udělat státnici. Sehnat termín během semestru je rozhodně obtížnější. Většinou se vypisují dva, přičemž jeden má kapacitu 20 lidí. Pro duben a květen byly vyvěšeny následující data:13.4.,20.4.,4.5.,14.5. O jejich počtu rozhoduje vedoucí katedry. Většinou se nepřihlíží k zájmu studentů v minulém měsíci. Když je ale počet uchazečů mnohonásobně vyšší než nabízený počet míst, zpravidla stanoví vedoucí katedry dodatečný termín. Ani ten ovšem nemusí stačit pro všechny zájemce.

Informace o státních zkouškách se vyvěšují měsíc před jejich konáním, ale pozor ne na jedinou nástěnku, nýbrž na nástěnky tři. Ten, kdo se chce přihlásit, jde automaticky do sekretariátu katedry makroekonomie, vedle jehož dveří se nachází informační nástěnka. Nikde však člověk nenajde upozornění, že termíny zde vyvěšované se nevztahují na první, třetí a čtvrtou fakultu. Pro Fakultu financí a účetnictví je určena nástěnka na katedře ekonomických teorií, studenti z Fakulty informatiky a statistiky a z Fakulty podnikohospodářské se musí vydat na katedru mikroekonomie. Všichni studenti se ale zapisují u sekretářky katedry makroekonomie Gabriely Kudibalové v přízemí nové budovy. Přihlašovat se můžete jen v úředních hodinách , které jsou v pondělí, ve středu a v pátek od 8.30 do11.15, ve středu ještě navíc od 12.30 do 14.30.

Zkušenosti studentů s „přihlašovacím maratonem“ jsou vesměs negativní. A to i při hladkém průběhu, kdy se jim okamžitě podaří získat termín. Terčem kritiky jsou zejména registrační listy. Většina lidí nechápe, proč se bez tohoto „potvrzení na druhou“ vlastně nejde obejít. Ti méně šťastní, na které už nezbylo místo v limitovaném seznamu zájemců o zkoušku, si pochopitelně nejvíce stěžují na nedostatek termínů. Ten nutí studenty k tomu, že v den přihlašování čekají před sekretariátem od šesté hodiny ranní. Kdyby měli jistot, že vedoucí katedry ustanoví dostatek komisí, takže budou uspokojeni všichni zájemci, troufli by si přijít až v 8.30. Studentů, kteří se ze strachu o místo dostavují k zápisu o dvě hodiny dříve však přibývá, jelikož školou kolují zvěsti o tom, že ten či onen byl na chodbě v sedm a už se na něj nedostalo. Nad tím, kam taková situace povede, by se měli zamyslet především pracovníci kateder mikroekonomie a makroekonomie a katedry ekonomických teorií. Snad by se alespoň na chvíli mohli vžít do role studentů a zjistili by, že nejen pro ně je čas vzácný.

Mohlo by tě zajímat: