Týden: Profesor nesmí učit, prý nerespektuje standardy

11. 11. 2002 | | Zprávy ze školy

Na podzim 1999 vyšla v nakladatelství C. H. Beck obsáhlá kniha Ekonomie od profesora Roberta Holmana z Fakulty národohospodářské VŠE v Praze. Zakrátko se stala jednou z nejoblíbenějších učebnic studentů prvního ročníku. Podobně populární byly Holmanovy přednášky základního kursu mikroekonomie. Velká aula školy při nich doslova prask ala ve švech, zdaleka ne všichni zájemci se na ně dostali.

Na podzim 1999 vyšla v nakladatelství C. H. Beck obsáhlá kniha Ekonomie od profesora Roberta Holmana z Fakulty národohospodářské VŠE v Praze. Zakrátko se stala jednou z nejoblíbenějších učebnic studentů prvního ročníku. Podobně populární byly Holmanovy přednášky základního kursu mikroekonomie. Velká aula školy při nich doslova prask ala ve švech, zdaleka ne všichni zájemci se na ně dostali. Až do začátku října, kdy děkan fakulty Ivo Straka Holmana z přednášek stáhl. Když se studenti ve čtvrtek (3.10.) dozvěděli, že je má učit někdo jiný, odešli demonstrativně z auly a sepsali petici rektorce Jaroslavě Durčákové.

Jedním z Holmanových problémů je to, kde své publikace vydává. Brzy mu u téhož nakladatele vyjde další kniha s názvem Mikroekonomie. Stejný titul ale nesou skripta docentky Libuše Macákové z „konkurenční“ Podnikohospodářské fakulty VŠE. Macáková ovšem publikace i knihy kolegů vydává sama v nakladatelství Melandrium ve Slaném. Holman je tedy pro ni hrozbou hned ve dvojím smyslu: ubírá studenty její katedře, protože jeho kursy jsou žádanější, a připravuje ji o zisk z publikací. Ačkoli Holman získal už v roce 1999 pro svou Ekonomii doložku rektorky VŠE, odmítla ji domovská fakulta Macákové zařadit do základní literatury. To je na akademické půdě velmi nestandardní. Profesor kvůli tomu podal podnět k Úřadu pro hospodářskou soutěž, protože je přesvědčen, že jeho literaturu na druhé fakultě diskriminují, ale nepochodil.

Letos začaly na Holmana přicházet stížnosti, že neučí podle učebních standardů. Tlak vyvrcholil v létě, kdy mu děkan Straka neprodloužil funkční období vedoucího katedry ekonomických teorií a nakonec ho odvolal z přednášek mikroekonomie. Oficiální důvod je, že se odmítá přihlásit ke standardům, což jsou podrobné regule pro výuku předmětu. Holman tvrdí, že jsou zbytečné a že neumožňují uplatnit vlastní odborné přístupy ani nové vědecké poznatky. Zvažuje proto žalobu proti omezování akademických svobod.

Poslední stížnost na Holmana dostal děkan 25. září právě od Macákové. Nyní paradoxně tvrdí, že ve skutečnosti vždycky věřil, že profesor učí podle standardů, ale musel se vyrovnat se stížnostmi jiných pedagogů. „Pokud se pan profesor ke standardům přihlásí, může klidně za týden zase mikroekonomii učit,“ ujišťuje Straka. Ke sporu o vydávání knih děkan nechtěl nic říci, protože je to prý věc jiné fakulty. Vyjádření Macákové se minulý týden nepodařilo získat.

Profesor Robert Holman

Jeho jméno je spojováno s předsedou ODS Václavem Klausem, pro kterého pracoval jako poradce v době, kdy byl premiérem a předsedou sněmovny. V minulosti člen dozorčí rady IPB. Na stejné katedře jako on působí kontroverzní šéf Liberálního institutu a oblíbený glosátor televize Nova z doby pádu IPB Miroslav Ševčík. I jeho přednášky makroekonomie jsou hojně navštěvované a také pod ním se nyní viklá židle. Děkan Straka mu to dal jasně najevo, když ho upozornil, že si ještě nevybral dovolenou a že s tím má brzy něco udělat.

Článek převzat z týdeníku Týden (http://www.tyden.cz/), číslo 41, strana 14, vyšlo 7. 10. 2002

Mohlo by tě zajímat: