Rektorka VŠE patří mezi ženy, které mají největší vliv na veřejný život v Česku

26. 1. 2016 | | Zprávy ze školy Rektorka Hana Machková

Mezi „Top ženy Česka“ patřila v uplynulém roce i rektorka Vysoké školy ekonomické Hana Machková. Toto ocenění udělují každoročně Hospodářské noviny.

Rektorka se dostala do „pětadvacítky“ žen v kategorii veřejné sféry. Jmenovitě byla vyhlášena pouze první tři místa a ta obsadily  Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně, Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, a Božena Jirků, která působí jako ředitelka Nadace Charty 77 a Konta Bariéry. Dále jsou mezi oceněnými například socioložka Jiřina Šiklová nebo ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Úplný jmenný seznam všech oceněných je uveden zde.

„Ocenění si vážím a mám z něj radost. Vnímám jej ale zejména jako ocenění Vysoké školy ekonomické v Praze a jejího výborného jména u odborné veřejnosti,“ uvedla Machková, která svůj volný čas mimo VŠE tráví nejraději doma se svou rodinou. Přímo Hospodářské noviny připomínají, že Machková je jednou z šesti žen v padesátce rektorů vysokých škol.

Podle čeho porota rozhodovala

Autoři žebříčku letos výsledky vyhlásili poprvé ve dvou kategoriích: TOP 25 žen českého byznysu a TOP 25 české veřejná sféry. Veřejnost, jednotlivé společnosti nebo členové poroty nominovali do „soutěže“ celkem 300 žen.

Při hodnocení nominovaných kandidátek hrálo roli, jaký mají vliv na veřejný život v České republice a jestli dosáhly ve svém oboru výrazného úspěchu, který by přesahoval hranice jejich instituce. Podmínkou bylo působit ve funkci minimálně od 1. ledna do 1. září 2015. Porota brala při hodnocení v potaz i význam instituce, ve které kandidátka pracuje, zkoumala její vliv na chod instituce, dosažené úspěchy nebo vztah ke společenské odpovědnosti.

ČTĚTE TAKÉ:

Jednolůžkové pokoje na kolejích by měly být běžné, říká rektorka

Nová rektorka si nechá mezinárodní marketing, také se chce starat o PR školy

Rektorka Hana Machková nastínila cíle VŠE

Mohlo by tě zajímat: