Skripta nehledejte jen na nástěnkách

24. 11. 2004 | | Nezařazené

Recenze internetových bazarů a antikvariátů. Se studijní literaturou se dá obchodovat i jinak než připichováním inzerátů na zahlcené nástěnky. Kde všude můžete pátrat po potřebných učebnicích a skriptech na webu?

Se studijní literaturou se dá obchodovat i jinak než připichováním inzerátů na zahlcené nástěnky. Kde všude můžete pátrat po potřebných učebnicích a skriptech na webu?

Pro nákup či prodej skript, učebnic a dalších publikací mohou zejména studenti Vysoké školy ekonomické využívat zcela nový bazar skript na iLISTu. Inzeráty v něm je možné zadávat i vyhledávat pomocí mnoha různých kritérií, mimo jiné i podle identu příslušného předmětu či katedry.

www.antikvariat.cz

Tato služba je reprezentantem klasického inzertního serveru. Do příslušných kategorií se zadávají nabídky a požadavky na nákup ve formě textového inzerátu, podle typu literatury a regionu prodávajícího. Po zadání inzerátu je zaslán e-mail s kódem, který kupující vloží do stránek a inzerát je zveřejněn. Služba je součástí velkého celku různých bazarů a registrace není nutná. Ke každému inzerátu vkládáte heslo (provozovatel doporučuje vkládat ke každému inzerátu stejné heslo). Kupující potvrzuje heslem, že uvedená e-mailová adresa je jeho. Služba nabízí různé „vychytávky“ jako je potvrzování na mobil nebo zvýraznění inzerátu, ovšem za tyto věci se již platí formou SMS.

Studentům VŠE shánějícím skripta či učebnice antikvariat.cz moc nepomůže, protože je velmi těžké dohledat si tu správnou knihu. Mezi nabídkou všemožných knih pro střední školy se zřídkakdy najdou skripta (učebnice) VŠE. Hledání dokonce ani neulehčí tzv. podrobné vyhledávání. Prochází totiž jen hlavičky inzerátů a pokud nemyslíte podobně jako zadavatel inzerátu, tak se prostě ke kýženému cíli nedostanete. Radost tyto stránky udělají asi jenom programátorům, pro které je nabídka trochu bohatší.

www.kauf.cz

V této službě nezadáváte klasické textové inzeráty, ale záznamy o publikacích. Ty jsou seřazeny podle svého typu a u každé je kromě jiného zveřejněn také region prodávajícího. Při zadávání inzerátů se prodávající přihlásí svou e-mailovou adresou a heslem a všechny vkládané inzeráty jsou okamžitě zveřejňovány. Server používá princip „osobního účtu“, kde můžete své nabídky i požadavky na nákup upravovat. Registrace je nutná jen při prodeji publikací. V databázi je celkem 12 tisíc inzerátů, z toho přes tři tisíce aktivních. Můžete si zvolit dva regiony v nichž knihu nabízíte, což je praktické, když bydlíte a studujete v jiném místě. Zobrazování zamluvených knížek je pozastaveno a tudíž se vám nestane, abyste reagovali na neaktuální inzerát.

Hezky a přehledně zpracovaný server, kde dozajista najdete přesně to, po čem váš mozek touží. Vyhledávání tu funguje velice jednoduše. Do okénka pro hledání stačí napsat název učebnice (nebo jen část) nebo jméno autora a během okamžiku se zobrazí přehledná tabulka s názvem knihy, autorem, cenou a regionem. Název funguje jako odkaz na podrobnosti o knize a dozvíte se tak spoustu upřesňujících informací pro nalezení přesně toho typu a vydání, které sháníte.

www.bazarucebnic.cz

V tomto systému se vkládají nabídky i požadavky na koupi shodně jako v předchozí službě do speciálního formuláře, který vás vede informacemi o publikaci. Záznamy jsou setříděny podle druhu publikace a podle toho, zda se jedná o poptávku či nabídku. Nevýhodou je absence charakteristiky podle regionů nebo alespoň možnost zadání regionu k publikaci. Zadání nabídky i poptávky je bez registrace, heslo se zadává pouze k přístupu k inzerátu, kterých je v databázi přes sedm tisíc. Inzerát lze zvýraznit po uhrazení poplatku ve virtuální měně Fazole.cz.

Jde o průměrnou stránku, která nemá moc co nabídnout. Systém zobrazování inzerátů je na hranici přehlednosti, čemuž nepomáhají ani automaticky vkládané reklamy, vůbec nesouvisející s tématikou inzerátů. Může se vám tak stát, že hledáte makroekonomii, prohlížíte si inzeráty a najednou BUM, reklama na parfém. Ani systém vyhledávání není moc efektivní (nedá se hledat podle jmen autorů) a uživatelsky přátelský, protože po každém, i nezdařeném, hledání se musí znovu najet myší do menu a kliknout na odkaz pro vyhledávání, protože původní „hledací okénko“ zmizí. Zde tedy nejspíše nenajdete, co hledáte.

www.studentskestranky.cz/bazar

Po přihlášení do systému je možné zadávat inzeráty, které se okamžitě zobrazují. Vložené záznamy se třídí do jednotlivých kategorií podle typu publikace. Server také používá princip tzv. osobního účtu, kde můžete své nabídky a požadavky na nákup upravovat. Bohužel neumožňuje vložit region uživatele, i když jej můžete napsat třeba do políčka „stručný text“, které se nachází u každé vkládané publikace. Registrace je nutná a jako povinná položka se vyžaduje číslo telefonu.

Celkem přehledné výpisy inzerátů obsahují všechny potřebné informace, jako je autor, název, nakladatelství a cena. Jen ten region chybí. Jinak je vyhledávání stejně efektivní jako v případě kauf.cz a dokonce nabízí ještě něco navíc (třídění dle názvu, ceny atd.). Nabídka publikací, pro studenta VŠE užitečných, je dobrá.

www.academica.cz/skripta

Bazar učebnic a skript nabízí i studentský server Academica. Vložení inzerátu nevyžaduje žádnou registraci. Učebnice a skripta jsou setříděna podle svého typu. Překvapující je ale absence vyhledávání v inzerátech. V databázi je přibližně šest set inzerátů, rozlišit jen ty aktivní z principu systému nelze.

Celkem hezké stránky, které by měly potenciál (po přidání hledání a třídění inzerce) stát se dalším užitečným nástrojem na cestě studenta za staronovými skripty a učebnicemi. Počet uložených inzerátů není nijak oslnivý a tak se z tohoto serveru stává nouzovka pro hodně trpělivé lidi ochotné se poctivě „proklikávat“ smíšenými inzeráty nabídka/poptávka.

www.ilist.cz/bazar

A nakonec jedna úplná novinka. Bazar učebnic a skript na studentském serveru iLIST.cz je v provozu teprve několik dní. Inzeráty lze vkládat bez registrace, v takovém případě se zveřejní až po potvrzení přes e-mail. Větší možnosti však získáte po přihlášení – kromě okamžitého zobrazení nově zadaného inzerátu i dodatečné úpravy či mazání starších záznamů na jednom místě. Ke každé nabízené či poptávané publikaci lze zadat celou řadu vlastností, podle kterých je možné záznamy následně také vyhledávat a třídit. Bazar je určený zejména pro studenty VŠE, k dispozici je proto třeba i hledání přes ident příslušného předmětu či katedry. Vyzkoušení a ohodnocení všech možností bazaru necháme na vás.

Mohlo by tě zajímat: