Studování pro začátečníky

12. 4. 2002 | | Nezařazené

Praha vyniká nad mnoha evropskými metropolemi obsáhlostí a celistvostí svých literárních sbírek. Převážná většina těchto fondů je přístupná i zvídavým a jinak nezainteresovaným studentům.

Kdekdo si láme hlavu nad tím, jak rozbít hlavou železné stěny ekonomických teorií a přitom zachovat hlavu neporušenou. Kdekdo po třech letech studia VŠE zjistí, že se zde dostal na tenký led. Někdo jede dál a utopí se, jiný zatne hrany do ledu a snad poprvé ve své historii nad sebou vážně zauvažuje. Z takových úvah může plynout směsice rozhodnutí. Jedním z nich bývává vnitřní slib: Začnu systematicky studovat, než se za mnou zavřou vody. Následují úvahy o tom, kde se schoulit a mít klid od různých vzruchů, kde je pohodlný přístup k literatuře nebo také, až se ozve žaludek, kde příhodně a levně něco dobrého sezobnout.

Co se týče literatury, není na VŠE špatné studijní zázemí. Ve studovně je však v zimě nemožně přetopeno, což je nejen v rozporu s naukou o ekologii, ale také se v takovém ovzduší dobře vegetuje různým infekcím. Ve špičkách semestru bývají studovny zcela obsazeny nebo přeplněny. V poměrně stísněném prostoru, zmořeni vedrem, rozptýleni brebentěním slečinek a mládenců, znechuceni nevkusným interiérem, rezignují citlivější studující a vyhledávají nová útočiště.

Praha vyniká nad mnoha evropskými metropolemi obsáhlostí a celistvostí svých literárních sbírek. Převážná většina těchto fondů je přístupná i zvídavým a jinak nezainteresovaným studentům. Pro zajímavost: V Národní knihovně (NKP) se lze fyzicky dostat k originálům středověkých rukopisů (např. Husitská kronika), ale chce to trpělivost (a umyté ruce). Pro potřeby studentů VŠE je však mnohem zajímavější nabídka studoven, které se nachází v knihovnách na různých místech Prahy.

Studovna Národní knihovny (www.nkp.cz)

Vejdeme-li na nádvoří Klementina (sídlo NKP) kteroukoli ze tří hlavních bran, obklopí nás ticho a klid, v samotném srdci Prahy nevídané. Jsme v náručí budovy, která hodně pamatuje a mnohé z nás naplní vznešený pocit, když se rozhlédneme po vysokých zdech komplexu, jemuž dominuje Astronomická věž.

Všeobecná studovna je na místě, kde býval refektář (jídelna) jezuitského kláštera. Je to jediná obří místnost s barokním stropem a dvěma freskami (pro unavené oči). Návštěvníky, jež jsou tu pracovně, potěší moře prostoru na širokých lavicích, pohodlné, byť dřevěné židle, osobní lampičky, elektrická zásuvka pro notebook, čerstvý vzduch v zimě v létě a naprosto profesionální a vstřícní knihovníci. Najde-li se mezi námi takový, kdo s nostalgií vzpomíná na staré zašlé časy, bude tu studovat rád. Knihy se objednávají prostřednictvím terminálů s elektronickým katalogem nebo ve staré šuplíkové kartotéce. Ekonomové ať se nestrachují, najdou tu snad veškerou školní literaturu. Roční členský průkaz stojí 100,- Kč a jeho držitel může využít mnoha dalších služeb. Ve foyer knihovny je možné připojit se k internetu a v bufetu se lze nakrmit do 30,- Kč. Setkávají se tu študáci ze všech pražských škol, učenci i vědecké kapacity. A pozor, v prostorách knihovny platí přísný zákaz kouření!

Provozní doba studovny: Po – Pá 9.00 – 21.45, So, Ne 8.00 – 19.00
Kapacita: mnoho míst

Prostory Městské knihovny (www.mlp.cz)

Na Mariánském náměstí, kde je jeden ze vstupů do Národní knihovny, se nachází také budova centrální Městské knihovny (MK). Byla postavena ve dvacátých letech minulého století a ve své době patřila k nejmodernějším knihovnám na světě. V roce 1996 prošla rekonstrukcí a modernizací.

Prostory určené ke studiu jsou už moderní, místo dřeva a kamene použil designér drcený rozpočtem umělou hmotu a textil. To je však vedlejší, horší je to tu s ekonomickou literaturou. Ekonomické fondy nejsou nijak obsáhlé a bývají rozpůjčované. Často se stává, že titul je k dispozici pouze v některé další pobočce MK (a jezdit přes celou Prahu.). Řešení je nasnadě – přinést si vlastní knihy. Kdo to udělá, může si najít klidné místečko v členitých prostorách, třeba na horních galeriích, a tam se celý den poklidně učit. Když zaútočí hlad, povedou studentovy kroky do předsálí, kde v bufetu nabízí několik prostých jídel (např. chlupaté knedlíky ze zelím + pivo).

Roční poplatek čtenáře činí 60,- Kč, ale při samotném vstupu se nikdo nemusí prokazovat, knihovna je přístupná komukoli a lze se tu zdarma probírat v knihách, desítkách časopisů, novin (i ekonomických) a studovat.

Provozní doba: Pondělí zavřeno, Út – Pá 9.00 – 20.00, So 10.00 – 17.00
Kapacita: dostatek míst

Studovna Akademie věd(www.lib.cas.cz)

Na Národní třídě naproti Národnímu divadlu najdeme Knihovnu Akademie věd (AV) – třetí největší odbornou knihovnu u nás. Po drobných peripetiích se šatnou se konečně dostáváme do skvostné dvorany, která je zároveň studovnou. K dispozici je zde 120 studijních míst – mahagonové stolky se zelenými lampičkami a telefonní zdířkou jako v biografu o ropných magnátech. Velice pohodlné studování! Při ruce je počítačová studovna a zanedbatelný prezenční fond. Pro ekonomickou literaturu platí to samé jako v Městské knihovně – nejlépe je mít vlastní nebo se pokusit danou publikaci vyhledat a objednat v on-line katalogu knihovny AV. Ochotný knihovník ji za pár minut vyexpeduje z archivu.

Zřízení čtenářského průkazu přijde na 70,- Kč. Zdejší občerstvení je střídmé, pouze automat na kávu, ale který romantický student by myslel na jídlo?

Provozní doba: Po-Pá 9.00 – 19.00
Kapacita: 120 míst

Ve výčtu veřejných studoven by se dalo ještě pokračovat a jejich kvalita by měla zřejmě sestupnou tendenci. Pro potřeby studentů ekonomie však není nutné zabíhat do přílišných detailů. Studenti, kteří umí studovat důkladně a soustředěně, vyhledávají k takovému studiu vhodné podmínky. Doma je to kolikrát otrava a člověk má sklony podléhat různým libůstkám a odbíhat od práce. Výhodou studoven je i možnost konzultace se spolužáky a navázání nevšedních známostí. Lze konstatovat, že Praha je ke studentům štědrá a nabízí nemalý výběr důstojných studijních míst.

Mohlo by tě zajímat: