Světová banka si stážisty hýčká

29. 4. 2005 | | Kariéra

Tady někde, vlastně všude kolem. To mi řekla kolemjdoucí, když jsem se ve Washingtonu ptal, kde má sídlo Světová banka. A měla pravdu. Světová banka je komplexem desítky budov v ulicích mezi Farragut West a Georgetown University. Byla založena na konferenci v roce 1944. Když začala v roce 1946 fungovat, měla 38 členských států. Dnes se k jejím členům počítá většina států světa.

Tady někde, vlastně všude kolem. To mi řekla kolemjdoucí, když jsem se ve Washingtonu ptal, kde má sídlo Světová banka. A měla pravdu.

Světová banka je komplexem desítky budov v ulicích mezi Farragut West a Georgetown University. Byla založena na konferenci v roce 1944. Když začala v roce 1946 fungovat, měla 38 členských států. Dnes se k jejím členům počítá většina států světa. Ale konec výkladu.

Do banky jsem se dostal jako stážista, celkem nás tam tou dobou bylo asi sto z různých zemí světa. Od června jsem pracoval na pozici short-term consultant v rámci programu The Bank Internship Program. Ten je možné absolvovat ve dvou termínech. Buď v létě od května do září, nebo v zimě mezi listopadem a lednem. Skupina Světové banky nabízí i další programy pro studenty i čerstvé absolventy v různé délce trvání. Přihlásit se můžete a více informací získáte na adrese http://lnweb28.worldbank.org/hrs/careers.nsf.

Zkušenosti nejen pracovní

Přesně na Den nezávislosti jsem přiletěl do Washingtonu. Banka se o vše perfektně postarala. Zařídila vízum, letenky, diety, všechny potřebné dokumenty byly připraveny. Stačilo jen podepsat. Diplomatická víza G4 poskytují výhodu neplacení poplatku za víza a prominutí daně z příjmu na území Spojených států. Velmi dobrým pomocníkem je pak průkaz zaměstnance Světové banky, spoustu věcí urychlíte a zařídíte díky jeho předložení.

Co že jsem tam vlastně jako stážista dělal? Pracoval jsem pro regionálního ředitele skupiny Evropa a Centrální Asie. Konkrétně pak v jednotce ECCU7, kam spadají nové členské státy Evropské unie kromě Kypru a Malty. Hlavní stan má tato jednotka ve Varšavě, kde jsem před odletem do Států strávil jeden týden, abych se seznámil s fungováním celé instituce a také samotného ředitelství pro Evropu a Centrální Asii.

Na starosti jsem dostal zkoumání strukturálních fondů a kohezního fondu EU a vztah nových členů k nim. Mnohem náročnější než samotný úkol byla orientace ve spletité struktuře banky. Vázla také komunikace s finančními institucemi a politickými orgány ve sledovaných zemích.

Banka kromě pracovních zkušeností nabízí i řadu bonusů. Bezplatná školení, odborné přednášky, skvělou síť knihoven. Zkrátka všechno, co se může hodit při psaní diplomky.

Na rozdíl od mnoha stáží v Evropě či v Americe stáž ve Světové bance poskytuje i dobré finanční ohodnocení. Beze stresu se pak můžete soustředit na práci a vnímat kulturu a život města.

Geometrická sauna Washington

Co možná ale není každému známo, je fakt, že jít na stáž do Washingtonu je jako předplatit si saunu. V letních měsících teploty stoupají na 37 stupňů a vlhkost je skutečně enormní. Někteří to připisují faktu, že město bylo postaveno na vysušených bažinách. Ale nedozvěděl jsem se, jak to vlastně je.

Washington je organizován v tzv. gridu, takže se orientujete dle členění na kvadranty, které protínají horizontálně ulice s číselnými názvy a vertikálně ulice pojmenované podle abecedy. Pomáhá to snadné orientaci, i když zpočátku člověka napadá, zda neměl architekt problémy s fantazií. Jen pro zajímavost – třináctá ulice neexistuje. Namísto ní je třináctapůltá.

Richard Hansko
redakčně upraveno

Mohlo by tě zajímat: