Tajné heslo: SOMADO

13. 1. 2004 | | Nezařazené titulní obrázek

Mnoho studentů jej označuje za nejlepší předmět na škole. Rekordní převisy při registracích tomu nasvědčují. Pod identem PSP451 se skrývá kurz s názvem „Trénink sociálních a manažerských dovedností“. Nikdo mu však neřekne jinak, než SOMADO. Cože tedy SOMADO vlastně je? V první polovině semestru se koná výuka „normálně“ ve třídě. To nejdůležitější je závěrečný společný víkend na Točné.

Mnoho studentů jej označuje za nejlepší předmět na škole. Rekordní převisy při registracích tomu nasvědčují. Pod identem PSP451 se skrývá kurz s názvem „Trénink sociálních a manažerských dovedností“. Nikdo mu však neřekne jinak, než SOMADO.

Cože tedy SOMADO vlastně je? V první řadě se toho dozvíte hodně o Sobě. Dozvíte se toho také spoustu o Ostatních. Možná také trochu změníte Myšlení. Získáte spoustu Amigos. Zlepšíte si své Dovednosti, ať už manažerské nebo sociální. A budete si přát, aby se to všechno mohlo Opakovat. SOMADO totiž pro své studenty znamená víc, než pouze další předmět. Stává se součástí jejich života jak v průběhu kurzu, tak i na dlouho po něm.

SOMADO
Trénink sociálních a manažerských dovedností -- pád důvěry -- z výšky -- dozadu, do neznáma

V první polovině semestru se koná výuka „normálně“ ve třídě. Všichni včetně vyučujícího sedí společně v kruhu. Bez lavic, bez bariér, navzájem si rovni. Když se zeptáte kteréhokoliv absolventa na průběh SOMADA, určitě si vzpomene na plno věcí, které se v hodinách udály. Na malování obrázku v rámci arteterapie. Na to, jak koktal, když před objektivem kamery prezentoval ostatním svůj produkt. Jak vymýšlel pohádku či svůj rodinný erb. Na neoblomné protivníky při nácviku argumentace. Na marné pokusy vcítit se do pocitů celé skupiny. Na spoustu dalších zážitků.

Ale to první a nejdůležitější, co se hned každému vybaví, je závěrečný společný víkend na Točné. Není snadné popsat, proč tomu tak je. Víkend se SOMADEM se prostě musí zažít. Intenzivní výuka od rána do pozdního odpoledne, nácvik nejrůznějších dovedností, psychologické aktivity a hry. Od trénování asertivního jednání až po týmovou stavbu mostu ze špejlí. I venkovní program má svůj neopakovatelný půvab. Strach před volným pádem z výšky po zádech. Nejistota během bloudění po neznámém areálu se zavázanýma očima. Ruce rozedřené od lezení přes třímetrovou zeď. Radost z vítězství ve fotbalovém zápasu.

SOMADO
Trénink sociálních a manažerských dovedností -- víkend ve školicím středisku VŠE na Točné

Nevázaná zábava mimo jakékoliv osnovy výuky začíná s příchodem večera. I přes značnou únavu po celém dni se málokdo nedokáže bavit do šesti do rána, aby se pak před dalším náročným dnem na dvě tři hodiny uvelebil do útulných postelí v krásných pokojích na přepychové Točné.

Z účastníků kurzu se postupně stávají nejlepší kamarádi. Od společného víkendu je pojí už mnohem víc, než jen „známe se z PSP451“. Je mezi nimi něco zvláštního, něco, co ostatní jen zřídka pochopí, protože právě na tomhle víkendu chyběli. Je to najednou jiná skupina lidí, než která na Točnou přijela. A bez ohledu na to, že kurz končí, zůstávají nadále velice dobrými přáteli, třeba i na celý život.

Mohlo by tě zajímat: