Týdenní přehled akcí: Poznejte Bolívii, oslavte svobodu a navštivte divadlo

14. 11. 2022 | | Studentský život FAA2008C-CE5A-42FF-B7F5-DE5F3C70DD40

Nejvýraznějším dnem devátého týdne letošního semestru bude bezesporu čtvrtek, na který připadlo datum 17. listopadu. Jako každý rok v centru Prahy propuknou oslavy Korzo Národní a večer rozezní Václavské náměstí Koncert pro budoucnost. Během týdne můžete navštívit také spoustu akcí pořádaných spolky Vysoké školy ekonomické (VŠE), jako například přednášku o Bolívii. O víkendu určitě nevynechejte festival Noc divadel, který bude probíhat napříč Evropou.

Pondělí 14. listopadu

Spolek Econse připravuje od 19:00 ve Vencovského aule debatu o nadcházejících prezidentských volbách s názvem Hledá se prezident/ka! Diskutovat se bude o roli prezidenta obecně nebo například také o tom, jaký dojem zanechali prezidentští kandidáti na nedávné debatě na VŠE. Hosty budou zástupci Klubu politologů, kteří debatu organizovali. Na akci je nutné se zaregistrovat.

Úterý 15. listopadu

V Nové budově se v úterý od 18:45 uskuteční přednáška Dechberoucí Bolívie pořádaná Klubem cestovatelů. Posluchači se dozví, jaké je cestování po zemi, na jejímž území se nachází dvanáct šestitisícovek a nejvýše položené hlavní město na světě. Přednášející také povypráví o svých zážitcích z cyklistické Cesty smrti do Amazonského pralesa nebo o tisících kilometrech solné poušti.

Od 18:00 připravuje Fakulta informatiky a statistiky v Rajské budově absolventský workshop na téma Limity statistických metod. Přednášku povede lídr Data science týmu z firmy Profinit Petr Paščenko, který je rovněž autorem koncepce produktu Accept AI. Přihlásit se můžete i online.

Čtvrtek 17. listopadu

Národní třída se ve čtvrtek zaplní živou kulturou. Spolek Díky, že můžem zde ku příležitosti státního svátku pořádá oslavy Korzo Národní, jejichž hlavním cílem je připomenutí hodnot svobody a demokracie. Naplánováno je přes devadesát divadelních představení, koncertů nebo debat, které se zaměří například na ruskou agresi na Ukrajině nebo blížící se prezidentské volby. Kromě živých akcí na návštěvníky čekají i audiovizuální projekty nebo světelné instalace. Mimo jiné se bude živě nahrávat podcast Deníku N nebo týdeníku Respekt. Korzo Národní odstartuje v 10:00 a užívat si jej můžete až do 22:00.

Václavské náměstí se opět stane dějištěm Koncertu pro budoucnost, který začne ve čtvrtek v 16:30. Vystoupí interpreti nejrůznějších žánrů, včetně ruských aktivistek Pussy Riot nebo slovenského producenta známého pod uměleckým jménem FVLCRVM, který zahraje set spolu s Annet X. Na své si přijdou i fanoušci Bena Cristovao, Lenky Dusilové nebo Davida Kollera. Kromě hudebníků vystoupí i další významné osobnosti českého i zahraničního veřejného života. Večerem provedou novináři Linda Bartošová a Jindřich Šídlo.

Sobota 19. listopadu

V sobotu se uskuteční jubilejní desátá Noc divadel. Tradičně se mohou návštěvníci zúčastnit mnoha nočních prohlídek a divadelních dílen, shlédnout různá představení nebo diskutovat se samotnými tvůrci. Noc divadel je součástí festivalu European Theatre Night, který se koná pravidelně od roku 2008 a jehož cílem je nabídnout podobné kulturní vyžití jako Muzejní noc či Noc literatury. Tématem jsou Hrdinové a i letos se do akce promítne aktuální dění ve světě. Událost proběhne v šedesáti osmi divadlech a spolcích dvaceti osmi měst po celé České republice.

Mohlo by tě zajímat: