VŠE a UK otvírají dveře do institucí EU: Společně připravily kurz k přípravě na výběrové řízení

14. 2. 2023 | | Kariéra Tiskové konference, která informovala o zahájení kurzu, se zúčastnili zástupci univerzit, ale i česká eurokomisařka Věra Jourová a předseda Senátu Miloš Vystrčil

Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) a Karlova univerzita (UK) společně připravily kurz Gateway to the EU institutions, který má zájemce připravit na výběrové řízení do institucí Evropské unie (EU). Cílem tohoto kurzu je zvýšit zájem českých studentů a absolventů o práci v těchto institucích.

Kurz se skládá ze čtyř modulů, vedení dvou z nich se ujme Univerzita Karlova a zbylých dvou VŠE. Účastníci se zde dozví bližší informace o příležitostech a kariéře v institucích EU a bude jim přiblíženo, jakým způsobem se připravit na výběrové řízení pořádané Evropským úřadem pro výběr personálu. Dále si budou moci vyzkoušet, jak takové přijímací řízení probíhá, a zjistit, jestli by obstáli. Hodnotit je budou odborníci v různých oblastech týkajících se EU z řad vyučujících obou univerzit.

Kurz je primárně určen pro absolventy či studenty v posledním ročníku bakalářského či magisterského studia. Podmínkou pro registraci je vysoká úroveň znalosti anglického jazyka, ve kterém je celý kurz veden. Registrace je možná od 1. do 15. února přes stránku cesidoeu.cz.

Obě vysoké školy navázaly spolupráci již v červenci minulého roku v reakci na výzvu české eurokomisařky Věry Jourové ke zvýšení aktivit, které podpoří zájem českých studentů a absolventů o kariéru v institucích EU. Čechů je totiž v těchto institucích okolo jednoho procenta, ideálním stavem by byla hodnota o dvou procentech. Práce v institucích EU je přitom velice různorodá a je zde poptávka po odbornících se specializací nejen na mezinárodní vztahy, ale i jazyky, právo, informační technologie nebo například ekologii a klima.

Zdroj obrázku: ukforum

Mohlo by tě zajímat: