VŠE song má sloužit k pobavení, ale někdo to bere až moc vážně

22. 5. 2016 | a | Rozhovory, Studentský život Jan Knettig a Jiří Trumpeš

Nejlepší je VŠE – tak zní název písničky o ekonomce, kterou složili členové kapely Other Way.  Reakce na text jsou mezi studenty rozporuplné. Někteří si myslí, že ničí jméno VŠE, jiní si ji oblíbili. S jakým záměrem ji ale psali autoři Jan Knettig a Jiří Trumpeš?

Kde se vzala myšlenka napsání VŠE songu? Přišli jste s návrhem vy, nebo vedení univerzity?

Jiří (J): Bavili jsme se o tom s Honzou asi před dvěma lety. První impuls nebyl od školy, napadlo to nás. Ale dlouho to spalo.

Honza (H): Je pravda, že nápad jsme dostali již dříve, ale já to beru spíš jako rok starou záležitost. Před rokem jsem byl totiž na schůzce s paní rektorkou, kde jsme se bavili mimo jiné o tom, že by mohla vzniknout nějaká písnička o VŠE. Nabídla nám, zda bychom se toho nechtěli ujmout.

Šli jste za paní rektorkou jen s nápadem nebo už s hotovým textem?

H: Nejdřív jsme se bavili o kulturních akcích na VŠE, načež přišla řeč i na tuto písničku. Přes prázdniny s klukama jezdíme pokaždé na chatu a tam různě skládáme. Tak jsme se o tom pobavili i mezi sebou a probrali jsme hudební motiv.

J: To je zajímavý, že ten motiv je starý tři, čtyři roky. Náš basák Sebastian to složil na základě inspirace popovými hity typu Danza Kuduro. A pak nám říkal: „Hele, to jsem složil asi za půl hodiny, je to jednoduchý.“ Vlastně téměř nezměněná melodie je nakonec základem právě pro VŠE song. Samozřejmě celkové aranže zabraly spoustu práce všech členů kapely. Text jsme začali tvořit necelý rok zpátky.

Zasahovala vám paní rektorka do textu?

H: Úpravy textu probíhaly asi měsíc, měsíc a půl. První sloku jsem měl hotovou přibližně v září. Nejdřív se to konzultovalo s Martinem Reyem, pak s paní rektorkou. Text je moje dílo s úpravami “stakeholderů”, jak se v naší ekonomické branži říká.

Kde jsi se při skládání textu inspiroval?

H: V podstatě jsem chtěl do textu vložit všechny aspekty, které se vážou ke studiu na VŠE, které jsem si zažil. Protože jsem dva roky bydlel na Jižáku, tak jsou tam reference na El Mágico, na Jižák, pak tam jsou odkazy na školu jako takovou, na předměty. Třeba na statistiku, kterou mají všechny fakulty společnou.

J: Nicméně si myslím, že celý ten text se nám povedlo udělat celkem vtipný a s nadsázkou. Nesmí se to brát nijak vážně, prostě je to pohled studenta. Myslím, že se v tom každý najde. Není to žádný propagační materiál se seznamem studijních programů.

I první verš z refrénu: “Nejlepší je VŠE, nikdo nás nedožene”, bereš jako nadsázku?

J: Ne, v refrénu si věříme, že je to do velké míry realita. Je několik způsobů, jak se dá měřit kvalita školy. Pro nás je nejlepší komunitou lidí. Můžeme polemizovat, zda IES (Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, pozn. red.) má lepší ekonometrii, ale komunita, pestrost programů, studentské spolky a příležitosti jsou právě na ekonomce výjimečné.

H: Ten text je do jisté míry nadsázka, ale stojíme si zatím, že refrén: “Nejlepší je VŠE”, to je jasné. A komu se to nelíbí, tak ať… jde na jinou školu. My jsme hrdí na to, kde studujeme, a myslíme si, že každý student by měl být pyšný na svou univerzitu. A to přesně propagujeme.

Ve videoklipu není bohužel vidět atmosféra z plesu

Jaké máte na písničku reference?

J: Smíšené, protože někdo to bere moc vážně. Bere to jako oficiální materiál, písnička má spíš ale sloužit k pobavení. Ostatním se to zase líbí a chválí ji.

H: Někdo nás chce přihlásit do Hudebních masakrů. Nejsem úplně typ člověka, co by se vyžíval v něčím neúspěchu, takže jsem nevěděl, co to je za pořad. Seznámil jsem se s ním a zjistil jsem, že to ten člověk dělá dobře, že to svým způsobem není ani takový masakr hudebních masakrů.

J: Není. Je to vlastně dobrá reklama, takže jestli nás tam někdo přihlásí, my to zkousnem.

H: Dělá to člověk, který vyjadřuje vlastní náhled na něco, co si třeba myslí, že nebylo úplně OK. Takže když si to bude myslet o naší písni, je to jeho názor. My prostě víme, proč jsme to napsali tak, jak jsme to napsali. Neříkáme, že ta hudba má být od Hanse Zimmera.  Má to být veselá, jednoduchá písnička.

J: Přesně tak. My se ani nechceme odklonit od toho, co děláme doteď. Chceme hrát kreativní, melodický rock a tohle je sranda navíc. Něco, kde se vyblbneme, a pobavíme lidi. To se povedlo na Plese VŠE, kde jsme viděli pozitivní feedback, který je snad vidět i na tom klipu.

Other Way

Videoklip mi nepřijde příliš povedený.

H: Řekl bych, že původní představa byla odlišná. Chtěli jsme děj, co je v písni, trošku víc odehrát. Nakonec se to s vedením školy domluvilo jinak, že se to udělá spíš jako klip kapely. Za prvé jsme toho moc namítat nemohli a za druhé v tom je určitá jednoduchost. A odlehčit jsme to právě chtěli, kdybychom k tomu něco hráli ve škole a zahráli to špatně, tak by to mohlo vypadat parodicky.

J: Možná by byly reakce horší. Už takhle jsme viděli komentář, že prý děláme špatné jméno škole, ale to si myslím, že je blbost.

H: Takže ta odlehčená verze není špatná, ale čekali jsme více záběrů na lidi. Pamatujeme si úžasnou atmosféru v Lucerně, kdy na konci se lidi tak dobře bavili, že po nás chtěli, abychom to zahráli ještě jednou.

J: Bohužel to nadšení tam není tolik vidět.

H: Máme neoficiální záběry, které jsou z druhé strany. Holky jsou na ramenou kluků a tancují. Taková pohodička. Je to fakt pěkný, ale oficiální záběry se bohužel nepovedly úplně tak, jak jsme si představovali. Řekl bych, že je to tím, že čas na realizaci samotného natáčení byl krátký, takže se to nezvládlo promyslet do detailů.

Přejdeme ke kapele Other Way. Co vás teď čeká, kde vás mohou fanoušci slyšet?

J: Po delší pauze máme vlastní koncert v Praze v Music City Clubu, se kterým máme super zkušenosti. Fanoušci se mohou těšit na nové písničky, které ještě neslyšeli. Je to v pátek, 27. května. Jinak chystáme plnohodnotné CD, které by mohlo vyjít do konce roku. Na podzim také připravujeme nový klip.

Foto: Filip Kubus, Kristina Tůmová

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: