Z iListu do České národní banky

13. 6. 2016 | | Kariéra, Názory Jiří Sojka

Studentské organizace nejsou jenom o zábavě. Dokáží také sehrát důležitou roli v získání budoucího povolání. Svůj příběh sepsal bývalý redaktor iListu Jiří Sojka.

Když jsem přišel v září 2007 na Vysokou školu ekonomickou, ihned jsem se začal pídit po nějaké studentské organizaci, ve které bych mohl dále rozvíjet své pisatelské dovednosti. V Uherském Brodě na gymnáziu jsem osm let přispíval do tamějšího školního časopisu Doutnák. O Studentském listu (SL), jak se iList ještě donedávna jmenoval, jsem se doslechl z informativních schůzek, kterých novopečení prváci absolvují mnoho.

Po několika málo týdnech v SL jsme se setkali s bývalými členy redakce, kteří tehdy pracovali v médiích. Pomohli nám přepracovat naše články, které jsme jako nováčci měli rozpracované do tehdejší uzávěrky. Tato schůzka mnohé odradila, ale mě naopak ještě více nakopla a dodnes na ni rád vzpomínám. Kromě pravidelného psaní článků o laureátech ekonomických „Nobelovek“ jsem pak přispíval do rubriky politika, ekonomika. Imponovala mi spíše odborná témata než například aktuální dění na VŠE. Nicméně nejenom psaní, ale i funkce manažera úklidu v redakci SL mi pomáhala trávit volný čas užitečnými aktivitami i přes to, že jsem prakticky po celou dobu studia chodil na brigády.

V únoru 2013 jsem začal hledat práci na plný úvazek. Zaujala mě nabídka z Odboru měnové a finanční statistiky v České národní bance (ČNB). Ačkoliv jsem dokončoval ekonomickou analýzu na Národohospodářské fakultě a statistiku jsem měl jen jeden semestr ve druhém ročníku, přihlášku jsem vyplnil. Již při prvním pohovoru v ČNB mě pan ředitel Vlastimil Vojáček upozornil, že si mých článků ve SL všimli a že by se mu mimo jiné líbil i člověk, který má k psaní kladný vztah.

Láska k číslům, certifikát z angličtiny, nadprůměrná komunikativnost, brigády při celém studiu a asi i pozitivní přístup k životu – to vše se panu řediteli líbilo natolik, že mě do ČNB přijal. SL byl jedním z důležitých faktorů mé současné kariéry.

Přestože jsou statistici relativně dost svázaní a kromě vývoje čísel se nesmí pouštět do žádných prognóz, úsudků a závěrů, snažím se do všech stanovisek a komentářů na web ČNB a do měsíční Publikace měnové a finanční statistiky vnést trochu novinářského ducha, kterého jsem nejvíc rozvinul právě ve SL.

Na krásných šest let v super kolektivu redakce vzpomínám dodnes velmi rád. Schopnost umět se kultivovaně vyjadřovat mi snad v psané i mluvené formě zůstala dodnes, na čemž má SL velký kus zásluhy.

Foto: archiv Jiřího Sojky

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: