Ekonomka ovládla Pražský Majáles

4. 5. 2018 | | Studentský život DSC04006

Pražský Majáles se na konci dubna dočkal historického momentu. Vůbec poprvé post Krále a Královny akce vyhráli kandidáti ze stejné vysoké školy. Novými studentskými symbolickými vládci Prahy se stala dvojice z Vysoké školy ekonomické (VŠE) – Lukáš Hulínský alias Lukáš VŠEmocný a Vendula Chmelíčková.

Kromě zábavy nejen v zóně vysokých škol a hudby rozléhající se celými Letňany přinesl čtrnáctý ročník Pražského Majálesu jedno velké překvapení. Výsledek volby Krále a Královny oslavovali především studenti ekonomky. Lukáš s Vendulou si s malými výkyvy drželi náskok již v průběhu majálesového měsíce, během kterého zvítězili v několika disciplínách jako například v královské debatě nebo bowlingu. Nakonec hravě porazili kandidáty z České zemědělské univerzity a Univezity Karlovy.

Majálesu se ale letos neúčastnila Vysoká škola chemicko-technologická a České vysoké učení technické. Tyto dvě vysoké školy s kampusem v Dejvicích se rozhodly ukončit spolupráci a uspořádat vlastní studentský festival – Lesamáj, který se konal 2. května. Jeho organizátoři vytýkají letňanskému Majálesu přílišnou komerčnost a ztrátu studentské podstaty a autenticity. Podle nich mnoho návštěvníků v něm vidí pouze hudební festival, který se nijak zvlášť od ostatních neodlišuje. Přitom by měl Majáles oslavovat mládí, studentstvo, radost a jaro a držet si tradici, která vznikla v patnáctém století ve středověkém Rakousku-Uhersku.

Skupina studentů Univerzity Karlovy  dokonce už šest let pořádá nekomerční Studentský Majáles, který se pravidelně koná v areálu Karolina v centru Prahy. Stejně jako na letošním prvním ročníku Lesamáje i na něm se představují pouze studentské kapely a spolky, které návštěvníkům předvedvádí různá divadelní představení, workshopy nebo promítaní filmů. Ani na nich nechybí tradiční průvody a volba Veličenstev.

Foto: Jan Krčil

Mohlo by tě zajímat: