Zimní univerziáda se opět nekoná

16. 12. 2021 | | Sport, Studentský život Univerziáda v Krasnoyarsku 2019, zimní oympiáda

30. ročník zimní světové univerziády se ve Švýcarském Lucernu konat nebude. Necelé dva týdny před plánovaným začátkem pořadatelé zrušili v pořadí již druhý termín soutěže. Důvodem je šíření nové varianty koronaviru Omicron a stále zhoršující se pandemická situace ve světě, která nejen výrazně omezuje cestování, ale představuje pro všechny účastníky velké zdravotní riziko.

Původně se světová univerziáda měla konat 21.–31. ledna 2021. Tehdejší pandemická situace spolu s restrikcemi donutila pořadatele přesunout akci až na 11.–21 prosinec 2021, kdy obě strany doufaly v příznivý vývin pandemie v návaznosti na očkování. V deseti disciplínách zde měli soutěžit sportovci z více než 50 zemí světa. Ani druhý termín bohužel v boji s koronavirem neobstál.

Sportovci z řady států včetně České republiky by museli ve Švýcarsku do desetidenní karantény bez ohledu na to, zda jsou proti covidu-19 očkováni, nebo nikoliv. Švýcarská vláda navíc plánuje na tento seznam přidat další země. „Jsme zničeni a je nám to velmi líto, že nebudeme schopni přivítat sportovce z celého světa, kteří se na své soutěže intenzivně připravovali,” řekl prezident organizačního výboru Guido Graf v oficiální tiskové zprávě. 

Česká asociace univerzitního sportu (ČAUS) plánovala na ZSU vyslat 142členný tým, 89 sportovců s 53členným doprovodem. „Náš univerzitní tým vždy patřil ke státům velice úspěšným, který vozil z těchto významných akcí řadu medailí. O to více jsme smutní!“ uvedla, Ivana Ertlová, předsedkyně ČAUS, v oficiálním vyjádření.

Světové univerzitní hry nebo také univerziády jsou největší sportovní studentskou událostí. Konají se pod záštitou Mezinárodní federace univerzitního sportu (International University Sports Federation – FISU) a počtem účastníků jsou univerziády dokonce větší než samotné Olympijské hry. Sportovci nesmí být starší 26 let a musí být vysokoškolskými studenty.

Sporty zařazené na Zimní světovou univerziádu (ZSU) zahrnují alpské lyžování, běžecké lyžování, biatlon, curling, Freestyle lyžování, krasobruslení, lední hokej, lyžařský orientační běh, rychlobruslení a snowboarding. Zrušený ročník se navíc měl pořádat ve Švýcarsku, kde jsou zimní sporty hluboce zakořeněnou tradicí. Hostí například i prestižní mezinárodní Lauberhorn ski races, Spengler Cup nebo Engadin Ski Marathon.

Minulý ročník zimní univerziády proběhl v březnu roku 2019 v ruském Krasnojarsku. V 11 zimních sportech tam soutěžilo více než 2500 sportovců z 58 zemí. Českou výpravu tvořilo 120 reprezentantů (průměrně to u zimních univerziád bývá 150) vybraných Českou asociací univerzitního sportu. Mezi nimi byli i studenti Vysoké školy ekonomické v Praze. V biatlonu VŠE reprezentovala studentka Fakulty informatiky a statistiky Eliška Svobodová, která se umístila nejlépe z českých závodnic vůbec (16. ve vytrvalostním závodě, 8. ve sprintu, 8. ve stíhacím závodě a 6. v závodě s hromadným startem).

Také Martin Mikyska z Fakulty financí a účetnictvíreprezentoval naši školu více než dobře, když si z univerziád odvezl již tři bronzové medaile. „Medaile z univerziády mi nikdo nevezme, maximálně finančák,“ okomentoval své úspěchy Mikyska v podcastu Tupý hrany. V posledním ročníku v závodě snowboardistů v areálu Sopka obsadil po 7. místě v kvalifikaci vynikající 5. místo ve finálovém závodě.

Univerzitním sportem si prošlo i mnoho dnes známých jmen českého sportu. Jiří Prskavec, Lukáš Krpálek, Eva Samková, Martina Sáblíková, Barbora Špotáková a mnozí další mají na kontě medaile z letních i zimních univerziád, které stály na samém počátku jejich budoucích kariérních úspěchů.

Foto: Jakub Pláteník

Mohlo by tě zajímat: