Absolventi radí: Pokud máte nápad, jak něco začít, hlavně na nic nečekejte

17. 1. 2017 | | Kariéra, Rozhovory, Zprávy ze školy Kariéra

Věděli jste, co z vás jednou bude, když jste si podávali přihlášku právě na Vysokou školu ekonomickou (VŠE)? A pokud stále ještě studujete, víte to teď? iList pro vás připravil seriál „Co vše mohou dělat absolventi VŠE.“ Zde je šestý díl, který dokazuje, že uplatnění absolventů naší alma mater může být skutečně různorodé a že snem každého nemusí být nutně práce pro velký korporát.

Absolventů Jany Holé a Miroslava Šulce jsme se ptali na následující otázky:

  1. Proč jste se vlastně rozhodli jít právě na VŠE?
  2. Měli jste už tehdy představu o tom, co byste jednou chtěli dělat?
  3. Pracujete v oboru, který jste vystudovali?
  4. Jak jste se k současné práci dostali?
  5. Kde se vidíte zhruba za pět let?
  6. Co byste doporučili současným studentům?

Jana Holá (25 let)

Absolvent: Národohospodářská fakulta, Ekonomická analýza, Vedlejší specializace: Manažerská psychologie a sociologie (Fakulta podnikohospodářská). Současné zaměstnání: zakladatelka a ředitelka únikové hry TrapCatch

  1. Přiznám se, že jsem při volbě vysoké školy neměla pořád jasno, jakým směrem se chci jednou vydat, volila jsem tedy VŠE, která nabízí absolventům širokou škálu uplatnění. Studovala jsem obor Ekonomická analýza na Národohospodářské fakultě, jelikož mě baví matematika a logické souvislosti.
  2. Skoro vůbec. Při škole jsem pracovala v různých společnostech (např. EY, Accenture), kde jsem se zabývala hlavně prací s daty a databázemi – tedy věcmi převážně z oboru. Do jisté míry mě to bavilo, ale pořád jsem si nedokázala představit práci tohoto druhu na plný úvazek. Potřebovala jsem tu denní rutinu za počítačem nějak nakombinovat s komunikací s lidmi, což se mi nakonec povedlo a jsem dnes opravdu spokojená.
  3. Ano i ne. Jelikož si všechno zařizuji sama, je ta práce opravdu různorodá, na druhou stranu se nevyhnu práci s daty a různým analýzám. Jelikož jsem studovala hodně teoretický obor, přenášení znalostí do praxe je mnohdy docela oříšek.
  4. S přáteli jsem zhruba před rokem absolvovala svojí první únikovou hru. Absolutně mě celý tento koncept nadchnul a jelikož se od malička ráda věnuji různým rébusům a šifrám (chodím s přáteli například na šifrovací hry), vzala jsem to jako výzvu a rozhodla se vymyslet a postavit vlastní únikovou hru, kam dám kus sebe. Vymýšlela jsem ji ještě při škole (přibližně dva měsíce) a stavěla potom (další tři měsíce).
  5. Nadšení lidí, kteří absolvují moji únikovou hru mě motivovalo vybudovat další místnost, na které již pracuji. Do budoucna mám vizi vytvoření alespoň dvou až tří dalších místností a zajištění jejich samostatného fungování. Už teď mám sice pár brigádníků na obsluhu hry, nicméně stejně většinu času tam trávím sama. Do budoucna bych tam chtěla být co nejméně a zaměřit se spíš na celkový provoz a fungování tohoto konceptu.
  6. Určitě je dobré získávat praxi a zkušenosti už během studia, ale nedělejte si s tím moc velkou hlavu. Choďte ven, bavte se, zúčastněte se nejrůznějších mimoškolních aktivit a poznávejte nové lidi. Tohle období už nezažijete, tak si ho koukejte pořádně užít!

Zdroj: Archiv Jany Holé

Miroslav Šulc (29 let)

Absolvent: Fakulta podnikohospodářská, Podniková ekonomika a management (magistr), Fakulta financí a účetnictví, Bankovnictví a pojišťovnictví (bakalář); Vedlejší specializace: Ekonomie životního prostředí (Národohospodářská fakulta). Současné zaměstnání: Grafický designér na volné noze

  1. Mám za to, že jsem si tehdy ještě se svými kamarády nějak naivně myslel, že se naučíme na VŠE podnikat nebo že získáme jakousi “finanční nezávislost”.
  2. Představu ano, ale ta se několikrát ještě během studia změnila a trvalo mi hodně dlouho, než jsem pořádně zjistil, co mě opravdu baví.
  3. Jen z menší části, dělám v současnosti grafický design, což se může ekonomii zdát na hony vzdálené, ale promítají se mi do práce hodně myšlenky z marketingu a k zahození určitě není ani finanční gramotnost nebo management (sebe sama hlavně). V současnosti dělím svůj čas hlavně mezi práci na projektech pro tým Social@Ogilvy v Ogilvy PR a pak pro start-upový akcelerátor StartupYard, který sídlí v Node5.
  4. Přes práci v marketingové agentuře, kde jsem zjistil, že mě pořád baví kreslit, vytvářet a navrhovat věci, a to spíš než něco řídit. Poté už stačilo jen něco přes dva roky učení se, práce bokem a zkoušení… A nakonec risk a odchod na volnou nohu.
  5. V oblasti mé práce je to čiré věštění, ale jedním z mých cílů je mít nějaké vlastní grafické ministudio nebo kolem sebe volnější pracovní skupinu lidí.
  6. Najít si, co vás hrozně moc baví, a na peníze se dívat až na druhém místě, byť to zní jako to největší klišé. Pak se taky naučit něco reálného, to znamená “tvrdé skilly”. A pokud máte nápad, jak něco začít nebo založit, tak hlavně na nic nečekat.


Zdroj: Archiv Míry Šulce

Předchozí rozhovory s absolventy čtěte zde:

Mohlo by tě zajímat: