Akademický senát dnes rozhodne o osudu děkana Ševčíka. Sledujte zasedání živě na webu iListu

26. 6. 2023 | a | Zprávy ze školy Národohospodářská fakulta, Ševčík

Dnes od 13 hodin mimořádně zasedne Akademický senát Vysoké školy ekonomické (AS VŠE). Na programu má jediný bod – vyslovení souhlasu s odvoláním Miroslava Ševčíka z postu děkana Národohospodářské fakulty (NF). Podnět pro odvolání podal sám rektor univerzity Petr Dvořák, kterému to umožňuje vysokoškolský zákon v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty. Potřebuje k tomu vyjádření fakultního senátu a souhlas akademického senátu veřejné vysoké školy. Rektorovi však po dnešku, i pokud dojde k vyslovení souhlasu ze strany AS VŠE, bude chybět vyjádření fakultního senátu.

Mimořádné zasedání je vyústěním dlouhodobě kontroverzního chování děkana Ševčíka, které v minulosti často neuniklo pozornosti ani největších tuzemských médií. Příkladem může být neoprávněné použitý modrého majáčku v dálniční koloně z roku 2014 (článek iListu). Zásadním momentem však byla jeho přítomnost na letošní demonstraci 11. března, kde se skupina demonstrantů dostala do konfliktu s policií, když se pokoušela sundat ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Právě u něho byl ve stejném čase Ševčík zachycen hned na několika videích. Podle samotného děkana se tam ocitl náhodou. Podrobněji jsme se kauze věnovali v článku zde.

19:20 Akademický senát Vysoké školy ekonomické v Praze se vyjádřil pro návrh na odvolání děkana Ševčíka. 

19:20 Z 26 platných hlasů bylo 20 pro návrh a 6 proti návrhu na odvolání Miroslava Ševčíka z pozice děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze.

19:15 Senátoři odvolili. Začíná sčítání.

19:00 Probíhá tajné hlasování.

18:50 O přestávce přišel děkan Ševčík za rektorem a s velmi familiárním oslovením „Péťo“ ho opět požádal o podpis do potvrzení o předání dokumentu, který mu dal před několika hodinami, a který by se měl týkat právní úpravy, podle které je odvoláván.

18:46 Místopředseda Vondráček další čas nedostal. Následuje krátká pauza, po níž proběhne tajné hlasování.

18:40 Po reakci děkana Ševčíka na své předřečníky se ke slovu přihlásil místopředseda Vondráček. Poněvadž již využil vyhrazený čas pro své proslovy, hlasovalo se o udělení dodatečného času – návrh nebyl přijat. Vondráček se svého času domáhá skrze interpretaci 30 minut. Následně se zeptal senátorů, zda jim skutečně vadí, kdyby na 3 minuty promluvil. Docent Mazouch mu odvětil: „Pro naše duševní zdraví ano.“.

18:32 Dle studentského senátora Staňka Ševčík během proslovu neprojevil sebereflexi, ale spíše všechny své problematický činy a výroky bagatelizoval.

18:23 Poprvé se do diskuze zapojuje i místopředseda Hulínský. Vymezuje se proti Ševčíkově obhajobě svých výroků. Dále se také vymezuje proti výtkám místopředsedy Vondráčka. Hulínský kritizuje Ševčíkova tvrzení týkající se jeho osoby, které jsou dle Hulínského slov nepravdivé.

18:20 Děkan se s rektorem dostali do menší roztržky, jejíž tématem jsou důvody na odvolání.

18:18 Slova se ujímá senátorka Nevosadová. Za studenty NF VŠE se děkana Ševčíka zastává.

18:15 Ševčík: „Nemohu odstoupit, protože si myslím, že nemůže platit, jak říká Orwell, že lež je pravda. Mrzí mě to o to více, že jsem tady déle než polovinu existence školy. Vy mě můžete odvolat, ale já morálně nemohu nikdy prohrát – ani před sebou ani před svými nejbližšímu. Neudělal jsem nic takového, abych byl odvolán z funkce děkana.“

18:04 „Lidé, kteří se mě zastávají, nejsou žádní dezoláti. Jsou to rektoři univerzit, vědci, sportovci..,“ uvádí Ševčík.

18:00 Ševčík již po několikáté opakuje, že situace týkající se svobody slova je horší než v osmdesátých letech a že je podporován velkou skupinou osob včetně známých osobností.

17:57 Dále děkan Ševčík uvádí, že Česká spořitelna, jakožto hlavní partner VŠE, zaujala negativní postoj k jeho setrvání ve funkci. Následně přišlo dle Ševčíkových slov České spořitelně na tisíce žádostí o zrušení účtu.

17:49 Ševčík zdůrazňuje, že NF VŠE nebyla jeho působením poškozena. Podkládá to aktivní činností různých odborníků na fakultě.

17:43 Ševčík uvádí, že na jaře mu přišly odměny se vzkazem o rektora, který obsahoval vyjádření, že s jeho veřejnou prezentací stále nesouhlasí.

17:39 Dále Ševčík obviňuje PR oddělení za diskriminaci NF VŠE a šikanu vůči své osobě na sociálních sítích.

17:31 Ševčík pokračuje ve svém vyjádření. Poukazuje na problém sociálních sítí a jejich vlivu na lidský mozek. Také se vymezuje proti online výuce.

17:15 Jednání je do 17:30 přerušeno.

17:07 Ševčík se také vyjadřuje ohledně svého výroku, kdy studenty označil za „vymyté hlavy“. Svoje postoje podkládá zdroji, které potvrzují negativní vliv sociálních sítí na lidský mozek.

17:03 Ševčík se následně vyjadřuje k profesorce Nerudové a její plánované kandidatuře do EP. Obhajuje také své vyjádření, kdy Nerudovou označil za „Blondýnu z Kuřimi“.

16:54 Ševčík vypráví o jeho zkušenostech s předsedou vlády Fialou. Obhajuje se ve spojení se svým výrokem, kdy označil Fialu za „hňupa“. Během Ševčíkova vystoupení se radí senátoři NF Ševčíková, Váňa a Nevosadová.

16:48 Krátce se vyjádřil host Kočí. Vyjádřil soucit s děkanem Ševčíkem. Reagoval senátor Mikulenka. Uvádí, že studenti NF VŠE vstupují do jakéhokoliv diskurzu s jakousi „nálepkou“ a jsou vlivem děkana Ševčíka vnímáni určitým způsobem.

16:35 Rektor reaguje na Vondráčka. Opakuje již dříve zmíněné postoje vůči chování děkana Ševčíka.

16:27 Část senátorů z FIS, FMV demonstrativně odešla z místnosti. Místopředseda Vondráček hovoří přibližně 45  minut.

16:25 Místopředseda Vondráček vyčerpal časový limit. Předseda mu, po hlasování, opět udělil slovo.

16:15 Vondráček pokračuje s kritikou dokumentů, které rektor Dvořák k dnešnímu jednání dodal. Dále také kritizuje senátory z FIS, kteří se ve spojení s jeho osobou dle jeho slov vyjadřovali vulgárně. Citoval ze soukromých rozhovorů senátorů.

16:00 Místopředseda Vondráček se o vedení vyjadřuje tak, že se vydalo cestou perzekuce a arogance moci. Za hodnoty jako slušnost nebo korektnost lze prý totiž schovat i mocenské zájmy. Vyjadřuje se také k zmíněním kauzám a dodává, že v případě případu zneužití majáčku nikdy neviděl údajného svědka události. Celé odvolání a dnešní mimořádné zasedání je, dle jeho názoru, jen o incidentu z 11. března, kde se nestalo nic, co by odůvodňovalo odvolání děkana Ševčíka z funkce. Kritizuje také postoj tiskové mluvčí k osobě děkana. Celou svojí „obhajobu“ staví na pravdivosti příběhu o zraněném člověku, kterému měl děkan Ševčík pomoct.

15:53 Vyjadřuje se host Karel Kočí, kterého pozval děkan Ševčík. Karel Kočí je občan, kterému měl docent Ševčík podle svých slov 11.3.2023 pomáhat. „Kdo z vás dostal pěstmi do vlastního těla?“ ptá se senátorů AS VŠE Kočí. Reaguje na něj několik senátorů – Mikulenka, Staněk a Reml. Otázky směrovali na průběh jeho napadení. Uvádí, že den den 11.3.2023 šel zraněn od muzea. U schodů Národního muzea potkal děkana Ševčíka. Ten Kočímu nabídl svou pomoc a Kočí poté identifikoval policisty, kterými byl napaden.

15:35 Slovo přebírá senátor Pažitný. Společně se senátorem Váňou diskutují o počtu přihlášených a přijatých studentů na NF VŠE.

15:34 Váňův názor podpořil i docent Ševčík.

15:31 Senátor Váňa krátce reaguje na senátora Mazoucha. Oponuje, že zkoušky na NF VŠE jsou obtížnější než na jiných fakultách, čímž odůvodňuje vysokou míru studentů, kteří studium ukončí již v prvním ročníku.

15:20 Po krátké přestávce mimořádné zasedání pokračuje.

15:02 Ke slovu se dostává děkan Ševčík. Reaguje na profesora Marka. Svůj proslov propojuje se svými zkušenostmi z Palachova týdne. Dále dodává vysvětlení incidentu s modrým majáčkem.

14:55 Slovo přebírá senátor Staněk. Kritizuje Ševčíka za neúčast na pravidelných zasedání AS VŠE a uvádí, že se děkan bojí vystupovat před veřejnoprávními médii a na zasedání etické a legislativní komise bez právníka.

14:40 Slova se ujímá senátor Váňa. Vyjadřuje se k obrazu VŠE v médiích. Oponuje rektorovi v jeho vyjádření o zhoršení mediálního obrazu VŠE prostřednictvím chování děkana Ševčíka. Jako ukazatel zvolil Váňa počet studentů, jenž odeslali přihlášku ke studiu na NF VŠE. Tento počet se v průběhu posledních 3 let nezměnil. Dále kritizuje PR oddělení VŠE, které dle Váni diskriminuje NF VŠE. Následně se také vyjadřuje k článkům v médiích, které dle Váni vyzdvihují pouze názory podporující odvolání děkana Ševčíka.

14:34 Petr Marek upozorňuje na problematický obraz děkana v médiích. Vyjadřuje lítost nad tím, že některé jeho činy a názory jsou brány jako činy a názory celé VŠE a jeho osoba tak poškozuje dobrou pověst celé školy. Vyjmenovává také problematické a rizikové scénáře, které mohou nastat po odvolání. Nejlepším řešením by, podle jeho názoru, bylo dobrovolné odstoupení z funkce – k tomu ho také na konci svého proslovu vyzval.

14:29 Profesor Marek se kriticky vymezuje proti chování děkana Ševčíka.

14:27 Usnesení o odložení rozhodnutí o odvolání děkana Ševčíka je zamítnuto.

14:23 Vondráček zmiňuje, že jeho postoje nemají nic společného s tím, že v jistých záležitostech je právníkem děkana Ševčíka.

14:10 Vondráček: „Není na místě pokračovat v procesu odvolávání děkana, neboť VŠE hrozí, že celý proces bude zatížen vadou, která povede k tomu, že odvolání bude neplatné.“

14:04 Místopředseda Vondráček přebírá slovo. Kritizuje přístup legislativní komise k věci odvolání děkana Ševčíka. Požaduje závěry stanovisek k nahlédnutí.

14:03 Rektor Dvořák se vyjadřuje ke stanovisku legislativní komise, následně i k přístupu senátu NF VŠE.

14:01 Předseda legislativní komise Bič představuje stanovisko legislativní komise. To navrhuje, aby bylo hlasování o odvolání děkana Ševčíka odloženo na dobu po dodání stanoviska fakultního senátu NF VŠE.

13:55 Slovo je předáno předsedovi legislativní komise doktoru Bičovi.

13:54 Předseda Stříteský přebírá slovo.

13:48 Dvořák: „Snažil jsem se, aby to zůstalo pouze ve škole“. Poté uvádí, že tato záležitost měla být projednána pouze v rámci školy a vymezuje je proti tomu, jakým způsobem byla projednávána v médiích.

13:44 Rektor Dvořák se vyjadřuje k vystoupení ve fakultním senátu NF VŠE. Zde se setkal pouze s obhajováním chování docenta Ševčíka. Poté se obrátil na Etickou komisi VŠE.

13:39 Rektor Dvořák zdůrazňuje: „Omlouvat, že kdyby se jednou stalo, každý jednou udělá chybu. Zdůrazňuji, že způsob vystupovaní považuje děkan za správné. Po celou dobu svá vystoupení hájil. Asi v jednom případě řekl, že to takhle říkat nemusel. Tady chci ukázat, jak moc se v tomhle směru lišíme.“.

13:37 Rektor zdůrazňuje, že jeho role je odlišná od členů akademického senátu, neboť on sám, na rozdíl od nich, má moc zasáhnout.

13:35 „Dostával jsem otázky jako, co ještě se musí stát, abys využil práva, které máš? Pro mě bylo impulzem, že to nekončilo. Ztratil jsem víru, že všechny možnosti, které jsem vyčerpal, nevedly k cíli. Tím cílem bylo vystupovat tak, aby to dobře reprezentovalo školu a nepoškozovalo ji to,“ uvádí rektor Dvořák.

13:34 Dle rektora chování děkana Ševčíka poškozovalo zájem VŠE a obraz v akademické sféře, mezi absolventy i partnery fakulty.

13:28 Rektor Dvořák zdůrazňuje, že nikdy nebránil docentu Ševčíkovi v jeho názorech včetně těch politických, Problém tak vidí v tom, jakým způsobem a kde jsou tyto postoje vyjadřovány.

13:25 Rektor Dvořák pronáší úvodní řeč. Uvádí, že vždy jednal vůči docentu Ševčíkovi s respektem.

13:23 Senátor Zouhar poznamenal, že je dnes na jednání AS VŠE poněkud dusno, a to doslova.

13:22 Členy komise se stávají profesor Marek, senátor Bič a senátorka Nevosadová.

13:20 Probíhá hlasování o sestavení komise pro dnešní hlasování.

13:18 Bylo schváleno, že o věci odvolání docenta Ševčíka se bude hlasovat tajně.

13:17 Usnesení o vymezení času vystoupení senátorů AS VŠE bylo přijato většinou členů AS VŠE.

13:15 Členům AS VŠE je vymezeno 30 minut pro jejich individuální vystoupení.

13:13 Usnesení bylo schváleno většinou členů AS VŠE.

13:13 Místopředseda Vondráček se vymezuje proti časovému omezení vystoupení hostů.

13:11 Předseda Stříteský představuje usnesení, že vystoupení jednotlivých hostů je limitováno na 10 minut, celkově 60 minut.

13:09 Hlasování bude zahájeno po ukončení rozpravy o odvolání docenta Ševčíka, nejpozději v 19:00.

13:08 Přítomno je 26 členů AS VŠE.

13:06 Předseda Stříteský zahajuje zasedání AS VŠE.

Foto: PR oddělení VŠE

Mohlo by tě zajímat: