Celoškolský senát bude přespříští pondělí hlasovat o odvolání děkana NF Ševčíka

18. 6. 2023 | | Zprávy ze školy Ševčík demonstrace

Akademický senát Vysoké školy ekonomické (AS VŠE) v následujících dvou týdnech zasedne hned dvakrát. Zatímco program jednání v pondělí 19. června neobsahuje ani zmínku o projednávání odvolání děkana Národohospodářské fakulty (NF) Miroslava Ševčíka, rektor ekonomky Petr Dvořák se rozhodl na další pondělí 26. června od 13:00 svolat zasedání mimořádné. A právě tam by mělo k projednání celé záležitosti dojít.

Program mimořádného zasedání obsahuje jediný bod, a to vyslovení souhlasu s odvoláním Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty na základě podnětu rektora VŠE. „Věřím, že to projde a bude dán souhlas k jeho odvolání,“ řekl iListu senátor, který si nepřál být jmenován. Ještě předtím projedná ve středu 21. června celou záležitost Akademický senát NF, jeho vyjádření k případnému odvolání rektor podle vysokoškolského zákona totiž potřebuje.

V sobotu 11. března se Ševčík účastnil protivládní demonstrace na Václavském náměstí. Při demonstraci byl zachycen na schodech Národního Muzea, kde bylo několik demonstrantů zadrženo poté, co se snažili strhnout ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea. Ševčík však tvrdí, že se na demonstraci objevil omylem a neměl v úmyslu ukrajinskou vlajku strhávat. Nebylo to ale poprvé, kdy se účastnil podobné akce. Jen v minulém roce byl veřejností kritizován například za vystoupení na taktéž protivládní a proruské demonstraci v červnu, kde kritizoval Evropskou unii a komentoval i válku na Ukrajině, kterou označil jako válku mezi USA a Ruskem, a naznačil, že si Ukrajina českou pomoc nezaslouží.  Podobná situace se poté opakovala na podzim.

Rektor se poté rozhodl Ševčíka vyzvat k rezignaci na jeho funkci, čehož děkan nevyužil. Celou záležitost tak nejdříve projednával fakultní senát NF, ten se ale Ševčíka zastal. Důvody k jeho odvolání podle něj nebyly dostatečné. Nyní bude záležitosti projednávat znovu.

Podle zákona o vysokých školách může rektor univerzity odvolat děkana z vlastního podnětu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty. Podmínkou je předcházející vyjádření akademického senátu fakulty a souhlas akademického senátu vysoké školy.

Úplné ukončení Ševčíkova působení na škole rektor v moci nemá. „Co se týče propuštění zaměstnance a práce s ním, tak to má na starost děkan. To znamená, že to bude v kompetenci budoucího děkana, pokud se něco takového stane,“ vysvětlila iListu již dříve mluvčí školy Věra Koukalová.

Foto: ČTK

Mohlo by tě zajímat: