Anketa: Jaký máš názor na cizince na VŠE?

10. 4. 2007 | | Studentský život

Tématem dubnového Studentského listu jsou cizinci. A ne ledajací. Zajímali jsme se především o ty, kteří studují v češtině. Náhodných kolemjdoucích jsme se tentokrát zeptali, jak cizince vnímají právě oni.

Lucka, F1, 7. semestr
Pozitivní. Když jsem chodila na jazykovou, poznala jsem spoustu cizinců a myslím si, že je to dobrý. Tady na VŠE s cizinci nemám zatím žádné zkušenosti, ale myslím si, že je dobře, že tu jsou. Je to odlišná kultura – chovají se trochu jinak a mají jiný přístup a myslím si, že to vůbec ničemu neškodí.

Šárka, F1, 10. semestr
Já se s nimi moc nesetkávám, takže vcelku žádný, ale jinak mi nevadí. Škole to určitě prospívá, a když my chceme studovat v jiných zemích, tak proč je nenechat tady. Určitě je to dobré i pro ty lidi, co se s nimi chtějí stýkat, můžou si s nimi popovídat a tak.

Tomáš, F3, 8. semestr
Já mám názor vcelku pozitivní. Myslím si, že je to fajn, že jsou výměnné pobyty, a že mají možnost jet sem a my jet do zahraničí. Dobré je taky, že se naučíme jazyk, kterým s nimi komunikujeme. Takže dobrý. Jinak jsem se setkal i cizinci, co tu jsou na celé studium a většinou jsou to snaživí lidé. Když už sem jedou, snaží se něco dokázat, takže to většinou neflákají. V tomto směru je to taky dobré, že mají vůbec odvahu sem jet a většinou to zvládají dobře.

Antonín, F2, 9. semestr
Nijak mi nevadí, ale ani se s nimi moc nestýkám, že bych s nimi někam chodil, takže nijak zvláštní názor na ně nemám. Celkově je lepší, když tady nějaký cizinci jsou, než aby tady žádní nebyli, protože ta škola je potom taková kosmopolitnější. Já třeba chodím ještě na právnickou fakultu a tam zase skoro žádný cizinci nejsou, takže je to jiný. Tady je to víc světový.

Lucka, F2, 10. semestr
Vzhledem k tomu, že sama jsem byla na výměnném pobytu, tak proti cizincům na škole vůbec nic nemám. Ty výměnné pobyty jsou super a ti, co jsou tady na celou dobu, tak je vidět, že se snaží. Většinou je to stojí hodně peněz, že tady jsou, takže v té škole makají a často se snaží více než Češi.

David, F5, 8. semestr
Nevadí mi, ale nemám s nimi žádný kontakty. Zatím jsem nezažil ani předměty nebo o tom nevím, kde by byli. Když je velká aula, tak nepoznáš, kdo je odkud a na cvičení jsem je nezažil, tedy kromě Slováků. Je to ale dobře, že jsou tady, aspoň to tady poznají. Ono je i málo příležitostí se seznámit nebo já aspoň na ty diskotéky nechodím.

Lucie, F3, 8. semestr
Nevadí mi. Je mi úplně jedno, jestli tady jsou nebo nejsou. Záleží jak jsou toho studenti schopní využít, já toho třeba nevyužívám, takže je mi to jedno. Z těch dlouhodobých potkávám akorát Rusy, ale nevadí mi.

Jirka, F1, 2. semestr
Nevím, jestli mám i Slováky považovat za cizince, ale to bych spíš nepovažoval. Ale jinak jsem moc nikoho nepotkal, takže spíš žádný. Potkal jsem akorát Čechy a Slováky.

Mohlo by tě zajímat: