Arogance classic rock band

8. 11. 2006 | | Rozhovory

I pro ekonomy mohou být noty nedílnou součástí života. Národohospodář Michal Jiráň stíhá mimo studium ještě účinkovat v hudební skupině Arogance classic rock band. Kapela vznikla se záměrem vzdát hold svým hudebním vzorům a její inspirací je prý období na přelomu 60. a 70. let, kdy se muzikanti na pódiu bavili a nepřemýšleli při tom o penězích.

I pro ekonomy mohou být noty nedílnou součástí života. Národohospodář Michal Jiráň stíhá mimo studium ještě účinkovat v hudební skupině Arogance classic rock band. Kapela vznikla se záměrem vzdát hold svým hudebním vzorům a její inspirací je prý období na přelomu 60. a 70. let, kdy se muzikanti na pódiu bavili a nepřemýšleli při tom o penězích. Jak se druhák Michal Jiráň svěřil, skupina hraje především Guns N’Roses, kteří jim svým stylem kapely ze 60. let hodně připomínají. Pak tu jsou také Led Zeppelin, Black Sabbath nebo Jimi Hendrix.

Kdy vznikla skupina Arogance? Můžeš objasnit její název?

Arogance vznikla ke konci roku 2003, když jsem na střední škole potkal člověka s tričkem Metallica a dal jsem se s ním do řeči. Přes tohoto kluka jsem se seznámil s Koudym, který hraje na bas kytaru a s ním to táhnu dodneška. Zbytek kapely se dost často měnil. Příčiny vzniku názvu Arogance jsou tajné.

Kolik členů Arogance má?

To záleží na tom, jestli hrajeme ve čtvrtek nebo v sobotu. (smích) Svoje členy měníme tak často, že je možné ze čtvrtečních šesti členů udělat sobotní dva. Ale teď vážně. Je nás pět, ale v sobotu nás bude šest.

Členy tedy skupina mění docela často…

Je hodně těžké udržet kapelu pohromadě. Máš pět, šest lidí a každý z nich má jiný názor. Ne vždycky to klape. Lidi jsou líní a jakmile se na ně trochu zatlačí, tak z toho ustupují a jsou naštvaní, že se jim něco diktuje. Přitom tahle kapela je postavena na tom, že se členům dává prostor pro seberealizaci. Problém nastává, když tato seberealizace přerůstá v něco, co by mohlo zbořit základy, na kterých stavíme. Jako například odklon od muziky, kterou chceme hrát. Dalším kamenem úrazu je docházka na zkoušky a podobně. Mnohdy nám nezbývalo nic jiného, než vyhazovat a shánět dál.

Proč jste se rozhodli zrovna pro tento druh hudby?

Důvod je prostý, milujeme tuhle muziku. Cílem je, aby na naše koncerty chodili lidi, kteří vědí o čem tahle hudba je a byli nadšení z toho, že taková kapela v dnešní době ještě existuje. Jestli těch lidí bude dvacet, padesát nebo pět set, není důležité. Od ostatních revivalových skupin se ale chceme odlišit, a to hlavně tím, že nechceme hrát jen notoricky známé hity, který by lidi měli znát. Další z věcí, jak zpestřit naše koncerty jsou akustické sekce, sóla a spontánní natahování skladeb, podobně jako to dělali Led Zeppelin. To se nám hodně líbí.

Plánujete do budoucna tvořit vlastní hudbu?

Tak nad tímhle jsme pochopitelně hodně přemýšleli. Jestli můžu mluvit za sebe, pak hrajeme hudbu, která podle mého názoru nikdy nebude, nebo přinejmenším nebyla, překonaná. Když hraju Zeppeliny, mám pocit absolutního štěstí, naplňuje mě to. Baví mě to. Když jsem se pokoušel něco skládat, nikdy to lepší než Zeppelini nebylo. Proto v současné době neskládám. A jak to bude za pár let, to se uvidí.

Jaké jste absolvovali koncerty? Máte v blízké době nějaký koncert v plánu?

Vlastně je to už nějaký ten pátek, co jsme naposledy koncertovali. V dnešní době se zdá, že se sestava ustálila, a jestli nepřijdou další komplikace, tak počítáme s koncertováním v horizontu několika týdnů.

Zvládáš učení a hraní dohromady?

Já myslím, že v tomhle není problém.Je něco, co bys chtěl sdělit čtenářům tohoto rozhovoru?Ať to jde ve škole. A kdo má rád tuhle hudbu, ať přijde na koncert. Případně se také může mrknout na naše stránky http://www.arogance.tk, kde se dozví více.

Mohlo by tě zajímat: