Víte, co je to Buddy System?

4. 4. 2002 | | Názory, Studentský život

Pokud ano, pak jste se asi, tak jako jednou i já, zúčastnili informační schůzky pro zájemce o studium v zahraničí. Pro vás ostatní – Buddy System zprostředkovává kontakt mezi zahraničními a českými studenty, kteří svým zahraničním „budíkům“ a „budinkám“ pomáhají zorientovat se v jejich „novém životě“, daleko od domova a především daleko od srozumitelného jazyka.

Pokud ano, pak jste se asi, tak jako jednou i já, zúčastnili informační schůzky pro zájemce o studium v zahraničí. Pro vás ostatní – Buddy System zprostředkovává kontakt mezi zahraničními a českými studenty, kteří svým zahraničním „budíkům“ a „budinkám“ pomáhají zorientovat se v jejich „novém životě“, daleko od domova a především daleko od srozumitelného jazyka. Pro studenty VŠE tato pomoc znamená splnění dalšího z kritérií hodnocených při výběru studentů na zahraniční studijní pobyty. A nejen to.

Z vlastní zkušenosti vím, že existenci Buddy Systemu člověk ocení určitě tehdy, když projde úspěšně zmíněným výběrem, vyřídí vízum, sbalí kufry a vydá se do světa. I když jste už všichni dospělí, samostatní a cizích jazyků znalí, pomoc budíků a budinek neodmítnete. Už to, že vás někdo bude čekat na nádraží nebo letišti, zmírní pocit, že jedete úplně do neznáma. Pomoc „domorodců“ je k nezaplacení při objevování nového životního prostředí. Poradí vám, jak se nejrychleji dostanete k univerzitě, řeknou, jestli je jídlo v menze poživatelné, a varují vás před uspávači hadů v řadách vyučujících. To je jen zlomek toho, k čemu můžete svého budíka využít.

A teď si představte zahraničního studenta u nás. Stejná přání, stejné potřeby a k tomu všemu jazyk připomínající shluk nevyslovitelných souhlásek (přeháním, samohlásky v češtině jsou, ale cizinci je neslyší…). Jistě se mnou budete souhlasit, že bez Buddy Systemu by tu našim zahraničním spolustudentům bylo hodně krušno.

Vše vypadá idylicky. Zahraniční studenti přijíždějí, čeští studenti se o ně starají. Všechno funguje. Zatím. Nepochybuji o tom, že až současní organizátoři Buddy Systemu dostudují, najdou se noví. Ti se ovšem budou muset znovu učit, jak celý systém zvládnout. Přitom existuje jednoduché řešení – dodat Buddy Systemu formu nějaké organizace s pravidly a „popisem práce“.

Buddy Systemu by to přineslo řadu výhod. Jako oficiální součásti VŠE by se mu snáze komunikovalo s okolím. Nikdo by se už nemusel ptát, jestli vůbec existuje. Bylo by zajištěno pokračování jeho činnosti i v budoucnosti. Otevřela by se možnost spolupráce se zahraničními organizacemi Buddy Systemů. A tak dále…

Doufám, že současná článková „smršť“ ve Studentském listu přispěje k lepší informovanosti všech zúčastněných stran a že se věci konečně dají do pohybu tím správným směrem.

Mohlo by tě zajímat: