Ve dne i v noci nabízí Ďáblice krásný výhled

15. 1. 2005 | | Cestování

Věděli jste, že nedávno proletěl kolem Země jeden z největších asteroidů uplynulého století? Možná ano. Příběhy opravdových hvězd nás média zahrnují docela často. Ale byli jste se na ně někdy podívat jinak než jen z oken paneláků? Můžete to napravit například ve Hvězdárně Ďáblice.

Věděli jste, že nedávno proletěl kolem Země jeden z největších asteroidů uplynulého století? Možná ano. Příběhy opravdových hvězd nás média zahrnují docela často. Ale byli jste se na ně někdy podívat jinak než jen z oken paneláků? Můžete to napravit například ve Hvězdárně Ďáblice.

Pokud přitom chcete poznat i okolí, nabízí se přírodní vyžití v Ďáblickém háji. Vzhledem k tomu, že metro vede až na Ládví, nelze se vymlouvat na čas strávený v hromadné dopravě. Nemluvě o těch, kteří nově bydlí na blízké koleji Luna. Jako nejlepší se jeví vysednout v Kobylisích a dojet tři zastávky tramvají číslo 10 nebo 14 na konečnou. Tam překročit silnici a už vás vítá parčík s několika černými valouny, které jakoby tam zdánlivě ani nepatřily. Jejich opodstatnění pochopíte o pár minut později. Jestliže budete pozorní, všimnete si červené a zelené turistické značky na nejkrajnějším z nich. Už po několika krocích vystřídá žlutá značka červenou, poté zelená úplně zmizí a na stromě zbývají červená se žlutou. Nechápete? Nevzdávejte to a pokračujte. Dál už jen po zelené (občas blikne červená, jako na semaforu), stále po vyasfaltovaném chodníku. Napravo za plotem minete vysílač Fajn rádia a také vyhlídku, která stojí 359 metrů nad mořem a která je bohužel nepřístupná a špatně viditelná.

Nacházíte se v tak zvaném Buližníkovém ostrohu, který byl v druhohorách ostrovem v moři. Proto jste se na začátku mohli divit tmavým omletým balvanům. A pokud se nebudete striktně držet asfaltky a občas zabloudíte hlouběji do lesa, naleznete kromě velkého množství kamenů i četné menší a větší lůmky. V nich se těžily silicity, které sloužily k výrobě štěrku, jako stavební kámen a v pravěku to byl výborný materiál pro kamenné nástroje. Nalezlo se zde dvanáct druhů jednobuněčných živočichů – dírkovců, z nichž deset se nikde jinde na světě nevyskytuje. Až se vynadíváte a vaše fantazie bude chtít chvíli oddech, odbočte doleva ke hvězdárně.

Ďáblická hvězdárna byla postavena astronomickým kroužkem v padesátých letech na skalnatém výběžku kopce Ládví. Dnes zde můžete nejen pozorovat oblohu dalekohledy, ale i zhlédnout astronomické a kosmonautické filmy, prohlédnout si přístrojové vybavení, stálou astronomickou výstavu či se účastnit odborné besedy. Filmům a přednáškám patří pondělní večery, obloha se pozoruje pondělky, čtvrtky, pátky a neděle. Informace o hvězdárně hledejte na stránkách http://www.planetarium.cz/dabliceobs.

Těsné sousedství hvězdárny vás potěší výhledem na téměř polovinu Čech. Podle podmínek okamžité viditelnosti je možné pozorovat krajinu od blízkého okolí až po pohraniční hory (Krušné, Jizerské, Krkonoše). Výrazné hory a místa, která je možno spatřit, jsou např. Klínovec (vzdálenost 115 km), Raná (57 km), Házmburk (52 km), Milešovka (60 km), Kletečná (60 km), Říp (30 km), Ronov (50 km), Vlhošť (47 km), Mělník (24 km), Bezděz (47 km), Ještěd (75 km), Sněžka (115 km) a další. Za pěkného počasí zde pracovníci hvězdárny dávají i dalekohled pro pozorování krajiny spolu se směrovou růžicí.

A pokud byste kultury neměli dost, vydejte se chodníčkem před hvězdárnou dolů a doprava a dostanete se až do Ládví. Multikino nebo kulturní dům, v němž se konají cestovatelské přednášky a setkání, by mohly být tou pravou tečkou za příjemnou procházkou.

A až vás média opět budou masírovat astronomickými hrozbami, zeptejte se odborníků. Ďáblický hvězdář se k blízkosti veliké komety postavil s nadhledem: „Ta je malá, tu ani nepozorujeme…“ Ale přece jen nezapomeňte, že ve čtvrtek 28. října mezi třetí a sedmou hodinou ranní bude úplné zatmění měsíce. To přece stojí za pořádnou podívanou.

Mohlo by tě zajímat: