Do školy chodíme sporadicky a k srdci nám nepřiroste, říká král VŠE

20. 4. 2016 | | Rozhovory, Studentský život Královský pár VŠE

Studentský měsíc je v plném proudu. Králové už za sebou mají stavbu májky i královskou debatu. Ekonomka sice v popředí hlasování není, i tak má královská družina za sebou dost zvratů, mezi hlavní patří změna královny. Své nám k celé kandidatuře a proběhlých akcích řekl král za VŠE Tommy S Wámi.

Proč ses rozhodl na krále VŠE kandidovat?

Vzniklo to vlastně docela spontánně. Kamarád mi říkal, jestli bych neměl zájem, že by to mohlo být fajn. Volba se konala v El Magicu, kde pořádáme různé akce. Začalo mi to trochu vrtat hlavou a nakonec jsem si řekl, proč ne.

Proč jste se rozhodli jako téma pro královské video využít kancelář Blaník? Ne všichni ji znají. Napadlo to tebe?

Konkrétně můj nápad to nebyl. Přišel s tím jeden ze scénáristů, Ondra Bukáček. Ostatní z organizačního týmu jsme mu pak dávali další návrhy a vzniklo z toho tohle. Proč to ale vzniklo – ze začátku jsem moc nevěděl, co natočit. Koukal jsem na videa kluků z předchozích let a přišlo mi, že ne úplně zaujaly veřejnost. Chtěli jsme taky něco kontroverznějšího.

Na YouTube má video více unliků než liků. Jakou jsi ty dostal zpětnou vazbu?

Negativní reklama je taky reklama. Myslím, že se šíří i desetkrát rychleji, než ta pozitivní. Samozřejmě kdo kancelář Blaník zná, tak se mu to líbí a někomu to může připadat arogantní. Je to individuální.

Slýcháváš často, že působíš arogantně?

Jo. Myslím, žes to poznala i ty. Trochu arogantní a egoistický přístup tam je,  nemyslím si ale, že by to bylo na takové úrovni, aby to lidi odpuzovalo.

Tobě nijak nevadí, že si to o tobě lidé myslí?

Já jim jejich názor brát nebudu. Sám jsem se svým postojem a životem spokojený a kvůli názorům jiných ho měnit nebudu.

Na Májce jsme VŠE udělali ostudu

Co se stalo s původní miss? Po Májce se náhle změnila…

Na královském večírku byla spolu se mnou zvolená Lucka Kutlíková jako královna VŠE. Pár dní na to se začalo plánovat a přišlo se na to, že tu vlastně v den pražského Majálesu nebude. Původně jsme mysleli, že se mnou odchodí všechny akce a pak seženeme někoho jiného na ten jeden den. Na první sraz všech králů nemohla, ale pak nám přislíbila, že druhý den na stavbu Májky dorazí. Nicméně hodinu předtím nám to odpískala. Nejen já, ale i ostatní z týmu jsme si řekli, že to takhle nejde. Za mě jsme na Májce tímto udělali VŠE ostudu, tak bylo na místě královnu změnit.

Tvůj program je trochu podobný tomu loňskému. Jak jste ho vymýšleli? Nechtěl jsi do něj zahrnout něco více reálného, podpořit nějakou studentskou iniciativu, než jen holkám přikázat nosit v létě minisukně a v zimě legíny?

Myslím, že to prodloužení metra to docela splňuje. Nevím, jestli jsi někdy bydlela na Jižáku, ale spoustu studentů si stěžuje, že autobusy, hlavně o víkendech moc na metro nenavazují. Jenom z Jižáku na Žižkov je to skoro 45 minut cesty, a kdyby se metro protáhlo až ke kolejím, ušetřilo by to dost času.

Metro až pod koleje je ale přeci také trochu nereálné…

Je to samozřejmě trochu nadsazené, aby to zapůsobilo. Ale vždycky se dá o něčem podobném diskutovat. Důležité je mít nějaký styčný bod, že kterého se bude vycházet.

Jak se tobě líbila královská debata?

Asi začnu obecně – líbí se mi, že Majáles nejsou jenom akce, kde se pije. Na debatě může král přednést, co v něm samém je. I hodnotící porota se skládala z lidí, kteří mají s prezentováním a debatováním zkušenosti, takže to bylo přínosné i pro nás. Nikdo není dokonalý a máme všichni ještě na čem pracovat. Jsem i rád, že přišlo dost lidí. Co se ale pořadí týče, asi bych to seřadil jinak. ČZU byla podle mě lepší a moc jsem nepochopil, proč byla VŠCHT tak vepředu.

Co se ti během stavby Májky líbilo na ostatních družinách a kandidátech?

U VŠCHT se mi líbily ty perníčky. Jinak mě nic jiného nepřekvapilo, všechno by asi tak, jak jsem očekával podle zkušenosti z minulých let.

Co bys vyzdvihnul na svých konkurentech? Kdybys ty sám nekandidoval, kdo by ti byl sympatický?

To je složitá otázka. S klukama jsme si sedli se všema, vždycky se před akcí domlouváme, že společně půjdeme někam posedět. Přesně tohle jsem od kandidatury očekával, že poznám i jiné lidi než jen z VŠE. Chceš říct i to jméno?

To nemusíš, jestli nechceš. Ale třeba jen nějaký povahový rys nebo přístup, který tě na jiném kandidátovi zaujal.

Celkově, asi podle přístupu mi nejvíc sedl David, který kandiduje za UK, a Standa z VŠCHT. Myslím, že máme dost podobné povahy a rozumíme si.

Jak bys okomentoval přístup studentů VŠE k takovýmto typům akcí?

Myslím, že na královské debatě jsi to viděla, studenty to tady moc nezajímá. Když srovnáš školu jako třeba VŠCHT, kam studenti chodí pravidelně, přednášky a cvičení jsou povinná, tak si k ní vytvoří lepší vztah. Sem na ekonomku chodí lidé spíše sporadicky, řeší práci a volný čas. Je to o přístupu, takhle VŠE moc k srdci nepřiroste, zatímco třeba na VŠCHT je vidět, že tím žije.

ČTĚTE TAKÉ:

Mohlo by tě zajímat: