Entropie

7. 4. 2002 | | Sport titulní obrázek

Entropie, to je neustálý souboj pořádku a chaosu. Občas chtějí fyzikové něco názorně ukázat a tak vymyslí hru. A právě takto možná vznikla hra Entropie.

Entropie, to je neustálý souboj pořádku a chaosu. Občas chtějí fyzikové něco názorně ukázat a tak vymyslí hru. A právě takto možná vznikla hra Entropie.

Hraje se na desce se 49 políčky a stejným počtem kamenů. Ty jsou v sedmi barvách, čili je vždy 7 kamenů stejné barvy. Hráč Chaos postupně vytahuje (nejlépe z neprůhledného pytlíku) kameny a umisťuje je na desku. Hráč Pořádek po položení posune libovolným kamenem na desce jako šachovou věží. To se děje až do zaplnění desky. Cílem Pořádku je vytvořit v řadách a sloupcích co nejvíce symetrických vzorů, Chaos se mu to snaží co nejvíce kazit. Symetrický vzor jsou například dva kameny stejné barvy vedle sebe, nebo řada modrý – červený – modrý, či modrý – bílý – bílý – modrý apod. (Jeden vzor se může skládat max. ze 7 kamenů.)

Entropie 1 Ilustrační obrázek ke hře Entropie

Počet kamenů ve vzoru udává počet bodů, které Pořádek za vzor obdrží. Pokud vytvoříte řadu tří kamenů stejné barvy, obdržíte za ni ne 3, ale dokonce 7 bodů, neboť jsou uvnitř schovány 2 x 2 kameny stejné barvy – viz obr. 1.

Protože body za hru získává jen Pořádek, hraje se vždy dvakrát – jednou jste Pořádek, jednou Chaos. Vyhraje samozřejmě ten, kdo jako nasbírá Pořádek více bodů.

Entropie 2 Ilustrační obrázek ke hře Entropie

Soutěžní úloha: Vaším úkolem je spočítat, kolik bodů získal Pořádek, jestliže kameny byly umístěny na desku dle obr. 2. Každé písmeno znamená jednu barvu (použity byly bílá, modrá, zelená, hnědá, fialová, růžová, černá).

Mohlo by tě zajímat: