Filmový trhák

20. 3. 2003 | | Rozhovory

Již po třetí v tomto tisíciletí Stará Aula potemněla a proměnila se v kinosál s pohodlnými sedadly u příležitosti Filmového Festivalu VŠE, který se koná vždy koncem zimního semestru. Není to však obyčejný festival, neboť se skládá výhradně z děl, které vytvořili studenti naší alma mater. Pro Studentský list jsme vyzpovídali hlavu zodpovědnou – Michaela Boudu, organizátora a kolegu studenta.

Již po třetí v tomto tisíciletí Stará Aula potemněla a proměnila se v kinosál s pohodlnými sedadly u příležitosti Filmového Festivalu VŠE, který se koná vždy koncem zimního semestru (tentokrát v listopadu 2002). Není to však obyčejný festival, neboť se skládá výhradně z děl, které vytvořili studenti naší alma mater. Pro Studentský list jsme vyzpovídali hlavu zodpovědnou – Michaela Boudu, organizátora a kolegu studenta.

Filmový Festival filmů z dílen studentů VŠE se už pomalu stává inventářem kulturních akcí na naší škole. Pověz nám, jak se taková akce organizuje?

Úplně jednoduše. Teda když to hodně zjednoduším, tak si tu akci vymyslíš, pak jí nahlásíš zodpovědným orgánům VŠE a dáš vědět široké studentské obci, že tu ta akce je. Existují pravidla pro pořádání studentských akcí, která by všem, co by chtěli nějakou akci uspořádat, měla sloužit jako vodítko.

Celá organizace tíží jen tvá bedra?

Jak se to vezme. Na škole působí tajemník pro studentské záležitosti, který studentům pomáhá s pořádáním takovýchto akcí. A v průběhu organizování jsem spojil své síly s Jakubem Veselským, takže jsme vytvořili takový organizátorský tandem.

Jak dlouho trvá připravit podobný festival?

I když už mám s pořádáním festivalu zkušenosti (v prosinci byl třetí ročník), tak ta doba se moc nezkracuje. V podstatě přípravy začínají spolu se začátkem semestru, tj. někdy koncem září. Kontaktuješ autory, kteří už se účastnili minulých ročníků, jestli nenatočili něco nového, snažíš se oslovit autory „nové“, je třeba zajistit prostory, propagaci… Novinkou je after-party, která byla v klubu Kuře v Hodinkách. Hrála tam vynikající australsko-česká kapela Astro-Metro (mimochodem hráli s Ozzy Osbournem na Strahově) a excelentně se vydařila (a protáhla).

Koukám, je s tím kopec práce. Kdo to financuje? Třeba platit takovou kapelu…

Nejdřív do toho ty peníze naliješ a pak se modlíš, aby se to pokrylo z dobrovolného vstupného. Naštěstí to vždycky tak tak vyšlo, takže náklady se rovnaly výnosům. Díky Red Bullu, který se protentokráte ujal sponzorování, jsme si mohli dovolit barevné plakáty a třeba i tu afterparty. Díky, Býku! A co se kapely týče, tak já sám hraji v jedné a on je ten rybníček tady takový malý a útulný, takže se dá dohodnout ledasco.

Jaké se promítaly snímky?

Dohromady bylo promítnuto sedm filmečků o celkové délce hodina a tři čtvrtě. Na konci festivalu diváci hlasují o filmu, který se jim nejvíce líbil. Tentokráte vyhrál film Perfect Day, který natočil tzv. SOMADO team 5. Natočili ho přímo na přednáškách a snaží se ilustrovat život na naší škole. Záběry typu „postarší docent přednáší, ale co věta, to samá perla a cizí slova, kterým opravdu nikdo nerozumí,“ rozesmály celou aulu. Ale ostatní filmy se taky nenechaly zahanbit. Lidé si většinou myslí: Co může ekonom natočit za film? Nějaké žblepty o stavu domácí ekonomiky? Ale tak to vůbec není. Například fiktivní dokument o Černošické teroristické organizaci Al-Kláda, nebo film Den Draka, který vyhrál pár cen na různých filmových soutěžích, všechny přesvědčily o pravém opaku. Nehledě na to, že kvalita filmů má vzrůstající tendenci.

A největší úspěch?

Co se proběhnuvšího ročníku týče, považuji za největší úspěch možnost oficiálně propagovat studentskou aktivitu na dveřích učeben (vedle rozvrhu). A s touto možností propagace i spojená návštěvnost festivalu, která předčila veškerá očekávání. Narvat do Staré Auly pár set lidí… No na přednáškách jsem jich tam tolik nikdy neviděl.

Mohlo by tě zajímat: