Futsalisté VŠE rozšiřují tým. Sezónu chtějí zakončit na akademičkách

2. 2. 2018 | | Sport, Studentský život pardubice futsal

Sportovci Vyskoké školy ekonomické (VŠE) sklízejí úspěchy jak na domácích, tak na zahraničních turnajích. Mezi nimi nejsou jen jednotlivci, ale například také volejbalové, fotbalové nebo futsalové týmy. Přečtěte si rozhovor s Martinem Kučerou, kapitánem futsalové reprezentace VŠE, o přípravě na nadcházející turnaje, obměně týmu a zájmu studentů o tento kolektivní sport.

Futsalový tým loni zaznamenal několik úspěchů. Jak jste na tom letos – čeká vás velká obměna základu?

Futsalový tým prochází aktuálně generační výměnou, jestli se tomu tak vůbec dá u vysokoškolského týmu říkat. V minulém akademickém roce ukončilo úspěšně studium několik kmenových hráčů, ale pár nás stále v týmu figuruje. Aktuálně hledáme nové tváře, které baví futsal a rádi by reprezentovali VŠE.

Kolik je vás tedy v týmu teď?

Jestli počítám správně, po odečtení hráčů na Erasmech, je nás pět.

Existuje nějaké minimum hráčů, kteří v týmu během turnajů musí být?

Minimum hráčů je 4+1, nicméně v takovém počtu se většinou nepodaří uhrát solidní výsledek. Běžný počet hráčů, který se snažíme dodržovat na všech akcích je 8+1.

Plánujete ještě před začátkem semestru uspořádat nábor? Koho do týmu hledáte?

Myslím si, že řada aktivních fotbalistů nebo futsalistů o našem týmu ani neví. Dohodli jsme se s CTVS, že oslovíme studenty předmětu fotbalu, který je na VŠE vyučován. Také nás všichni uvidí na promítačce v Rajské budově. Velké díky patří CTVS, především panu Pachlovi (řediteli CTVS, pozn. red). Do týmu hledáme nadšence do fotbalu i futsalu, kteří již mají něco odehráno. Absolutně nám nezáleží, jestli hráč působí v 1. lize nebo v kraji, vždy sázíme na dobrou partu.

O futsal takový zájem není, chceme se ale výrazněji prosadit

Jak často trénujete?

Pravidelné tréninky prozatím nemáme, nicméně rádi bychom uspořádali dva až tři tréninky před kvalifikací na České akademické hry i před turnajem v Miláně.

Je obecně o futsal mezi studenty zájem? Nebo se o něm moc neví a přednost dostávají jiné kolektivní míčové sporty – jako třeba fotbal nebo volejbal?

Sám jsem futsal chvíli hrál v první lize a musím říci, že u nás obecně není takový zájem, jako tomu je třeba u fotbalu nebo i florbalu. Na VŠE je náš futsalový tým úzce spojen s tím fotbalovým a zároveň se podporujeme. Volejbal se na VŠE výrazně prosadil a doufám, že ho budeme postupem času následovat.

Blíží se vrchol univerzitní futsalové sezóny. Co všechno plánujete?

V letním semestru nás čeká kvalifikace na akademické hry, které se letos budou konat v Brně. Naším cílem je tam samozřejmě postoupit. Druhou akcí je dubnové Euromiláno, kde bychom opět chtěli dosáhnout na medaili. Na podzim vyjednáváme o účasti na turnaji v Barceloně.

Chceš tedy spíš víc trénovat a snažit se tým stmelit nebo se rovnou budete připravovat na turnaje?

Futsalové tréninky budu směřovat k jednotlivým akcím, jelikož jsem přesvědčen, že kluci už tak mají dost svých tréninků a dalších povinností. Nicméně se to nevylučuje se stmelením party při jiných událostech.

Doma protihráče znáte, v zahraničí nevíte, na koho narazíte

Každý rok jezdíte na mezinárodní univerzitní turnaj Euromilano. Loni vás porazili až v semifinále, nakonec jste skončili třetí. Co týmu přinesla mezinárodní zkušenost?

Pro řadu hráčů byl tento turnaj rozlučkou s několikaletým působením v týmu, a proto jsme si jeli zápasy především užít. Domluvit se na zahraniční akci je mnohem náročnější než na akcí tuzemskou, jelikož téměř všichni mají pracovní povinnosti a zahraniční turnaj znamená absenci na několik dní. Na takové akci se již pozná, kdo to myslí vážně. I díky tomu, že značnou část nákladů si musíme zafinancovat sami. Úžasná je podpora s jinými týmy VŠE, které se těchto turnajů účastní, například volejbalisté.

Jaká je konkurence na těchto turnajích? Podle výsledků to vypadá, že jste byli jako tým sehraní a moc problému jste neměli.

Konkurence je všelijaká, některé univerzity přijedou s týmem, na kterém je hned patrné, že se futsalu věnuje. Na druhé straně, některé týmy přijedou, jak se říká ve sportu, zúčastnit se. My se řadíme do té první skupiny, nicméně naposledy jsme skončili třetí, takže ještě máme co zlepšovat.

Věříte si letos na akademické hry? Vloni jste se nedostali přes kvalifikaci a Praze jste nakonec nesoutěžili.

Minulý rok už jsme se museli obejít bez pár klíčových hráčů a sestava byla lepena těsně před turnajem. Tento neúspěch je i důvod, proč se připravujeme již v únoru.

Je domácí univerzitní soutěž jiná než tak zahraniční? Jste nervóznější?

Rozhodně je jiná, protože se s ostatními týmy již celkem známe, i když hráči se v jednotlivých týmech také rychle mění. V zahraničí nikdy nevíme, na koho narazíme.

Hrajete během roku i přátelská utkání s ostatními vysokými školami nebo se soustředíte jen na oficiální soutěže?

Soustředíme se pouze na oficiální soutěže, ale nějaké nápady do budoucna máme. Například bychom rádi uspořádali mezifakultní futsalový turnaj.

 

Zájemci o post ve futsalovém týmu mohou psát na e-mail xkucm47@vse.cz nebo nechat zprávu na facebookových stránkách týmu.

Foto: archiv futsalové reprezentace VŠE

Mohlo by tě zajímat: