Gayové a lesbičky na VŠE končí

12. 12. 2006 | | Studentský život

Spolek gayů a lesbiček GaLes, který působí na VŠE, se dostal do sporu se školou. Poprvé po několika letech nedostal pro svoje srazy učebnu. Rozhodla o tom Barbora Kunstová, která je od minulého semestru studentskou tajemnicí, a místnosti pro studentské akce přiděluje. Spolek založený už v roce 1996 studenty VŠE a ČVUT přitom svoje pravidelná diskuzní setkání dosud vždy pořádal na půdě školy.

Spolek gayů a lesbiček GaLes, který působí na VŠE, se dostal do sporu se školou. Poprvé po několika letech nedostal pro svoje srazy učebnu.

Rozhodla o tom Barbora Kunstová, která je od minulého semestru studentskou tajemnicí, a místnosti pro studentské akce přiděluje. Spolek založený už v roce 1996 studenty VŠE a ČVUT přitom svoje pravidelná diskuzní setkání dosud vždy pořádal na půdě školy.

„Barbora Kunstová mi ale napsala, že naše srazy neodpovídají Pravidlům pro konání studentských akcí,“ říká Slavomír Goga, zástupce GaLesu a interní doktorand na Fakultě mezinárodních vztahů.

Pravidla, která jsou vyvěšená na internetových stránkách školy, hovoří o „odborné, zájmové, kulturní nebo společenské akci, pořádané studenty VŠE, zejména pro studenty a zaměstnance VŠE, která není v rozporu s právními předpisy ČR a se zájmy VŠE a která je pořádána bezplatně.“ Schůzky GaLes podle Gogy takovou definici splňují: „Dle mého názoru jednoznačně kulturní akcí jsme. Pokud se neshodneme na definici kultury, jsme tedy alespoň akcí společenskou.“ Studentská tajemnice se mu svoje rozhodnutí snažila zdůvodnit tím, že GaLes studentům ani škole nic nepřináší, nepořádá přednášky pro veřejnost, a je navenek uzavřený.

„Když se zamyslím, co mi přináší například šachový kroužek, odpověď je nasnadě. Jelikož šachy nehraji, osobně mi nedává nic. Tak jaký je v tom rozdíl?“ brání se Goga. Akce spolku jsou přístupné komukoliv. Informace o své činnosti GaLes uveřejňuje i na webu gales.wz.cz, na který vede odkaz z oficiálních stánek školy. Goga rezolutně popírá i další argument, který studentská tajemnice předložila: že po srazech v učebnách zůstával nepořádek.

Ani po této výměně názorů však studenská tajemnice neustoupila, Goga se proto obrátil na rektora. O věci jednali po uzávěrce prosincového vydání Studentského listu. Výsledek se tedy dozvíte v příštím čísle nebo na serveru ilist.cz.

Mohlo by tě zajímat: