Jí(s)t s dobou

Jí(s)t s dobou

Kdysi, z pohledu dnešního páťáka vlastně dávno, jsem při prvních návštěvách menzy zažil překvapení. Nebylo kupodivu způsobené „kvalitou“ pokrmů, přidělovaných personálem vyvařovny na Jižním městě, ale reakcí spolukonzumentů na prosté přání: „Dobrou chuť.“ Obdobně vytřeštěným pohledy mne počastovali kolegové v menze i tehdy, když jsem se ptal, je li místo u stolu volné.

Kdysi, z pohledu dnešního páťáka vlastně dávno, jsem při prvních návštěvách menzy zažil překvapení. Nebylo kupodivu způsobené „kvalitou“ pokrmů, přidělovaných personálem vyvařovny na Jižním městě, ale reakcí spolukonzumentů na prosté přání: „Dobrou chuť.“ Uznávám, při pohledu na obsah talíře se mohlo zdát nepatřičné, ale zvyk je železná košile. Obdobně vytřeštěným pohledy mne počastovali kolegové v menze i tehdy, když jsem se ptal, je li místo u stolu volné. Zatím co v putyce šesté cenové většinou i notně podroušený štamgast reaguje alespoň neutrálním zabručením, ekonomové zřejmě pokládali otázku i odpověď za neekonomický energetický výdej a jen vyděšeně zírali.

Asi po měsíci se mé dilema zda komunikovat, či ne vyřešilo víceméně samo. Začal jsem do menzy chodit v průběhu přednášek z podnikovky a přednášek obdobné zajímavost. Zabil jsem tak dvě mušky jedním vrzem–v jídelně nebyla obligátní fronta, navíc byly i volné stoly a co bylo nejlepší, odpadla část nudy na zmíněných přednáškách . No uznávám, na jedné straně slušné chování u stolu, na straně druhé neslušně utíkám z hodin, ale ono se to vážně nedalo vydržet.

Jenže, co když ti nebožáci v menze byli poctiví studenti a jejich imunita vůči otvírání úst za účelem jiným, než konzumačním byla známkou vyčerpání po obdobně záživných hodinách ? Nevím, tehdy jsem se zapomněl optat, ale asi by mi stejně neodpověděli.

Pokud vás v menze nikdy nikdo něčím podobným nevyvedl z míry, nedivte se. Každý si časem zvykne. I já jdu s dobou, na volné místo se v menze už pár let neptám a dobrou chuť přeju pouze lidem, které znám.

Martin ´Levis´ Leiss

Diskuze

Jak anonymně přispívat do diskuze? Stačí zaškrtnout "Chci zveřejnnit jako host" a vyplnit náhodné jméno a e-mail

Mohlo by vás zajímat

ilist web

EDITORIAL: Jak jsme z iListu udělali médium pro 21. století

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, moji předchůdci měli příležitost pravidelně se na Vás obracet skrze úvodní slova tištěných čísel iListu. Já sám jsem takovou možnost neměl, poněvadž jsme po více než 25 letech jejich vydávání ukončili. Uplynulý akademický rok byl i proto plný změn, které si však krátké ohlédnutí rozhodně zaslouží. iList vznikl na konci minulého...

Messenger_creation_480D3702-E418-4B65-BCCA-BE827FFE50D6

Jakub Kuneš: Ševčík na přednáškách šířil dezinformace, musel jsem se ozvat. Za „Národo“ se stydím.

Proč ve světě upadá klasický liberalismus a naopak nabývají na síle populismus a extremismus? Co vedlo k udělení ceny Liberálního institutu argentinskému prezidentovi Javieru Mileiovi? A je Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) odsouzena k zániku? Na tyto a další otázky jsme se v rozhovoru ptali Jakuba Kuneše, ředitele Liberálního institutu, absolventa...

9f540da5-1bf8-4d65-b133-d0550ace1767

Z Love Islandu na vrchol: Influencer monitor ukázal nový trend

Ikonický influencer, symbol mladé generace, Karel Kovář alias Kovy byl sesazen z prvního místa Influencer monitoru, který pravidelně od roku 2019 vydává Centrum pro marketingový výzkum a strategický marketing působící na Fakultě podnikohospodářské (FPH) na Vysoké škole ekonomické (VŠE). Rok 2024 totiž ovládla devatenáctiletá Domi Alagia. V minulém roce přitom nefigurovala ani v první patnáctce....

1583752051616

Adam Vološin: Na cestu na kole z Porta do Prahy mě namotivovala moje nadřízená

Adam Vološin je studentem magisterského stupně programu Management na Fakultě podnikohospodářské. V rozhovoru nám povyprávěl nejen o své činnosti v Klubu cestovatelů VŠE nebo o práci v Procter & Gamble. Adamovou velkou vášní je také cyklistika a před několika měsíci přejel na kole trasu z Porta až do Prahy. Dozvíte se, co si na této...