Kapitán fotbalistů VŠE: Nezáleží na soupeři, musíme porazit všechny

26. 4. 2017 | | Rozhovory, Sport Fotbalová reprezentace VŠE

Rok se s rokem sešel a fotbalisty ekonomky opět čeká pražská kvalifikace na České akademické hry (ČAH). Ty se z Pardubic letos přesouvají do Prahy. Společně je pořádá České zemědělská univerzita (ČZU) a České vysoké učení technické (ČVUT).  Z toho důvodu je prvním pražským postupujícím na akademické hry ČZU. Předloni tým ekonomky přivezl z her zlato, loni bronz. Jaké šance na postup má reprezentace Vysoké školy ekonomické (VŠE) iListu řekl kapitán David Podzimek.

Tradičně se mluví o tom, že ekonomka předčí ostatní vysoké školy v týmovosti. Platí to i letos?

Věřím, že to je pravda. Jedná se o jeden z klíčů k tomu, proč jsme byli v posledních letech tak úspěšní. Tým se drží pohromadě, známe se už dlouho a společně tvoříme zdravý a soutěživý kolektiv. Samozřejmě čas nezastavíme, takže někteří velcí hráči jako Luboš Morkus (bývalý kapitán reprezentace, pozn.red.) nebo Petr Pražák už nám na hřišti nepomohou. Na druhou stranu jsou tu nové, neokoukané tváře, které mohou reprezentaci VŠE dodat zase nějaký ten elán navíc. Myslím, že mám z čeho vybírat. Pevně doufám, že sestavíme tým, který bude mít na postup na ČAH.

V loňském roce opustil reprezentaci jeden z klíčových hráčů, Lukáš Dejl. Jak moc budou v týmu chybět jeho zkušenosti?

To je další jméno k těm, co jsem už zmiňoval – vítězný a vůdčí typ, ještě k tomu hrál na klíčové pozici ve středu zálohy. Nedělá mi radost, že nám Luky už nepomůže. Musíme si s tím však poradit, dokázat ho nahradit a ukázat, že naše síla tkví opravdu ve zmíněné týmovosti. Dejluse si ale umím představit jako mentora na lavičce, který bude dirigovat tým i zpoza lajny.

Jak bude probíhat příprava na Fotbalovou bitvu univerzit?

Moc času nezbývá, přeci jen jde o jednorázový turnaj a spousta členů kádru řeší jiné starosti jako práci nebo studium. Příprava proto spíše spočívá v tom, že se snažím kontaktovat kluky, o které mám zájem, aby školu reprezentovali a zároveň se nechám inspirovat tipy na nováčky, kteří by jádro týmu mohli doplnit. Samotná sportovní příprava už bude na každém jednotlivci. O motivaci nemá smysl se bavit, ta je vždycky veliká.

Fotbalová reprezentace

V prvním zápase nastoupí VŠE proti novému týmu Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT). Máš z losu radost nebo bys raději o postup do finále bojoval s jiným družstvem?

Los nám prostě přisoudí protivníka a my ho musíme vyřadit, ať se jedná o kohokoli. Mužstvo VŠCHT je nováčkem v této soutěži, takže je to pro nás dost neznámá. Náš výkon bude proto stěžejní. Když zahrajeme na hranici svých možností, určitě jsme schopni chemiky porazit. Takže abych přesně zodpověděl otázku – tohoto soupeře beru, ale stejně bych bral i kteroukoli jinou školu.

Bitva neproběhne na hřišti Viktoria Žižkov, ale na FK Bohemians Střížkov. Myslíš si, že změna přinese reprezentaci štěstí? 

Stadion Viktorky Žižkov je na poměry Fotbalové bitvy či předtím UniCupu nadstandard. Hrálo se nám tam skvěle. A ještě jako bonus jsme se cítili jako domácí, jelikož je to co by kamenem dohodil od oken naší univerzity. Změna ale není až tak razantní. I stadion na Střížkově se může pyšnit vysokou úrovní a odpovídajícím komfortem pro hráče i diváky. Rovněž je dobře dostupný, takže doufám, že si fanoušci najdou cestu i sem. Na stadionu jsem osobně nastoupil pouze jednou. Jestli přinese štěstí VŠE, to se teprve ukáže.

S kým bys chtěl bojovat ve finále o postup?

Těžko se vybírá. Opravdu na soupeři až tolik nezáleží. Hlavně chci, abychom se do finále dostali my, to je základ. A v něm, ať už se nám postaví ČVUT nebo UK, už se může dít cokoli. Však vzpomeňte na infarktový závěr minulého UniCupu. Bylo by asi zajímavé sledovat reprízu proti Karlovce, našemu největšímu rivalovi. My každopádně uděláme vše pro to, abychom k tomu nakročili.

V posledních letech je účast na ČAH tradicí. Předloni jsme získali zlato, loni bronz. Jak blízko je podle tebe další medaile?

Ano, to nás moc těší. Olomouc a Pardubice, to byly vydařené turnaje a skvělé zážitky. Bylo by hezké doplnit sbírku alespoň stříbrem a zkompletovat tak hattrick medailí. Ale odpověď je jasná – je to hodně daleko. Počítám přibližně pět zápasů a z toho je potřeba většinu vyhrát, to vše při velké vyrovnanosti všech výběrů. Musíme jít tedy krůček po krůčku a o medaili nemá cenu hovořit alespoň do té doby, než se na ČAH opravdu kvalifikujeme.

David Podzimek: „Ještě bych rád pozval všechny fanoušky univerzitního fotbalu na Fotbalovou bitvu jménem celé fotbalové reprezentace VŠE. Budeme rádi za jakoukoli formu podpory. Pojďme ukázat ostatním školám, že ekonomové jsou sportovní nadšenci a umějí své týmy skvěle povzbudit. Vezměte rodinu, přátele, známé a dorazte nám 11. května od 15 hodin zafandit na Střížkov. My se vám pokusíme odvděčit maximálním nasazením a co nejlepším výkonem.“

Aktuální informace mohou fanoušci sledovat na FB stránce VŠE na fotbal a na FB události. Více informací o Fotbalové bitvě univerzit si můžete přečíst v novém iListu, který je právě v prodeji.

Foto: Filip Kubus, Kristina Tůmová

Mohlo by tě zajímat: